Kam až sahá Svoboda v Praze

Přijde mi, že v životě si osud někdy vyloženě hraje, jindy taky dělá "fórky". Název článku by mohl být u slova Svoboda s malým, nebo velkým písmenem, znamená to sice trochu něco jiného, ale může to být i o tom stejném. Takže kam až sahá svoboda Svobody v Praze?

Bylo a je tady několik generací politiků , kteří hovořili o boji proti kmotrům ve vlastní nebo taky v cizích stranách, neznalým se to původně zdálo k neuvěření, ale pečlivé sledování dějů v politice na to stále silněji ukazovalo a ukazuje. Ukazuje na to, že nám nevládnou ty osoby které známe, tedy politici, ale menší figury z politického zákulisí zato s velkou mocí a bez jakékoliv odpovědnosti ke komukoliv. A protože v Praze jde o větší peníze než jinde, jsou tam všechny záležitosti  dál, jsou taky  výraznější, proto  i trochu viditelnější. Jinde to bude podobné, je to systémový problém, ale holt, Praha je Praha.

Svoboda mnohé překvapil převratem na pražském magistrátu velmi pečlivě a dokonale provedeném a zvládnutém. Nyní se zdá, že přichází další kolo. A není se co divit, že v pražském dopravním podniku. Je největší a zjevně tam nejde jenom o dopravu, vládne obrovským rozpočtem.... V minulých měsících se objevily problémy se zakázkami, příznačné byly jízdenky s převodem peněz bůhví kam a bůhví komu. A naráz, když Svobodou dosazený ředitel Dopravního podniku podal trestní oznámení, kamarádi nekamarádi, příslušníci stran koaličních nebo jiných- ředitel bleskurychle sestřelen ze všech svých funkcí. A Svoboda o tom zřejmě nevěděl, rozhodně v tom neměl prsty.

Z politického hlediska se zejména ODS v Praze málem zničila a měla i velmi podstatný vliv na celkový volební debakl strany pro své  manévry s ČSSD zvláště v Praze. V současnosti možná začala nabírat v čele se Svobodou stopu důvěryhodnosti právě pro svoje svobodné a zřetelně rozumnější chování. Současné kotrmelce, zvlášť s rizikem dobrovolného nebo nedobrovolného odchodu Svobody z funkce (zdá se, že figurku dělat nechce) spolu s předpokládatelným zatažením opony za průšvihy, o kterých si vrabci v Praze cvrlikají by mělo obrovsky ničivý vliv na politické postavení ODS v nejenom Praze ale i  v celé ČR. Zjevné je, že ani to některým pražským politikům zjevně nevadí. Kde je tedy ta politická odpovědnost, když se ji nebojí třeba ani David Odrážka?

Ukazuje se, že svoboda jednání politika je limitovaná. Je limitovaná nikoliv tím, co slíbil voličům a nikoliv tím co mu velí program strany. Je limitovaná tím, jak umožňuje, nekazí nebo podporuje  přiživování některých "takypodnikatelů" na státu.

Bude zajímavé pozorovat, co se bude dít dál. Kromě jiného i proto, že se blíží volby. V podstatě je možný dvojí průběh, a to takový,  že Svoboda ustojí pro sebe dostatečnou míru svobody jednání pravděpodobně s oporou centrálního vedení ODS , nebo že ji neobhájí a stane se figurkou nebo odejde.

Říká se, že revoluce se dělají v Praze. Tyto reje nejsou jistě revolucí, ale budou mít zřejmě podstatný vliv na již tak pošramocené jméno ODS a celý vývoj v ČR.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Selucký | čtvrtek 16.8.2012 17:23 | karma článku: 17,90 | přečteno: 1116x