Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Záchranka – co to znamená.

Poslední blogy jsem věnoval první pomoci a nejzákladnějším onemocněním, která mohou potkat každého z nás. Budu se nyní věnovat obecnému tématu a sdělím několik důležitých informací. Asi všichni vědí, co je záchranka nebo co to znamená, když se řekne, že přijela záchranka. Ano, je to velmi vážná situace, kdy jde někomu z nás o život. Pokud nejde přímo o život, tak jde určitě o zdraví, a to už je situace pro postiženého a jeho okolí závažná. Důvodem závažnosti je fakt, že se něco děje, že to, co se děje, je něco mimořádného a nečekaného, co způsobilo jakýsi diskomfort. Co v takových situacích dělat a co se bude dít?

záchrankaweb

V takovou situaci musíte nejdříve řešit problém toho, kdo má nějaké zdravotní obtíže. Může se jednat o cokoliv. Já na základě svých dlouholetých zkušeností na záchrance a ve zdravotnictví říkám, že záchranka řeší veškeré problémy, které Vás napadnou a které se mohou stát, ale i další, o kterých se Vám ani nezdá. Z hlediska nemocí a nemocných řešíme všechny stavy a všechny věkové skupiny i oboje pohlaví, a to od porodu až po smrt, ale vlastně i před porodem. A to všechno v těch nejkritičtějších chvílích a v terénu, tzn. nestandardních podmínkách s omezenými možnostmi a sám, respektive jako lékař sám s pomocí dobrých záchranářů. Nic víc už nemáte, opomíjím-li znalosti a zkušenosti, které zaměstnanci záchranek nasbírali za svou profesní praxi ve školách, na universitách nebo v nemocnicích a na záchrance.

Řešíme problémy sociální, pečovatelské i kriminální, stejně jako psychické nebo psychiatrické a organizační. Na vrcholku naší profese je krizová připravenost a řešení zdravotních následků krizových stavů a hromadných neštěstí i mimořádných událostí, čímž se výrazně odlišujeme od ostatních medicínských oborů, protože nikdo jiný tyto stavy a situace v terénu přímo neřeší. To vše děláme za jakýchkoliv povětrnostních podmínek a v jakémkoliv čase denním i ročním. Vždy nás pronásleduje nemilosrdný tikot nezastavitelného času a boj se smrtí o život nemocného.  

Co nám komplikuje práci je však lidský faktor v podobě mnoha různých překážek a komplikací. Sem řadím lidské, životní, organizační, provozní, pracovní, metodické, legislativní a ekonomické problémy. Jednou nás trápí opilec, jindy technika nebo silniční zácpa nebo nefungující výtah či zvonek a nebo pouze zamčené dveře a neoznačené ulice a domy. Po druhé to bývá neochota, lajdáctví nebo sobeckost nebo hulvátství či agresivita. A nakonec to bývá i politika nebo záhadný a nevyspitatelný stále nás překvapující lidský organismus a pestré spektrum nemocí.

Když už musíte zavolat záchranku, tak volejte tísňovou linku 155, která je zadarmo a vždy se dovoláte. Pokaždé tam najdete odborníky, zdravotnické operátorky, které Vám pomůžou a poradí. V případě nutnosti k Vám vyšlou záchranáře. Není pravdou, že vždy přijede a musí přijet lékař. Nikoliv. Dnes většinu případů řeší plně a dostatečně kvalifikovaní zdravotničtí záchranáři, kteří mají vysokoškolské nebo vyšší odborné vzdělání. Lékař vyjíždí jen k těm nejzávažnějším stavům a situacím, což bývá jen u 20% všech případů, které záchranka řeší. V Praze, ale i dalších regionech už lékař vyjíždí na malém osobním nebo terénním voze a sanitní vůz pro pacienta dojíždí současně nebo následně. Takovýto systém práce záchranné služby nazýváme setkávací.  

Jak postupovat? Nejdříve zjistěte, co se skutečně stalo. Pokud situaci nedokážete zvládnout sami a jedná se o zdravotní potíže nebo ohrožení života a zdraví konkrétní osoby nebo lidí, tak vytočte 155. Nemusíte se nic učit a něco si pamatovat, jak postupovat. V takovém případě je nejnutnější říci stručně a jasně a hlavně v klidu, co kde a komu se stalo. Pokud toho nebude z důvodu stresu a vynervování nebo chvilkové indispozice schopni, nevadí, dispečerka se bude ptát a jen odpovíte na její otázky, ale opět říkám stručně a věcně. U závažných stavů zůstává dispečerka po celou nutnou dobu s volajícím ve spojení a radí mu, jak buď poskytnou první pomoc nebo jak provádět i obnovu vitálních funkcí – resuscitaci, tj. nepřímou srdeční masáž i umělé dýchání či jiné život zachraňující a potřebné úkony. Jedině tak je dána maximální šance na záchranu postiženého.

Do chvíle než přijede sanitka buď pomáháme postiženému a nebo není-li to potřeba a nebo je-li na místě někdo druhý, se snažíme urychlit příjezd sanitky a přístup záchranářů. To vše formou otevření zamčených dveří, v nočních hodinách rozsvícení světel, mávání na přijíždějící sanitku nebo i jí jít naproti nacházíme-li se v nějakém odlehlém místě. V takovém případě je dobré tyto informace sdělit dispečerce, která může následně lépe navigovat posádku, která jede na místo. Zde bych upozornil, že hovor vedený s dispečerkou nijak nebrzdí příjezd sanitky, protože ta bývá vyslána již v počátku hovoru.  

Při příjezdu záchranářů se snažíme buď uvolnit místo a zajistit prostor pro jejich práci nebo se můžeme zeptat se, zda něco nepotřebují či nemůžeme nějak pomoci. Vždy pomůžeme tím, že připravíme doklady a průkaz zdravotní pojišťovny nemocného nebo i lékařské zprávy z minula, máme-li je k dispozici. Vždy je dobré sdělit, co se před příjezdem dělo a zaměřit se nejen na pacienta a jeho stav i projevy onemocnění, ale i sdělit další okolnosti, které mohou být rozhodující pro jeho záchranu, např. zda něco nevypil, nesnědl nebo s něčím nemanipuloval a nebo od někudy nespadl či se neudeřil apod. Já doporučuji raději maximum informací a to i z minulosti, jako závažná onemocnění nebo prodělané operace, případně kde byl léčen.

Jakmile posádka sanitky naloží pacienta a odjíždí, tak v Praze mají posádky už několik let u sebe pro přítomné a příbuzné informativní letáčky, kde jsou uvedeny základní informace co se děje a bude dít s pacientem a kam ho odvážejí i co mají dělat a kam se mohou obrátit s dotazy. Tím odpadne zdržování posádky na místě vyptáváním a sdělováním informací. Většinou příbuzní vyžadují společný transport s nemocným a přítomnost v sanitě. To však není možné z několika důvodů. Hlavním důvodem je bezpečnost, kdy může dojít k zranění převáženého doprovodu i fakt, že doprovod je oprávněn pouze v případech doprovodu malých dětí a nesvéprávných osob i starých, postižených nebo např. slepých lidí. Dalším důvodem je kapacita vozidla a fakt, že přednemocniční neodkladná péče má svá specifika, kdy přítomnost laika není vhodná. Já to srovnávám např. s operačním sálem nebo intenzivním oddělením, kde příbuzní také nemají přístup. A pokud má kdokoliv potřebu doprovázet svého příbuzného do nemocnice, tak k tomu může využít buď vlastní dopravy nebo MHD a nebo Taxi. Pár minut zdržení neuškodí nikomu.  

Pakliže se někdo odhodlá doprovázet sanitní vůz s příbuzným do nemocnice, tak by neměl jet přímo nebo zároveň s ním a za ním, ale samostatně svou trasou a tempem v souladu s předpisy. Žádný argument neobstojí, když dojde k dopravní nehodě nebo bude nabourán v závěsu za houkající sanitkou.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Schwarz | úterý 15.7.2008 13:32 | karma článku: 21,14 | přečteno: 2417x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

(Ne)zachráněný život – 2.díl

Už se nesetkávám se zachráněnými, ale s těmi, kterým již nebylo pomoci, a zemřeli. Před devíti lety jsem psal o zachráněném chlapci, kterého tehdy zachytil ve fotografii u nás občas fotografující dnes již profesionální fotograf.

2.3.2016 v 10:00 | Karma: 15,01 | Přečteno: 679x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Pražské špitály – 2. díl

V březnu 2007odvolal ministr Julínek ředitele Fakultní Thomayerovi nemocnice a ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, aby v květnu jmenoval nové. Dnes už oba ředitelé ve svých funkcích nejsou. Nic se ale nezměnilo.

1.3.2016 v 10:00 | Karma: 11,56 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Málo lékařů – 2. díl

Život je krátký a letí jak tryskáč, zvláště po čtyřicítce... A se stoupajícím věkem všichni vč. lékařů a politiků potřebují dříve nebo později lékaře. Těch co ne, je, věřte, hodně málo.

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 13,98 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Zapomeňte na hypermarkety, nakupujte přes Internet! – 2.díl

Hypermarket je podle mého názoru negativní forma života civilizace, která ovlivňuje lidi mnohými neduhy. Má dopad na naše zdraví, výchovu dětí, lidskou psychiku, mezilidské vztahy, obchod, finance, sociální oblast i celkové vnímán

28.2.2016 v 9:00 | Karma: 11,74 | Přečteno: 575x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Asiaté v Praze - 2. díl

Po devíti letech, kdy jsem psal o soužití s Asiaty, se k tématu vracím. Téma se za tu dobu rozvinulo a posunulo dále. Mám pocit, že už není tolik středem zájmu, protože nás ohrožují zcela jinénárody z jiných kontinentů.

27.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,28 | Přečteno: 703x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

V systému DiPSy jsou výsledky přijímacích zkoušek, školy je zveřejní během dne

15. května 2024  7:16

V systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Uchazeči si...

Guvernérka urazila kmenové náčelníky. Siouxové jí zakázali vstup na pětinu státu

15. května 2024  6:56

Guvernérka amerického státu Jižní Dakota Kristi Noemová má aktuálně zakázaný vstup skoro na pětinu...

Pláničkova metoda v praxi. Turecký farmář pouští slepicím Mozarta, nesou víc vajec

15. května 2024  6:35

Po vzoru legendární české komedie Slunce, seno, jahody, v níž muzikou zvyšoval dojivost krav...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy