Goldman Sachs: Nedotknutelná banka plná nečistoty

Pro peníze všechno. Seznamte se. To je tvář Goldman Sachs. Goldman Sachs je bankou, která má za sebou už desítky skandálů od svého vzniku. A v tradici dále pokračuje. Nově vylézají na povrch informace o tom, že jako vlastníci firmy Metro International Trade Services provozovatele jednoho z největších amerických skladů hliníku uměle prodlužují dobu skladování hliníku, čímž tento kov zdražují pro zpracovatele.

politicalpackrat.blogspot.com

Deník NY Times informoval o tom, že Goldman Sachs, kteří před třemi lety koupili jednoho z největších provozovatelů skladu hliníků v USA, prodlužují uměle dobu skladování hliníku tím, že jej převáží ze skladu do skladu. Tímto procesem naplní požadavky na minimální denní expedici, které stanovují americké předpisy, aby se právě zamezilo zbytečnému skladování. 

Před tím, než Goldmani začali vlastnit firmu Metro, byla dodací lhůta hliníku pro zákazníky okolo 6 týdnů. Nyní je čekací lhůta 16 měsíců. Na tom by samo o sobě nebylo nic spekulativního, pokud by zákazníci podle burzovních pravidel nemuseli za skladování platit, což musí. A to Goldmanům vynáší miliony dolarů ročně. Vozit hliník mezi sklady do "zblbnutí" je dosti výnosná záležitost. A jde o podvod, ve kterých jsou GS mistry oboru. 

Banka Goldman Sachs je také obviňována z toho, že v letech 1998-2009 pomáhala řecké vládě maskovat skutečnou výši státního dluhu tím, že falšovala rating této země a skrze CDS transakce opticky snižovala výši řeckého zadlužení.

Goldman Sachs také vydělala velké jmění na americké finanční krizi, která odstartovala v roce 2007, a vůbec bych se nedivil, kdyby GS o této krizi dopředu věděla. 

Je to skutečně banka z říše snů. Vydělává miliardy dolarů. Je primárním jednatelem na trhu pro prodej amerických dluhopisů a to jí zajišťuje de facto absolutní nedotknutelnost. Ostatně z této banky protkané skandály si neměli američtí prezidenti B.Clinton a G.W.Bush problém vybrat svého ministra financí. Pro Clintona byl tímto koněm z GS Robert Rubin a pro G.W.Bushe jím byl Henry Paulson, který je významnou postavou právě v krizi, na které GS vydělala velmi slušné peníze.

V lednu skončí předseda americké centrální banky (FED) Ben Bernake. Vůbec bych se nedivil, kdyby nástupcem byl někdo s historií v Goldman Sachs. No jeden z vítězů další krize je asi už dán dopředu. 

A mimo jiné, klientům se u Goldmanů říká blbci.  

Autor je ekonom a konzultant osobních investic

Dále můžete číst:
FED dál zabijí americký dolar. Spořit nedává smysl ani v ČR.

Autor: Roman Šebl | středa 24.7.2013 8:28 | karma článku: 17,22 | přečteno: 690x