Zmatení aneb pravicová vláda ruší kapacity zdravotnictví levicově?

Diskutuje se, nebo snad je již rozhodnuto, že se budou rušit akutní lůžka a s tím spojené kapacity v poskytování léčebné péče v nemocnicích. Něco se jistě udělat musí, možnosti poskytování zdravotní péče se prudce mění jejím vývojem a tyto změny v mnoha parametrech nesledují reálné změny nejenom v počtu lůžek v ČR zdravotnictví. Kolem toho, jak to měnit, je spousta neřešených otázek a mnoho možných postupů, jak to řešit.

První otázka je, zda rušit lůžka? Žiji na Moravě a tam není zrovna „přešpitálováno“ vzhledem k hustotě osídlení. Asi by se měla najít nějaká rozumná míra, kolik že asi v ČR potřebujeme lůžek a jak je rozložit po ploše. Ministerstvo zdravotnictví a pojišťovny by to měli vědět dost přesně a i srovnání s některými sousedními státy je legitimní. Trochu mne znervóznili úřednící státu při stávce lékařů tím, že nevěděli, kolik že to vlastně doktorů v nemocnicích je, tak nevím, zda ví, kolik a kde je lůžek, ale snad ano.

Další docela legitimní dotaz je, podle čeho se budou tyto kapacity rušit. Podle ceny? Zrušíme ty drahé? No jo, ale vždyť potřebujeme transplantace, léčbu rakoviny, traumacentra a operace srdce..... a to je jistě drahá záležitost. Takže zrušíme ty levné? No jo, ale ty jsou také potřeba pro běžné diagnózy, které se tam dají léčit kvalitně a efektivně a neplýtvaly se zbytečně peníze vysokými náklady na drahém lůžku pro pacienta s běžnou diagnózou! Jaký má být poměr těch drahých a levných? Kdo to rozhodne? Úředník pojišťovny? A proč o tom nerozhodli dávno, když mají informace? Nebo úředník státu? Podle čeho? A je k tomu kompetentní?

Nebo se rozhodne podle kvality? No jo, ale kvalita se pozná ve zdravotnictví jak? Snaží se ji i ve světě  léta nějak měřit a moc se nedaří. Že mají málo mrtvých? Co když je to tím, že těžké případy neřeší? Nebo že jsou oblíbení u pacientů? Ale ti většinou hodnotí podle vlídnosti, podle stravy a chování personálu.....Je to ve zdravotnictví nejdůležitější? Co vám pomůže empatický zdravotník, když vám třeba neprovede ideálně operaci? Že by to věděli na úřadech? Hmmm. Tak podle jakého klíče nám zruší lůžka moudrý úředník? Nedopadne to nakonec tak, že zruší ty levné, nechá ty superdrahé i na léčení běžností, nebo zruší ty drahé, aby se ušetřilo, a nebude kde dělat superspecializovanou péči? Nebo si zalosují? Nebo se ustanoví komise nezávislých odborníků, aby rozhodli? A kde se takoví odborníci zvláště nezávislí najdou? A když je člověk třeba profesor na léčení očí, je jisté, že rozumí organizaci zdravotnictví a různým možnostem systému?

Námitka, že je docela zábavné, jak pravicová vláda zřejmě chce reorganizovat zdravotnictví levicovými metodami pomocí komisí a moudrých úředníků (jistě pane ministře) asi není úplně podstatná.

 Jistě je to potřeba a dalo by se to udělat docela různě. Ona by možná byla i docela pravicová technologie na řešení tohoto problému. Stačilo by nastavit spravedlivě platby, hlídat si kvalitu a uvolnit  limitace poskytování péče úřady. Do roka a do dne to vyřešil nejenom Kozina, ale vyřešilo by se to samo i v ČR zdravotnictví. Prostě podvodníky a průšviháře  by eliminoval systém, peníze by šly za pacienty a za stejnou práci by se zaplatilo stejně- kde by byl zájem pacientů, tam by byly prachy. Kde by pacienti nebyli, asi by se redukovalo nebo restrukturalizovalo ve vlastním zájmu. Docela potíž je nastavit míru ceny mezi dejme tomu operací slepého střeva a transplantací srdce, aby to bylo v relaci. Docela složité je eliminovat nepotřebné náklady, vyšetření, zbytečně drahé metody, vykazování "navíc"...., ale světe div se, i to už je dávno vymyšleno. Systém, který to víceméně řeší  vznikl před několika desítkami let a jede na něj většina nemocniční péče v rozvinuté Evropě, jmenuje se platba za diagnózu (DRG).

Mluví o ní poněkud cudně i ministr zdravotnictví, jako by ho sice chtěl zavést, ale trošku pochyboval o tom, že se to podaří.Taky aktuálně spíš mluví o komisích a odbornících. Proč? Copak je to v Česku jinak a musíme si vymyslet vlastní systém? Opět vymýšlení vymyšleného, slepých uliček nebo třetích cest? Proč proboha? Prostě proto. Protože zavést i krystalicky jasné věci v ČR je někdy práce pro antického hrdinu. A těch tam nahoře moc nemáme. Co tomu vlastně brání?

Platba za diagnózu (DRG) je založena na tom, že se v principu platí za vyléčeného pacienta. Všem stejně. A sleduje se kvalita, náklady konkrétního zdravotnického zařízení se do platby pojišťoven v systému  DRG nepromítají nijak, je to věc efektivity poskytovatele služby. Nastavuje se base rate, jakási základní platba za jednotku. Velikost platby za konkrétní Dg. je daná násobkem tohoto čísla. Vztah mezi cenou různých diagnóz je docela vytitrován lety ze sousedních států. Dá se také nastavit  průměrováním cen v ČR. Prostě pojišťovna nastaví, co je ochotna zaplatit za konkrétní diagnózy, respektive vyléčení pacienta s touto dg.  (nebo „zaléčení“)  a zaplatí to každému, kdo tuto službu v nastavené kvalitě poskytuje. Systém má svoje chybky, ale proti tomu, co je v ČR aktuálně, jde o super průhlednou věc. Takže proč to nejde v ČR?

Možná právě proto, že je to průhledné a relativně spravedlivé. Jak rozličně dnes  platí pojišťovny, ukazuje přepočet dnešních plateb na DRG. Ukáže velikost base rate pro konkrétní špitál. A protože se platí rozličně, rozdíl může být klidně sto procent i víc. Takže, když v nemocnici XY zaplatí za slepák 20 tisíc, v jiné by stál ten stejný pacient přes 40 tisíc. A to jsem se fakt nespletl. Jenom pro hloubavé: Není to prapříčina nepořádku ve zdravotnictví a odpověď na otázku, proč se někde stávkovalo o život a někde poněkud méně? Není to docela možnost, že když ve špitále XY s tím nějak vyjdou, tak v jiném špitále jsou peníze dostatečné, nejenom k použití na léčbu? Jak to mohly pojišťovny dopustit? Jak to mohli dovolit politici a proč?

Že by neexistovalo tušení souvislostí, proč vlastně se DRG pro ČR moc nehodí?

Poznámka 1: To jak a proč vznikly a trvají současné platby v ČR se dá jistě napsat, ale zahltilo by to tento článek a hlavně, ten systém by měl skončit co nejdřív.

Poznámka 2: To co velmi parciálně v ČR zavádějí jako DRG nemá s pravou DRG celkem moc společného, hlavně to nesleduje základní principy, takže podle české minimutace DRG nejde ten systém hodnotit.

Poznámka 3: Zdá se, že by pojišťovny byly schopny tento systém zavést ihned, ale udělalo by to některým nemocnicím táák velké potíže........ 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Selucký | pondělí 7.3.2011 10:46 | karma článku: 8,93 | přečteno: 1293x