Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Inflace: nepřítel a přítel v jednom - a co teprve hyperinflace

Inflace je významným prvkem, který ovlivňuje naše bohatství a do jisté míry plně rozhoduje o našem úspěchu/neúspěchu ve světě financí a obchodu. 

Pokud by inflace na naše finance nepůsobila, bylo by vše extrémně jednoduché. Finanční produkty, by vynášely svá procenta a tato získaná procenta, by byla i skutečným ziskem pro klienta. Jeho bohatství by tak v čase reálně rostlo. Odložená spotřeba do budoucnosti by tedy za těchto okolností měla smysl a alokaci 100 % finančních prostředků výhradně do finančních produktů bych jen zatleskal. Inflace však způsobí, že pokud výnos v daném finančním produktu byl za dané období nižší než pokles kupní síly (míra inflace) národní měny, bohatství reálně pokleslo a odložená spotřeba ztrácí svůj smysl, jelikož si člověk může za tyto peníze koupit méně než v současnosti.  Různými formami spoření přes finanční produkty tak díky inflaci vlastně chudneme. Jakýsi vytvořený zisk je jen pouhé číslo, které nevypovídá o tom, jak je na tom Vaše bohatství.

Jakého výnosu mají tedy naše „investované“ peníze dosahovat, abychom bohatství neztráceli? Z výše uvedeného vyplývá, že má dosahovat výnosu většího, než byla míra inflace za dané období. A jaká byla míra inflace? To je otázka, na kterou prý poskytuje odpověď Český statistický úřad při zveřejnění roční míry inflace. Nesouhlasím ale s tím, jakým způsobem je tato míra inflace počítána a že je brána jako stejné měřítko pro všechny z nás. Je to podobný problém, jako když ČSÚ řekne, že průměrná mzda v ČR je 24 126 Kč. Kdo tuto hrubou mzdu skutečně má? Každý ji má jinou. Třetina ji má větší a dvě třetiny menší. Podobný problém je s inflací. Univerzální spotřební koš, ze kterého se „dogmatická“ inflace počítá, jednoduše nereprezentuje koš ani jednoho z nás. Jde pouze o pokus ji nějakým způsobem vypočítat. Dovolím si tvrdit, že důchodci mají v posledních letech mnohem větší inflaci než například já sám, jelikož energie, potraviny a léky šli svou cenou výrazně nahoru a jen těžko lze očekávat, že se jich nějak výrazně dotkla snížená cena elektroniky, tak jak s tím pracuje ČSÚ při svých výpočtech. Kupní síla peněz klesá každoročně ještě tak o 3-4 % rychleji, než tvrdí ČSÚ svou zveřejněnou statistikou roční inflace. U některých skupin obyvatel ještě zřejmě rychleji. V USA se výpočtem „skutečné inflace“ zabývá přímo jedna nevládní instituce vydávající tzv. shadowstats (použijte google). Jejich práce mne inspirovala i k závěru, že inflace je o 3-4 % výše, než tvrdí zázračný spotřební koš. A ono toto „záměrné zkreslení“ inflace je celkem logické. Jen těžko lze očekávat, že vláda jakékoliv země dobrovolně svolí k tomu, aby občanům byl počítán skutečný pokles kupní síly jejich peněz během jednoho roku. Vždyť veškeré měny světa jsou dnes založeny pouze a jen na důvěře, vlády ji tedy nebudou záměrně podkopávat. Co by se stalo, kdyby se důvěra v ně zcela vytratila? Alokováním 100 % financí do finančních produktů extrémně riskujeme při nakládáním s vlastním bohatstvím, vlastně najisto tvrdíme, že:

A)     Inflace bude menší než můj výnos na finančních produktech za dané období

B)     Důvěra v peníze bude existovat po celou dobu alokace peněz v daném produktu

Obojí mi přijde obzvláště riskantní tvrdit v době, kdy do ekonomik jsou pumpovány miliardy, které následně budou znehodnocovat stávající měnu (chcete-li peníze) v oběhu, a to mnohem rychleji, než dosud známe a je nám vypočítáváno.

Inflace je tedy nepřítelem pro všechny spořitele. Přítelem pro dlužníky. Přítelem pro dlužníky je z toho důvodu, že dlužník díky inflaci splácí svůj dluh stále méně hodnotnějšími korunami. Využít dluhu tak je zejména vhodné, pokud se vámi očekávaná inflace blíží úroku z úvěru nebo je/bude dokonce větší za dané období splácení dluhu. Tento dluh využijte k nákupu reálných aktiv - tedy takových aktiv, které překonají i ztrátu důvěry v měnu (chcete-li, říkejte peníze) a obecně mají potřebu růst na své ceně právě díky inflaci.

A co hyperinflace? Může nastat? A proč by ne. Podívejte se na Zimbabwe (2008), Rumunsko (2005), Jugoslávii (1994), Bolívii (1987), také si zřejmě mysleli, že je hyperinflace nedožene. Ztráta důvěry v měnu (peníze) provázená hyperinflací by fakticky pohřbila veškeré úspory. Pamatují na to finanční poradci? Raději takový scénář ani nedomýšlejí. Nasazené růžové brýle a uklidňující lež pro ně zůstávají výrazně pohodlnější i ziskovější variantou.

Jako konzultant obchodu a financí bych doporučil i tyto možné scénáře zohlednit včetně inflace samotné ve scénáři "stabilního vývoje".

A v tom bude asi ten rozdíl mezi profesemi… 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Roman Šebl | středa 25.7.2012 13:53 | karma článku: 33,58 | přečteno: 4157x
  • Další články autora

Roman Šebl

V Kanadě zkrachoval největší nebankovní poskytovatel hypoték. Nemovitosti jsou předražené.

Píše se duben 2017 a celosvětová cenová bublina u nemovitostí prokázala svou přítomnost. Zpráva, která zaujala mou pozornost se týká krachu společnosti poskytující hypotéky v Kanadě, kde bublina je vůbec jednou z největších.

28.4.2017 v 17:00 | Karma: 23,93 | Přečteno: 894x | Diskuse| Ekonomika

Roman Šebl

Deziluze pokračuje. Pozor - přesně takhle se chová cenová bublina.

Volba amerického prezidenta přinesla médiím překvapení. Akciové trhy se nejprve propadly, aby obratem vzrostly. Pokračuje deziluze, že je vše v pořádku a ceny akcií, nemovitostí a komodit odpovídají stavu ekonomik. A na to pozor!

16.11.2016 v 8:31 | Karma: 21,10 | Přečteno: 1089x | Diskuse| Ekonomika

Roman Šebl

Záporné úrokové sazby už i na vkladech v bankách

Historická ekonomická abnormalita v podobě záporných úrokových sazeb se už přenesla i přímo na vklady klientů bank. Za své vklady poskytnuté bance začali v Německu lidé platit sazbu 0,4 % p.a.!

19.8.2016 v 8:36 | Karma: 26,75 | Přečteno: 1614x | Diskuse| Ekonomika

Roman Šebl

Ceny bytů v ČR: Trh se začíná přehřívat. Nákup již vyžaduje obezřetnost!

ČNB zpřísní pravidla pro poskytování hypoték. Banky nebudou smět poskytovat hypotéky na 100 % hodnoty nemovitosti. Ve své zprávě o finanční stabilitě toho ČNB říká ještě více: Trh se začíná přehřívat.

17.6.2016 v 7:31 | Karma: 20,63 | Přečteno: 3291x | Diskuse| Ekonomika

Roman Šebl

Penzijní připojištění zůstává špatným produktem. Nenaleťte na vyšší daňové odpočty!

Poslanci odhlasovali zvýšení maximálního daňového odpočtu z penzijního připojištění z původního maxima 12 tis.Kč/rok na 24 tis.Kč/rok. Zvýšená státní úleva bohužel vydojí nenávratně další staticíce od těch, co této podpoře naletí.

19.11.2015 v 8:30 | Karma: 27,18 | Přečteno: 2358x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  13:16

Přímý přenos Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli na pražské...

Zůstane Korčok v politice? Většina Slováků ho tam nechce, ukázal průzkum

6. května 2024  13:10

Pouhá třetina Slováků si přeje, aby neúspěšný prezidentský kandidát Ivan Korčok své další kroky...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  13:07

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Vlak usmrtil ženu, stres u jedné z cestujících vyvolal epileptický záchvat

6. května 2024,  aktualizováno  12:55

V Holýšově na Plzeňsku srazil ráno vlak ženu, lékař jí už nedokázal pomoci. V péči záchranářů navíc...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2200x
"Vystupuji proti tradičnímu finančnímu poradenství. V oblasti osobních investic a financí nabízím odlišně fungující konzultační službu." Více na soukromém webu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky