Prymula rezignoval, ale Faltýnek si ponechal poslanecký mandát a létá do Španělska

Zatímco ministr zdravotnictví Prymula rezignoval, Faltýnek si vystačil s omluvou a rezignací na funkci 1. místopředsedy hnutí ANO 2011. Dál je poslancem, šéfem posl. klubu a předsedou zemědělského výboru. Platí u nás dvojí metr?

Ve středu 21. října 2020 se odehrála vyšehradská schůzka. Kvůli své účasti na ní, dnes 29. října 2020, tedy zhruba po týdnu, rezignoval na svou funkci ministr zdravotnictví Roman Prymula. Vzápětí byl jmenován nový ministr Jan Blatný (za hnutí ANO 2011).

Jak jsem psala dříve ve svém článku „Proč se nikdo neptá, co na Faltýnkově schůzce s Prymulou dělal fotograf Blesku?“ - https://siander.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=759592, stále hledám odpovědi na klíčové otázky ohledně šéfa poslaneckého klubu hnutí ANO 2011 Jaroslava Faltýnka.

Byl to totiž právě on, který osudnou schůzku na pražském Vyšehradě narychlo svolal na 22.00 hodinu. Byl to také s největší pravděpodobností on, kdo vyjednal s pronajímatelem (společnost MIDI) prostory restaurace Rio’s. Těžko to mohl být Prymula, který se o schůzce dozvěděl půl hodiny předtím.

PRYMULA REZIGNOVAL, ALE FALTÝNEK ZŮSTÁVÁ NA SVÝCH POSTECH DÁL

Zatímco Prymula uznal politickou chybu (ačkoliv se hájí, že žádná nařízení, která sám vydal, neporušil), vyvodil z toho důsledky a rezignoval.

Ale co Faltýnek? Ten přiznal chybu a omluvil se. Dál také rezignoval na funkci prvního místopředsedy Hnutí ANO. Co to ale znamená? O Faltýnkovi je známo, že je dlouholetým rodinným přítelem premiéra Andreje Babiše a také jeho pravou rukou. Jde tedy spíše než o cokoliv jiného o gesto symbolické. Pochybuji, že jeho vliv v politické straně se umenší.

Faltýnek má ale mnohem významnější posty. Ponechal si poslanecký mandát. Je i nadále předsedou poslaneckého klubu hnutí ANO 2011. Také stále stojí v čele zemědělského výboru. Je členem organizačního výboru. Toto jsou všechno placené funkce, od nichž se odvíjí výše poslaneckého platu.

Faltýnek tedy o žádné placené funkce ani poslanecký mandát nepřišel. Jediné, co ho to stálo, byla omluva.

Ale kladu si otázku, za co se vlastně Faltýnek omlouval? Za nedodržení vládních nařízení? Pokud ano, proč se dopustil opět záměrného přestoupení? Mám na mysli jeho soukromou cestu do španělské Malagy, kam odletěl letadlem v sobotu 24. října 2020. Tedy tři dny po vyšehradské schůzce.

Přečtěte si článek iDNES.cz z 29. října 2020 a podívejte se na fotografie Faltýnka na letišti Václava Havla: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/jaroslav-faltynek-andrej-babis-malaga-spanelsko-odlet-pandemie-preslap.A201029_141411_domaci_vlc

Zatímco nás, občany České republiky, premiér Babiš žádá, abychom zůstávali doma a pokud možno, neopouštěli své domy a byty, pokud to není nezbytné, Faltýnek si odletí na soukromou cestu do zahraničí.

Domnívám se, že hlavní organizátor a strůjce osudné schůzky na Vyšehradě, by měl rezignovat na svůj poslanecký mandát. Jestliže máme mít jako voliči důvěru v současnou vládu a v politiky, kteří pro nás pracují, měli by se podle toho chovat. Pokud udělají chybu, měli by mít tolik zodpovědnosti, aby ze svého chování vyvodili důsledky a zachovali se čestně.

Ne, létat letadlem není zločin. Ale měřit by se mělo všem stejně. Jak Prymulovi, tak Faltýnkovi. Ale vypadá to, že v hnutí ANO 2011 a u premiéra Babiše platí dvojí metr. Ačkoliv na jedné ze svých prvních tiskových konferencí po vyšehradské kauze Babiš říkal: „Padni komu padni.“

Krásné podzimní dny a žádné dvojí metry Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 29.10.2020 22:21 | karma článku: 31,88 | přečteno: 1153x