Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rádi spoříte? Tak pozor na opakování historie.

Můžeme si být jistí, že nedojde k měnové reformě, při které ztratí celoživotní úspory svou hodnotu? Můžeme si být jisti, že historie se nebude opakovat? Obzvlášt v čase předlužených států tvrdím, že si jisti být nemůžeme ani trochu.

V roce 1953 proběhla na našem území nepříjemná měnová reforma. Tato měnová reforma způsobila, že veškeré tehdejší úspory, vklady i hotovost ve "staré měně" se vyměnily v určitém poměru za měnu "novou". Čtyři dny po reformě bylo vyměněno 49 mld. starých korun za 1,4 mld. nových korun. To tedy znamená, že peníze byly vyměněny v průměrném poměru 35:1. V "nejvýhodnějším" poměru 5:1 bylo možno vyměnit částku do 300 Kčs v hotovosti a do 5 000 Kčs v případě bankovních vkladů. Čím více člověk měl ve vkladech, tím horší měl konverzní poměr. Zajímavé tedy je, že každý, kdo na to v té době měl, začínal po reformě maximálně s 60 Kčs v kapse a nějakými drobnými na vkladových účtech. 

Zatímco veškeré úspory byly směněny v průměrém poměru 35:1, zboží bylo překonvertováno na nové "nižší" ceny pouze v průměrném poměru něco okolo 7:1. Cena zboží tedy nominálně poklesla 7 krát (co stálo dříve 100 Kčs, stálo po reformě 14,30 Kčs), zatímco úspory lidí poklesly průměrně 35 krát (kdo měl dříve 10 000 Kčs, měl po reformě na účtě v průměru 285,7 Kčs). Asi vám nemusím vysvětlovat, že jde o naprosto dokonalou loupež. Tato loupež byla umocněna prohlášením den před uskutečněním měnové reformy z úst prezidenta Zápotockého, který veřejnost ujistil, že k měnové reformě nedojde. Mezi lidi totiž tato informace nedopatřením začala prosakovat. 

Toto je pouhá historie. Kdo však nezná historii, je odsouzen k tomu si ji prožít znovu. Svět načal 21. století a ve své druhé dekádě zjišťuje, že je až příliš zadlužený. Zjišťuje, že sociální jistoty jsou až příliš nákladnou záležitostí a že stát se také nedá vykrádat do nekonečna. Jednoduše, že jednotlivé zadlužené státy stojí nad dluhovou propastí. Zvyšováním daní již stát neumí přivést do rozpočtu další peníze. A na výdajové stránce mu neustále rostou náklady za vypůjčené peníze, které utratil v minulosti a které si ještě ve větší frekvenci půjčuje dál. A jaký bude další průběh? 

To, co nastíním, si v žádném případě nepřeji, aby skutečně nastalo. Nicméně to, jak se daná situace řeší, k těmto závěrům a dalšímu průběhu přirozeně směřuje. Centrální banky po celém světě tisknou neuvěřitelné množství nových peněz a nazývají tuto činnost pro neekonomicky vzdělané obyvatelstvo těžkým názvem "monetární expanze" nebo se naopak pokoušejí vystačit s pojmenováním "stimulace ekonomiky". Politické elity cítí potřebu, že je nutno něco dělat, protože obyvatelstvo se jim bouří. Ale stimulace ekonomiky zaprvé nepřináší onu stimulaci a zhoršují budoucí důsledky situace. 

Obávám se, že ceny zboží časem díky těmto stimulacícm raketově vyskočí, dluhy se dostanou naprosto mimo kontrolu (tam už jsou dnes). A prostředkem, který se bude jevit jako zázračně jednoduchý, bude opět měnová reforma. Stát svůj dluh kouzelným proutkem "smaže" a s ním i úspory obyvatel, kteří se domnívali, že jejich úspory jsou v naprostém bezpečí. Kdo tedy zaplatí v konečném důsledku dluh? Samozřejmě věřejnost.

Své investice tedy zkuste zaměřit i na reálná aktiva (drahé kovy, nemovitosti, umění, podíly apod.), která vám zajistí potřebné bezpečí i v dobách tržních extrémů. Úspory alokovány výhradně ve finančních produktech mohou být velmi rizikovým počinem, jak nakládat s osobními financemi. Veškeré vklady v těchto produktech jsou totiž stále a jen penězi. Nejen finanční zasvěcenci (například George Soros) ale i samotné centrální banky si jsou možných rizik dobře vědomy a proto alokují část svých zdrojů do jednoho z typů reálných aktiv - drahých kovů.

Zejména pak buďte s úsporami na pozoru v době, když si někdo z mocných žádá vaši pozornost podobným prohlášením, jako pronesl v rozhlasovém vystoupení dne 29. května 1953 Antonín Zápotocký: "Naše měna je pevná a měnová reforma nebude. Všechno jsou fámy, které šíří třídní nepřátelé." 

Bohužel nacházím až příliš mnoho paralel s historií, abych zůstal zcela bez obav a otázek. 

Dále také můžete číst: 
Dokonalá bouře. Nadsázka nebo realita?

Autor: Roman Šebl | středa 28.11.2012 8:34 | karma článku: 44,01 | přečteno: 11287x
  • Další články autora

Roman Šebl

V Kanadě zkrachoval největší nebankovní poskytovatel hypoték. Nemovitosti jsou předražené.

Píše se duben 2017 a celosvětová cenová bublina u nemovitostí prokázala svou přítomnost. Zpráva, která zaujala mou pozornost se týká krachu společnosti poskytující hypotéky v Kanadě, kde bublina je vůbec jednou z největších.

28.4.2017 v 17:00 | Karma: 23,93 | Přečteno: 894x | Diskuse| Ekonomika

Roman Šebl

Deziluze pokračuje. Pozor - přesně takhle se chová cenová bublina.

Volba amerického prezidenta přinesla médiím překvapení. Akciové trhy se nejprve propadly, aby obratem vzrostly. Pokračuje deziluze, že je vše v pořádku a ceny akcií, nemovitostí a komodit odpovídají stavu ekonomik. A na to pozor!

16.11.2016 v 8:31 | Karma: 21,10 | Přečteno: 1089x | Diskuse| Ekonomika

Roman Šebl

Záporné úrokové sazby už i na vkladech v bankách

Historická ekonomická abnormalita v podobě záporných úrokových sazeb se už přenesla i přímo na vklady klientů bank. Za své vklady poskytnuté bance začali v Německu lidé platit sazbu 0,4 % p.a.!

19.8.2016 v 8:36 | Karma: 26,75 | Přečteno: 1614x | Diskuse| Ekonomika

Roman Šebl

Ceny bytů v ČR: Trh se začíná přehřívat. Nákup již vyžaduje obezřetnost!

ČNB zpřísní pravidla pro poskytování hypoték. Banky nebudou smět poskytovat hypotéky na 100 % hodnoty nemovitosti. Ve své zprávě o finanční stabilitě toho ČNB říká ještě více: Trh se začíná přehřívat.

17.6.2016 v 7:31 | Karma: 20,63 | Přečteno: 3291x | Diskuse| Ekonomika

Roman Šebl

Penzijní připojištění zůstává špatným produktem. Nenaleťte na vyšší daňové odpočty!

Poslanci odhlasovali zvýšení maximálního daňového odpočtu z penzijního připojištění z původního maxima 12 tis.Kč/rok na 24 tis.Kč/rok. Zvýšená státní úleva bohužel vydojí nenávratně další staticíce od těch, co této podpoře naletí.

19.11.2015 v 8:30 | Karma: 27,18 | Přečteno: 2358x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  17:45

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kalifornská policie vtrhla na univerzitu, pozatýkala propalestinské studenty

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  17:41

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Řidiče autobusu zbil a surově ho kopl do hlavy. Mladík dostal podmínku

2. května 2024  17:25

Podmínkou potrestal Okresní soud v Mostě mladíka, jenž loni v srpnu v centru města brutálně napadl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2200x
"Vystupuji proti tradičnímu finančnímu poradenství. V oblasti osobních investic a financí nabízím odlišně fungující konzultační službu." Více na soukromém webu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky