Autodopravcům bych nevyhověl

Autodopravci vznesli požadavky: vrácení části spotřební daně z nafty, zavedení slev na mýtném podle ujetých kilometrů, stanovení termínu přijetí eura a především ustoupení od plánu zavedení úplného pátečního zákazu jízd po celý rok. A z jakého důvodu bychom jim měli vyhovět?

Po vzoru Francouzů se i čeští autodopravci snaží vydírat vládu. Vyhrožují zastavením dopravy na všech klíčových komunikacích. Jejich požadavky však přesahují veškerou možnou mez. Je zřejmé, že nadhodili i témata, o kterých předem ví, že na ně nikdo nepřistoupí. Doufají tak, že vláda vyhoví alespoň některým z požadavků – zejména pak opustí plán zavedení úplného pátečního zákazu jízd po celý rok.

Být premiérem, tak jim nevyhovím. Ministr Bursík má v tomto pravdu, ať klidně zatarasí dálnice na celý den. Na většině úsecích ani lidé nepoznají rozdíl oproti jiným dnům, ale by bylo alespoň zřejmé, o co dopravcům skutečně jde. Totiž o výhody, které jiná odvětví a jiní podnikatelé nemají. O možnost vydělat ještě více na úkor ostatních. Za těmito nehoráznými požadavky a vydíráním stojí neuvěřitelná síla lobby autodopravců.

Téměř denně jezdím mezi Plzní a Prahou po dálnici. Situaci mám zmapovanou poměrně dobře. Někdy trvá cesta 1,5 hodiny, někdy i tři. Dálnice je permanentně přetížená kamiony. O dodržování elementárních dopravních předpisů netřeba ani mluvit, předjíždění, nedodržování povolené rychlosti, přetěžování a v neposlední řadě i špatný technický stav kamionů. A stále táž ohraná písnička, proč že se to všechno děje je. Přeci proto, že chtějí vyhovět požadavkům zákazníků na rychlou dodávku čerstvého zboží. Je to ale pravda? Někdy po dálnici vidím jezdit jen kamiony s novými automobily a někdy je takový štrůdl kamionů dlouhý i několik kilometrů. Co brání tomu, přepravovat auta nebo jiný podobný náklad po železnici??? Zvlášť po Česku, kde je obecně známo, že máme jednu z nejhustších železničních sítí v Evropě.

Vážení autodopravci, přiznejte si, jde o peníze, o velké peníze, je to zkrátka pro vás výhodný obchod. Teď jen přes své lobbisty zkoušíte, co ještě vláda, potažmo obyvatelstvo, vydrží. Doufám, že jste přestřelili, že míra tolerance přetekla a vláda na vaše vydírání nepřistoupí. A pokud se vám to, milí autodopravci, nelíbí, jděte dělat něco jiného nebo se přesuňte na výše zmíněnou železnici. V téhle zemi chtějí po draze zaplacených dálnicích jezdit i obyčejní smrtelníci a daňoví poplatníci, kteří nemají nárok na žádné úlevy na spotřební daň na naftu a dálniční známku si musí koupit bez jakékoli slevy.

Autor: Richard Sequens | úterý 22.7.2008 11:59 | karma článku: 24,27 | přečteno: 1544x
  • Další články autora

Richard Sequens

Senát coby přílepek?

2.11.2010 v 8:59 | Karma: 18,96

Richard Sequens

O inflaci slov

24.9.2010 v 11:41 | Karma: 14,97

Richard Sequens

Dejme naději venkovu!

21.9.2010 v 10:10 | Karma: 19,41