Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Záchranka versus dopravní zdravotní služba

Dnes jsem opět zažil jednu situaci, která mě nutí napsat blog. Opět je to téma z mé praxe. Volající mě už dnes nevytočil ani nenaštval, ale určitě ve mně vytvořil údiv. Protože se jedná o dle mého názoru zajímavý poznatek, chci se s Vámi o něj podělit a může Vám možná i někdy pomoci.

poevozová sanitaweb

Většina lidí už dnes ví, že zdravotnická záchranná služba zabezpečuje v daném regionu (dnes na krajské úrovni) přednemocniční neodkladnou péči, tj. stručněji a srozumitelněji řečeno v kraji záchranka jezdí na případy, které někdo oznámil na linku 155 a dnes i případně na linku 112. Pak zde máme dopravu nemocných a raněných (zkratka DNR) tzv. dopravní zdravotní službu nebo zdravotní transporty a nebo převozovou službu, tj. také sanitní vozy, které nevozí akutní pacienty, ale transportují pacienty z místa „A“ do místa „B“. Nejedená se o případy ohrožení života, ale o převoz na vyšetření, domů z nemocnice nebo na středisko a zpět domů apod. Není to teda záchranka a není to důvod jízdy na majáky. 

Takto vedle sebe existují dva zcela odlišné systémy zajišťující specifické služby pomocí sanitních vozidel. Každá služba je zajištěna jinou organizací. Záchranku zajišťuje na celém území Prahy naše organizace, která přijímá volání na tísňové lince 155 a realizuje výzvy vlastními výjezdovými skupinami. Převozovou službu zajišťují privátní firmy, kterých je v Praze víc než 16 a doplňují ještě vlastní dopravy jednotlivých zdravotnických zařízení – nemocnic. 

Záchranka má žluté velké sanitky s reflexními pruhy a převozová služba používá pestré spektrum různých druhů vozidel a barevných provedení, převážně bílé barvy. Záchranka standardně zasahuje s použitím výstražných znamení, tj. majáků a sirény, kdežto převozová služba nemá žádný důvod k jejich používání a v 99% výstražná znamení zneužívá. V zahraničí převozové služby majáky buď nemají vůbec nebo pouze oranžové barvy a pouze pro mimořádné události, jako jsou hromadná neštěstí apod. 

Nyní k problému, který jsem dnes zaznamenal. Velmi často se na mě nebo našeho zřizovatele, tj. Hlavní město Prahu a nebo na zdravotní pojišťovny a MZ ČR či konkrétně na pana primátora a příslušného radního pro zdravotnictví ale i na odbor Magistrátu obracejí lidé se stížností, že nejsou spokojeni s kvalitou přepravy. Velmi obtížně chápou, že převozová služba není záchranná služba a že s touto činností nemám nic společného a svůj hněv musí obrátit jiným směrem.  

Konkrétně mi dnes ráno volal do kanceláře rozhořčený starší pán, že jeho manželku i s ním převážela sanitka domů z nemocnice a že během nešetrného transportu oba trpěli, zejména jeho nemocná paní. Snažil jsem se nejdříve zjistit, o jaký transport se jednalo, ale vzhledem k jeho rozzlobenosti a nekonečné mluvě se mi to podařilo až po pár minutách. Poté, když jsem zjistil, že je vezli z nemocnice domů, jsem se mu snažil vysvětlit, že nespadá převozová služba do mé kompetence a nejsem schopen jeho stížnost a problém řešit. Marně, nechápal to a pořád dokola hovořil o problému a stěžoval si na celé zdravotnictví a vzpomínal na socialismus, kdy by se tohle vůbec nestalo a on by u ředitele záchranky uspěl se svým požadavkem. 

Nevím, co ode mě očekával i přesto, že nevím, jaká sanitka a jaké firmy je vezla a že nejsem kompetentní řešit tento problém a nemám žádnou pravomoc ani možnost pátrat po konkrétní posádce nebo firmě, která jeho manželce i jemu způsobila takové utrpení. Nechtěl mě nechat situaci vysvětlit ani nedovyslechl mé doporučení, aby se se svým požadavkem a stížností obrátil na příslušnou zdravotní pojišťovnu, která uzavřela smlouvu na dopravu s konkrétní firmou a která je schopna dopátrat se firmy a následně i posádky. Neustále dokola opakoval své dojmy ze socialistického zdravotnictví a požadoval, abych jeho problém řešil, a zavěsil. 

Co na závěr? Doporučuji, aby každý řešil své problémy sám a nepožadoval jejich řešení po druhých a už vůbec ne po těch, kterým to nepřísluší a nejsou kompetentní k tomu problém řešit. V případě problémů v převozové službě v Praze se obracejte na příslušnou zdravotní pojišťovnu, která je smluvním partnerem Vás pacientů i firem, které služby zabezpečují.  

Autor: Zdeněk Schwarz | středa 27.8.2008 11:38 | karma článku: 25,59 | přečteno: 5963x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

Patnáctý Houmr!

Dnes se uskutečnil již 15. ročník Houmrova triatlonu ve šluknovském Jiříkově. Tradiční ojedinělá akce velkolepého charakteru se konala opět na zahradě rodiny Dykastů. Letošní závod byl inzerován jakožto poslední ročník. Právě proto, ale i kvůli tomu, že jsem loni nezávodil a chtěl jsem si dokázat, že nejsem padavka a dokážu to, byl jsem dávno rozhodnut pro účast.

9.8.2008 v 22:38 | Karma: 15,50 | Přečteno: 3318x | Diskuse| Sport

Zdeněk Schwarz

Hromadné neštěstí

Dnes dopoledne v 10:30 došlo ve Studénce na Novojičínsku k hromadnému vlakovému neštěstí. Příčiny tragédie budou známy až po ukončení vyšetřování okolností a příčin neštěstí. Zatím víme, že došlo k nárazu rychlíku EuroCity v rychlosti cca 120 km/h do mostní konstrukce po pádu na kolejiště. Doposud je hlášeno asi 6 mrtvých a desítky zraněných. Jedná se možná o největší tragédii na železnici za posledních 50 let.

8.8.2008 v 13:39 | Karma: 25,68 | Přečteno: 3802x | Diskuse| Osobní

Zdeněk Schwarz

Ztráta blízké osoby.

Nedávno se na mě obrátil jeden můj známý s prosbou, jestli bych se nemohl podívat do naší databáze po jeho otci, respektive, zda v databázi náhodou nefiguruje on nebo neznámý asi 80tiletý muž. Důvodem byla jeho zoufalost v hledání otce, který odešel cca před 14ti dny z domova a už se nevrátil. Zkusil už všechno možné, požádal policii o pátrání a prověření svých dat o neznámých osobách apod., dokonce v nejčtenějším deníku otiskli informaci i s fotografií. Marně.

3.8.2008 v 10:16 | Karma: 23,07 | Přečteno: 3485x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Schwarz

Proč píši o první pomoci?

Protože se objevují v diskuzích u mých článků kritická slova nebo ataky na mou osobu a nebo invektivy zpochybňující smysl poskytování takových informací nebo dokonce obvinění z účelovosti apod., rozhodl jsem se s Vámi podělit o informace a názory na toto téma.

31.7.2008 v 22:08 | Karma: 21,66 | Přečteno: 2221x | Diskuse| Osobní

Zdeněk Schwarz

Pobyt v lese - klíště, houby – otrava.

Přestože se nyní vyskytují tropická vedra, tak už máme v běhu houbařskou sezónu, která si dala krátkou pauzu. Blížící se bouřky a deště i nadcházející podzim nám jistě přinesou hojnost hub. Krom krásných zážitků s pobytu v lese a houbařských „úlovků“ i zničených zad hrbících se nad snůškou při zpracování do láku, smaženic nebo sušení, můžou houby přinést i opačné zážitky v podobě poškození zdraví – otravu.

31.7.2008 v 10:41 | Karma: 18,61 | Přečteno: 3515x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy