Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

30 kulturních šoků, které jsem zažila v USA (část šestá)

Tento článek je věnovaný jednomu ze třiceti kulturních šoků, které jsem zažila ve státech Georgia, Florida, Illinois a Virginie. Je tak trochu i o mém oblíbeném místě v Česku, kam se moc ráda vracím a kde si nelíp odpočinu.

Tento článek je věnovaný jednomu ze třiceti kulturních šoků, které jsem zažila ve státech Georgia, Florida, Illinois a Virginie.Na některé z nich, ač jsou třeba i notoricky známé, jsem si ani po letech nezvykla. Vytrvale s nimi bojuju a odmítám se přizpůsobit, jiné jsem přijala za své, naopak se mi po nich v Česku stýská.

Čím déle v USA žiju, tím méně věcí mi připadá neobvyklých, proto mi taky některé z šoků, o kterých vám chci vyprávět, dnes přijdou už naprosto normální.

16. Kavárenský povaleč - vyhynulý druh

Když vyrazím ráno na nákup, potkávám spousty lidí spěchajících do práce s kávou v ruce. Někteří si nesou svůj životabudič v termohrncích velikosti menší cisterny už z domu, jiní si voňavou tekutinu pořídili cestou někde v kavárně. V těch oblíbených se zejména ráno stojí dlouhé fronty.

Já, milovník kávy, nikoliv však kofeinový závislák, kávovou kulturu v USA zkrátka nechápu. Miluju vysedávání po českých kavárnách, zvláště těch, které mají „tu správnou“ atmosféru. Ať už tam jdu pracovat,  povídat s kamarádkou či  přečíst si knížku, je to pro mě požitek, odpočinek a odměna.

Pokud jste někdy navštívili například Můj šálek kávy v Praze, nebo olomoucké kavárny Café La Fée, Miss Sophie‘s, Long Story Short či Café 87, umíte si představit, o čem mluvím. Proto se stále nedokážu sžít s americkými kavárnami typu Starbucks, které pro mě představují jakési kávové fastfoody s několika upatlanými stolky a nekonečnou řadou zákazníků. Jsou doslova na každém kroku včetně nákupních center a letištních hal. 

Nemám nic proti kávě ze Starbucks a dokážu se smířit i s tím, že místo do porcelánového hrnku mi kávu přichystají do papírového kelímku, na který mi barista načmárá „Demusa“ či „Nanisa“. Denisa je jméno tak exotické, že ho prakticky nikdo na poprvé nepochytí.

Co mi vadí, je absence kavárenské atmosféry. Jen málokdo si tu sedne ke stolu tak, jako to vidíme v Evropě. Většina lidí si kávu odnese s sebou a vypije ji za chůze na ulici, v autě nebo v kanceláři. Když už se rozhodne si kávu dát přímo na místě, má před sebou často aspoň otevřený notebook.

O Američanech se říká, že se řídí heslem „čím větší, tím lepší“. O pravdivosti tohoto stereotypu bychom se mohli přít. Bavíme-li se ovšem o kávě, dovolím si říct, že je tato nálepka celkem přesná. Uzvednout půllitrové termohrnky a kelímky, ze kterých Američané tak rádi pijí, jsou pro mou kostnatou ruku hotová rozcvička.

Když jsem se přistěhovala na Floridu, mnohokrát jsem se v honbě za kávou nachytala a vstoupila do restaurace v domnění, že jde o kavárnu. Nápis “Café” na vchodem totiž  neznamená, že jde o kavárnu. Na Floridě je o klasické kavárny nouze. Nedokážu si to vysvětlit, protože to rozhodně není tím, že by Floriďané nepili kávu. Ledovou kávu nebo ovocné smoothie si ale přece můžete vychutnat i v pěkné kavárně, nemyslíte? Přesto je jich tu jak šafránu.

Dalšího překvapení jsem se dočkala na jednom z prvních obědů v italské restauraci v Bradentonu na Floridě, kde jsem se marně dožadovala espressa. Poté, co jsem toto slovo nechápající servírce asi čtyřikrát zopakovala, jsem se dozvěděla, že kávu mají pouze americkou. Když viděla mé zklamání, doporučila mi Starbucks na protější straně ulice. Jak jinak, že?

Americkou kávu, neboli hnědou vodu, která chutná (s prominutím) spíš jako výplach použitého šálku kávy, nepije ani můj americký manžel. Vůbec nejhorší kávu jsme pili nedávno při snídani v hotelu. Byla úplně průhledná a oba nás z ní nakonec bolel žaludek.

Podobně jako v ve zmíněné italské restauraci jsem pochodila při objednávce espressa před lety v občerstvení na univerzitním kampusu v Atlantě. Obsluha se na mě zkoumavě podívala, svraštila čelo a odpověděla: „To myslíte to malý kafe?“ Přikývla jsem, ale přesto se mě ještě jednou zeptala: „To malý nic na dně hrnku?“ Souhlasně jsem pokývala hlavou, načež mi nabídla, že by mi tu trošku aspoň dolila vodou. Nakonec jsem dostala takové větší espresso doprovázené zvednutým obočím a obličejem, který říkal, „jak chceš“.

