O zákonech

Před každými volbami politické strany a jejich kandidáti naslibují všechno možné i nemožné. Slibem velmi častým, ale naprosto lživým je tvrzení: „Zvolte nás a my se zasadíme o takový nebo makový zákon a změníme legislativu!“

Žádná společnost není dokonalá a rozumný člověk s kritickým pohledem na svět má vize, jak by chtěl některé věci změnit. Volební programy jsou plné nápadů a návrhů, nejlépe takových, které libozvučně znějí co možná nejširší veřejnosti, tedy potencionálním voličům. Fantazii se meze nekladou a politici se předhánějí v tom, jaký zákon vzejde z jejich pera jen až zasednou na jedné z 281 židlí.

Pravděpodobnost, že někdo z 281 možných jedinců napíše zákon, který by byl beze změn přijat, se v našich podmínkách rovná zázraku. Dokonce ani v případě, že v obou komorách bude stejná jednobarevná převaha. Ve hře totiž stále zůstávají osobní zájmy stejnobarevných kolegů, jejich poradců a lobbistů. A hlavně, v Česku vzniká legislativa koaliční a kompromisní. Na to by neměli zapomínat ani politici, ani voliči.

Zákony ani nevznikají „na zelené louce“, jak si někdo myslí. Povětšinou se jedná o novelizace platných zákonů. Jen pro představu - podnikatelského prostředí se týká 700 různých norem! A zákon o péči o zdraví lidu? Platí od roku 1966 a  je pozměněný desítkami novelizací.

Problémem naší legislativy je to, že nabobtnala do neuvěřitelných rozměrů. Místo obecně platných norem lpíme na zákonech, které přesně vymezují, co se smí a nesmí. To přináší zmatky a čím větší zmatek, tím méně lidí se v tom vyzná. To nahrává nepoctivcům, kteří hledají skuliny k nekalému jednání. Zákonem nelze vymezit veškeré lidské konání a počínání, prostě to není technicky možné.

Současný stav můžeme změnit, pokud se shodneme na nezbytných změnách při tvorbě legislativy. Jen doufám, že mí kolegové, politici, budou mít podobný pohled na věc, protože řečeno slovy klasika: „Kde je vůle, tam je i cesta.“

Zákony jsou však jedna věc, jejich dodržování druhá. Pokud chybí vůle k jejich dodržování a respektování, pak je to především společenský problém, který sebelepší legislativa nevyřeší.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Richard Sequens | pondělí 25.8.2008 9:06 | karma článku: 17,28 | přečteno: 4408x
  • Další články autora

Richard Sequens

Senát coby přílepek?

2.11.2010 v 8:59 | Karma: 18,96

Richard Sequens

O inflaci slov

24.9.2010 v 11:41 | Karma: 14,97

Richard Sequens

Dejme naději venkovu!

21.9.2010 v 10:10 | Karma: 19,41