Přečetl jsem knihu od Václava Klause

V nedávné době se mi do rukou dostala kniha od našeho prezidenta - Václava Klause. Jde o knihu nazvanou Evropská integrace bez iluzí...

foto staženo z www.klaus.cz

Úvody knih bývají většinou nudné a odpuzují případné čtenáře. Jakmile jsem si ale přečetl úvod této knihy, bylo jasné, že ji i dočtu. Zde jsou některé zajímavé názory pana prezidenta a můj velmi stručný komentář k nim.

V první kapitole se hovoří o historii Evropské unie. O tom, jak je samotná původní myšlenka dobrá, ale vyvíjela se, až se postupně kazila. K tomu snad ani nelze moc dodat. Původní EHS (Evropské hospodářské společenství) byl dle mého názoru skvělý nápad. Ale mělo zůstat u toho HOSPODÁŘSKÉHO společenství. To, co vzniklo do dnešních dnů, tedy Evropská unie, která není ani tak hospodářská, jako spíš politická, už nemá s původní myšlenkou téměř nic společného. Postupně se mění, a vládnoucí lidé z Bruselu chtějí další a další prohloubení integrace. Z EU udělat EMU (Evr. měnová unie) a dále EFU (Evr. fiskální unie), jak se v knize také píše. 

Prof. Klaus přirovnává evropskou integraci k zákonu klesajícího mezního užitku (ať už toto přirovnání vymyslel sám nebo ne, je to podle mě geniální). Tento zákon by v tomto příkladě říkal, že evropská integrace přináší užitek, ale od jisté míry integrace už užitek přibývá pomalu, až přibývat přestane - ba dokonce začne i klesat. A do této fáze se velmi rychle řítíme. 

Základem evropského (hospodářského) společenství byla liberalizace (obchodu, pohybu). V současné době se ale mnohdy děje pravý opak. Vydávají se další a další nařízení, doporučení atd. 

Je zde zmiňováno i to, o čem se již delší dobu mluví - příklad Řecka. Tedy to, že kdyby Řecko mělo svou drachmu, nemělo by teď takové potíže. Pokud by totiž ekonomika nestíhala, národní měna by oslabila, a pro domácí firmy by se usnadnil prodej (zejména exportní). Pokud ale má celý kontinent měnu stejnou, tak to samozřejmě nejde a krize se prohlubuje. Ano, dá se namítnout, že pro občany je jednodušší vycestovat - vždyť si nemusí měnit peníze, pro firmy je zase lehčí obchodovat - jedna měna značně snižuje riziko ztrát z důvodu výkyvů měnových kurzů. Ale skutečně je o tolik lepší, než propad do krize Řecka, Španělska, Portugalska a dalších? Na to ať si každý odpoví sám - co člověk, to jiný názor. 

Toto, co jsem napsal, není recenze na knihu, ale pouze vyjádření souhlasu s většinou názorů, které v ní padly.

Autor: Jan Schwarzbach | neděle 11.11.2012 15:20 | karma článku: 25,01 | přečteno: 1139x
  • Další články autora

Jan Schwarzbach

Co týden dal (2)

15.1.2013 v 20:54 | Karma: 6,87

Jan Schwarzbach

Co týden dal (1)

6.1.2013 v 10:33 | Karma: 9,44

Jan Schwarzbach

To jsme to dopracovali

14.11.2012 v 18:20 | Karma: 21,83

Jan Schwarzbach

''Prasárna'' v podání ODS

9.11.2012 v 10:53 | Karma: 31,50