V kosmopolitnějších městech, jako je Chicago nebo Washington D.C. na kavárny narazíte na každém kroku. Jsou jiné než moje zamilované olomoucké – nejsou retro ani ve starodávném nebo shabby chic stylu, ale jsou tu! Co bych za jednu takovou dala na Floridě!

Nejvíc z nich připomíná mou oblíbenou pražskou kavárnu Můj šálek kávy, která se dá popsat jako urban styl. Washington D.C. i Virginie, kde bydlíme teď vypadá z kavárenského hlediska velmi slibně. Už se těším, až vydám se na průzkum.

Pokaždé, když přijedu do Česka, vyšetřím si aspoň jeden den na návštěvu Prahy nebo Olomouce. Svého syna, který je přeborníkem v vylívání kávy do klína, svěřím do péče svým rodičům a vyrazím na kavárenskou štafetu.

Procházím se po dlážděných ulicích Olomouce, nakukuju do malých stylových obchůdků, prohlížím si překrásné fasády historických domů, nasávám klid malého města a samo sebou dělám pravidelné zastávky v oblíbených kavárnách – tam si dám espresso s domácím ovocným koláčem, jinde cappuccino s makronkou. Ráda si taky objednávám všechno to, co u nás – za mořem – neseženu: angreštovou limonádu, tvarohové buchty, rybízový koláč... Každý takový den v Olomouci si v USA tisíckrát dopředu představuju a už ta pouhá myšlenka mi dělá radost.

Olomouc, svou kavárenskou Mekku, mimochodem vytrvale propaguju u všech svých zahraničních studentů, protože je to podle mého názoru jedno z nejkouzelnějších míst v České republice.

Když se mnou do Česka přiletí manžel, absolvujeme takový výlet spolu, protože i on načerpává svou energii v kavárenském prostředí. Tvoříme harmonický pár kavárenských povalečů. Minimálně jednou do roka!

Autor: Denisa Sciortino | pondělí 1.10.2018 21:07 | karma článku: 44,79 | přečteno: 14591x
  • Další články autora

Denisa Sciortino

30 kulturních šoků, které jsem zažila v USA (část třináctá)

Další díl mých kulturních šoků, tentokrát o odlišnostech, kterých jsem si všimla na silnicích ve Virginii a na Floridě.

8.8.2020 v 10:00 | Karma: 45,43 | Přečteno: 35535x | Diskuse| Ona

Denisa Sciortino

30 kulturních šoků, které jsem zažila v USA (část dvanáctá)

Tento článek je věnovaný dvěma ze třiceti kulturních šoků, které jsem zažila ve státech Georgia, Florida, Illinois a Virginie.

6.1.2020 v 17:00 | Karma: 45,97 | Přečteno: 33188x | Diskuse| Ona

Denisa Sciortino

Život v bilingvní rodině

„Aha, on vlastně nemluví česky.” Věta, která mě navzdory frekvenci, s níž ji v Česku slýchávám, vždycky znovu překvapí a tak trochu i rozzlobí.

29.10.2019 v 8:00 | Karma: 41,66 | Přečteno: 7783x | Diskuse| Ona

Denisa Sciortino

Jak dostat synáčka do školky

Vědeli jste, že ve Virginii (v okolí Washingtonu D.C.) je takový nedostatek míst v jeslích a školkách, že se na čekací listiny zapisují ženy, které jsou teprve těhotné?

30.9.2019 v 15:50 | Karma: 36,04 | Přečteno: 4203x | Diskuse| Ona

Denisa Sciortino

Z deníku chicagské náplavy

Nedávno se mě můj manžel zeptal, jestli by mi moc vadil případný návrat do Chicaga. Odpovědí byl můj vyděšený obličej. Obyvatele a milovníky Chicaga prosím o prominutí. Každý přece ví, že v Chicagu je pěkně. Pěkně zima.

30.7.2019 v 17:32 | Karma: 42,64 | Přečteno: 8905x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Fin, který ukradl desítky tisíc záznamů z psychoterapie, půjde do vězení

30. dubna 2024  19:45

Finský soud v úterý odsoudil 26letého muže k šesti letům a třem měsícům vězení za to, že se...

Největší klimatické nesmysly přijala současná vláda, míní europoslanec ANO

30. dubna 2024  19:37

Byla to právě vláda premiéra Petra Fialy z ODS a evropské předsednictví České republiky, kdy se...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  19:28

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8860x
Jsem Češka žijící v Americe. Letos jsem bydlela ve třech různých státech USA a příští rok to pravděpodobně bude zase jiný. Ráda si zapisuju drobné každodenní příhody. Své články píšu s nadsázkou, proto je prosím neberte doslova.

Mou inspirací je cizí země, v níž žiju a kterou se ze všech sil snažím poznat, ale především můj roční syn, co dokáže udělat zážitek i z cesty pro rohlíky.

Více článků najdete na blogu Americké zmatky české matky:  

https://americkezmatky.wixsite.com/ceskematky

Mé postřehy a fotky můžete sledovat na Facebooku nebo na Instagramu:

https://www.facebook.com/americkezmatkyceskematky

@blog.zmatkymatky

Seznam rubrik