Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

„Do Pekingu nejedu!“

Udělají cokoli, aby to byla ta největší, nejvelkolepější událost roku. Mám na mysli olympijské hry v Pekingu. Těch nej, nej by mohlo být určitě ještě mnohem víc... Jenže je tu ještě jedno veliké ALE. Skrývá se za ním komunistický režim, se vším, co k němu patří. Možná, že se nenajde mnoho lidí, kteří mají na konání olympijských her podobný názor jako já. Olympijské hry, jak je známe, už dávno marně hledají svůj původní smysl, sportovní zápolení v duchu fair play, jak jim vdechnul Pierre de Coubertin. Uspořádáním her právě v Číně dostala olympijská myšlenka pořádnou ránu, možná dokonce k.o. Je to výsměch i těm ostatním hodnotám, lidským právům, přátelství, a vzájemné úctě. O to víc jsem rád, když se najde sportovec, který řekne: „Na olympiádu do Pekingu nepojedu, olympiáda by měla být o sportu, ale tady se bude sport zneužívat pro politické účely.“ A kdo je tím sportovcem? Jachtař David Křížek, úspěšný sportovec a mimo jiné, i plzeňský rodák.

Ano, olympijské hry už dávno nejsou o sportu. Je to překonávání rekordů za každou cenu. Je to skvělý obchod. Skvělý business pro místní. Promenáda značek. Reklamní masáž. Ale i dopingové aféry. A samozřejmě mediální show. V Číně jde ale především o politiku.

Čína se chystá předložit celému světu důkaz o velikosti komunistických myšlenek, o dokonalosti a kvalitě režimu, který všechny demokratické státy světa poslaly ruku v ruce s fašismem do propadliště dějin, kam jednoznačně patří. Přímo se nabízí srovnání s politickou masáží v roce 1936, kdy to byly doslova a do písmene Hitlerovy hry a zvednutá pravice nevadila ani Francouzům. V dobách studené války se stala olympiáda několikrát tématem politické hry, jejímiž zajatci byli sportovci a to několikrát za sebou – roku 1976 v Montréalu bojkotovali hry afričtí sportovci, v roce 1980 do Moskvy naopak nepřijeli Američané a dalších 64 států, a v roce 1984 do Los Angeles nesměli žádní sportovci ze Sovětského bloku. Nebylo to o sportu. Bojkotem her si rozdělený svět vyřizoval své politické účty. Byla to regulérní válka, jen vojáky nahrazovali sportovci. Platilo pravidlo: „sport je vždy až na posledním místě“.

Letos se nic podobného a dramatického nestane. Čína se stala velkým hráčem v našem globálním světě. Je to nekonečný trh, odbytiště pro zboží a výrobky z Ameriky, Evropy i z Asie. Každý se snaží získat alespoň kousíček. A protože hry jsou o penězích, nemusíme se bát, že se najde tolik sportovců jako je David. Musím říci „bohužel“.

Bojkot? Možná tak na papíře, přece moc dobře víme, že papír snese všechno. Jinak totiž nelze číst různá prohlášení k olympiádě v Pekingu. Občas někdo přizná, že Čína má problém s lidskými právy, že jejím přičiněním je živený konflikt v Súdánu. Jen tak jaksi mimochodem se někdo čas od času dokonce zmíní, že Čína je komunistická. Ano, je komunistická! Bezostyšně popírá všechny základní demokratické principy, ročně z politických důvodů popraví několik desítek až stovek lidí! Čína kromě lidských práv nedodržuje ani další – třeba autorská práva. Budou se před čínskými stadiony prodávat originály nebo napodobeniny? A mohli bychom mluvit o dalších právech, která Čína porušuje – pracovní právo, trestní právo, atd.

Řeknete si, škoda mluvit, stejně budou. Myslím, že přesně na to spoléhají všichni ti, kteří olympiádu Číně přiřkli. Pořádání her v Pekingu je výsměch. Výsměch všem slušným lidem, všem demokraciím, které vyšlou sportovce na tuhle akci. Právě proto si vážím jednotlivců, kteří do Pekingu z osobního přesvědčení nepojedou, protože nechtějí svou přítomností čínský režim podporovat, kteří si doslova a do písmene nesednou na zadek z toho, že Čína se stává velmocí. Ano, stává se velmocí, ale za jakou cenu. I hitlerovské Německo se stávalo velmocí za tichého přihlížení celého světa. Jak to dopadlo máme ještě v živé paměti. A měli bychom si to stále a nahlas připomínat, a vzít si z toho ponaučení. Ponaučení, že zlo se nesmí přehlížet, tolerovat. Proti zlu je třeba bojovat, bojovat všemi prostředky. A o to víc jsem rád, že jedním z takových sportovců, který se nedá, je úspěšný český jachtař a k tomu rodák ze stejného města jako já. J Davide Křížku – děkuji.

 

P.S.: David Křížek má i svůj blog na iDNESu: krizek.blog.idnes.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Sequens | středa 30.1.2008 9:32 | karma článku: 34,56 | přečteno: 3655x
  • Další články autora

Richard Sequens

Senát coby přílepek?

Většina občanů této země ani neví, že máme dvoukomorový parlamentní systém. Druhá komora, tj. Senát, je často opomíjená. Nejen občany, ale i samotnými politiky.

2.11.2010 v 8:59 | Karma: 18,96 | Přečteno: 1073x | Politika

Richard Sequens

O inflaci slov

Projevy, proslovy, hesla, prázdná slova. Papír či billboard snesou vše. Jak říká klasické české přísloví, „dvakrát měř, jednou řež“. Se slovy je to stejné. Každý by měl pečlivě vážit slova než je vypustí z úst. U politiků by to mělo platit dvojnásob, nejen ve volební kampani. Vyřčeného je totiž mnoho, skutků málo a lidé jsou již přesyceni falešnými sliby.

24.9.2010 v 11:41 | Karma: 14,97 | Přečteno: 1114x | Společnost

Richard Sequens

Dejme naději venkovu!

Od parlamentních voleb již uplynul nějaký čas. Na jedné straně víme poměrně jistě, co od vlády v nejbližší době čekat – škrty. Na stranu druhou zatím moc nevíme, co vláda chystá v dlouhodobém horizontu.

21.9.2010 v 10:10 | Karma: 19,41 | Přečteno: 1185x | Politika

Richard Sequens

Překlenovací vláda: Dočasně a na dovolené aneb dočasně na dovolené?

Zpráva minulého týdne – zavede Kanada víza nebo nezavede? Ministr Kohout v TV tvrdí, že o něčem prý slyšel, ale informace přímo od kanadské strany nemá. V jednu chvíli to dokonce vypadá, že máme vyhráno a velká Kanada ustoupila soustředěnému tlaku malého Česka a prý i EU. Jaké je ale překvapení, když tu víza najednou jsou. Víza jsou, už není co řešit, tak proč by ministr nemohl jet na dovolenou...

20.7.2009 v 12:14 | Karma: 34,67 | Přečteno: 3729x | Diskuse| Politika

Richard Sequens

Stydím se za náš shnilý rybníček…

Hnus a smrad v té české kotlině... Tento týden jsme znovu světu předvedli čeho všeho jsme schopni. A čerstvý vítr nebo spíš vichřice nikde. Ve společnosti, kde lidé nevidí přes dvorek a nedokáží překonat ubohé čecháčkovství prostě vůle ke změně není a nebude. Zůstaneme malými a trapnými, žádní Evropané, jen zakomplexovaní Češi, kteří pro svých pět minut slávy udělají cokoli... a co bude pak? Klidně i potopa...

26.3.2009 v 8:51 | Karma: 45,31 | Přečteno: 9542x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  10:19

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Muž utekl z hořícího bytu na balkon, hasiči ho dostali dolů po žebříku

17. května 2024  10:15

Nečekaný budíček měli dnes kolem páté hodiny ráno lidé z třípatrového bytového domu v Březové na...

Fingerland: Netanjahu do roka odejde, ale Hamás odolá. Válka skončí patem

17. května 2024

Vysíláme Válka o Gazu může skončit patem a zároveň se blíží konec premiéra Benjamina Netanjahua. V Rozstřelu...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 116
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Lékař.