Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tramvaje versus sanitky

Asi už tak 5 let se občas objeví na mém stole buď album cca 50 fotografií nebo e-mail s několika fotografiemi a komentářem a nebo dopis adresovaný na všechny světové strany, jak já s oblibou nazývám korespondenci stěžovatelů a kverulantů směřovanou nekonečnému množství lidí od vrátného skladu v Horní Dolní až po hlavu státu, jejichž obsahem je kritika záchranářů jezdících po tramvajových kolejích nebo za nějaký ten přestupek v pražské dopravě.

Nechápu, o co autorům vůbec jde. Jestli si hrají na kazatele a moralisty záchranářů nebo o zaujaté jedince nenávidějící sanitky a nebo o zakomplexované chudáky, jejichž terčem se stali právě saniťáci, kteří jsou jen jedni z mnoha desítek druhů řidičů a stovek všech účastníků silničního provozu.

A také je možné, že to je jen jeden nebo dva tramvajáci, kteří mají nějaký osobní problém se záchrannou službou či záchranáři a nebo vše činí jen kvůli mně, aby mě otravovali. Obsahem jejich sdělení jsou zachycené přestupky a prohřešky, kdy jede sanitka po kolejích zákazem vjezdu nebo parkuje na chodníku a nemá zapnuté výstražné a zvukové znamení (tzv. majáky a sirénu - houkačku).

Opakovaně jsem se k tomuto nešvaru vyjádřil a převážně své zaměstnance obhajoval. Na druhou stranu jsem vždy požádal o dodání potřebných informací (datum, detail čísla vozu nebo SPZ), abych mohl ověřit konkrétní přestupek a posoudit, zda měla posádka důvod či nikoliv k takovému jednání.

V 95% se ale jednalo o sanitní vozy jiných firem a organizací, převážně privátních, které vykonávají pouze zdravotní transporty (neakutních), kdy není důvod ani oprávnění k použití majáků a porušování dopravních předpisů. Jedná se o zneužití mimiker sanitního vozu k zjednodušení práce - průjezdu ucpanou Prahou a tím snadnému zisku, protože tak za směnu udělají více transportů a tím více vydělají.

Stejně tak by se mohli chovat i ostatní řidiči, kteří jsou ekonomicky závislí na ujetých km a počtech transportů, např. vozy zásobování, pošty a frekventovaní messengeři, ale i servisní firmy a taxi. Nikdo z nich však nezachraňuje lidské životy a zdraví, jako naše posádky, které to nemají v Praze vůbec lehké.

Přesto dosahujeme vynikající úspěchy v kvalitě i kvantitě práce. Počty zachráněných lidí jsou stále větší, úspěšnost resuscitací u lidí se zástavou srdce a oběhu je lepší než ve vyspělých zemích jako jsou USA a země EU, ale i 49% návratnost lidí po závažném mnohočetném zranění s ohrožením života do plnohodnotného života je to, s čím se můžeme chlubit a co nám zahraniční kolegové závidí.

To vše pro Pražany a návštěvníky Prahy děláme s nadšením a elánem i vlastním sebeobětováním za nesnadných podmínek a v nedostatečných podmínkách. Máme zde celou řadu překážek v podobě např. bílých obrubníků podél tramvajových kolejí, různých železných patníků a betonových květináčů, neprůjezdných ulic a tramvajových těles s příkopy, zpomalovacích prahů a hrbů i celé dny ucpané dopravy a neprůjezdných tras nebo zacpaných areálů nemocnic parkujícími vozy. Patří sem i neexistence předávacích míst s plynulou návazností péče, uzamčené domy a malé výtahy i neoznačené ulice a domy.

Je toho skutečně hodně a přesto průměrná dojezdová doba se pohybuje kolem 7 minut! Přestože v ČR platí vyhláškou stanovený limit 15 minut a v některých zemích EU je dokonce i 30 minut.

Věřte, že nikdo z nás nedělá přestupky jen pro sebe, myslete na to, že každý nás může někdy potřebovat a potom každá minuta trvá hodinu. Není nám co závidět, když spěcháme od případu zpět na základnu nebo jen do lokality, kde máme službu, protože se vracíme třeba z nemocnice na druhé straně Prahy, kam jsme pacienta předali.

Kdybychom čekali v koloně, což může trvat i hodiny, tak bychom nebyli schopni systém zajistit na takové úrovni, jako zabezpečujeme a potřebovali bychom mnohem více sanitek, záchranářů, řidičů i lékařů a potřebné vybavení vč. přístrojů a léků, což logicky stojí mnohem více milionů, které nemáme. A obětovat pacienty nehodláme.

Také bychom mohli dokumentovat přestupky tramvajáků a sestavovat databáze rizikových situací, kdy tramvaj ohrozila nebo dokonce zranila jiného účastníka, ale nemáme na to čas ani náladu a ani povahu, protože si uvědomujeme, že to také nemají lehké a musí se potýkat s mnoha problémy. 

Uvědomujeme si, že zde musíme umět žít a být tolerantní, protože jinak to už nejde. Kam se vytratila ohleduplnost a tolerance řidičů, která zde k sanitním vozům pražské záchranky existovala? Proč někteří řidiči se sanitkami soupeří a bezohledně blokují? Myslí si ti agresivní, že jim se nic nemůže stát a že oni sanitku nebudou potřebovat?

Jsem zastáncem ve světě běžné preference a přednosti vozidel složek IZS (Policie, hasičů a záchranky i městské policie), ale i MHD, kam patří i taxíky. Jsem ale odpůrcem absolutní preference pouze jedné komunity, zvláště když to je na úkor ostatních. A mám pocit, že pražské tramvaje jsou tím příkladem. Nechápu situace, kdy se tramvaj řítí po kolejích, když před ní několik desítek metrů stojí vozidlo, které nemá kam uhnout nebo přechází chodci, a pouze zvoní.

Často mám pocit, že řidič tramvaje to dělá schválně a se vztekem nebo ho uspokojuje, když lidé před tunami železa zběsile uhýbají... Na druhou stranu je mnoho tramvajáků, kteří jsou slušní a ohleduplní, počkají na cestující, pustí jiné řidiče nebo ukazují projíždějící houkající sanitce volnou cestu. Takoví mi také píší pochvalné dopisy a e-maily, kde vyjadřují podporu mým vyjádřením a znechucení nad kolegy, kteří se do mě nebo našich záchranářů na svém tramvajovém webu navážejí. Velkou skupinou řidičů MHD, kteří se na mou stranu připojili jsou i řidiči autobusů, kteří s některými řidiči tramvají a aut mají též špatné zkušenosti. Zamysleme se všichni nad touto neutěšenou situací a začněme být tolerantní a méně agresivní.

Autor: Zdeněk Schwarz | úterý 29.5.2007 15:11 | karma článku: 20,28 | přečteno: 1510x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

(Ne)zachráněný život – 2.díl

Už se nesetkávám se zachráněnými, ale s těmi, kterým již nebylo pomoci, a zemřeli. Před devíti lety jsem psal o zachráněném chlapci, kterého tehdy zachytil ve fotografii u nás občas fotografující dnes již profesionální fotograf.

2.3.2016 v 10:00 | Karma: 15,01 | Přečteno: 679x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Pražské špitály – 2. díl

V březnu 2007odvolal ministr Julínek ředitele Fakultní Thomayerovi nemocnice a ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, aby v květnu jmenoval nové. Dnes už oba ředitelé ve svých funkcích nejsou. Nic se ale nezměnilo.

1.3.2016 v 10:00 | Karma: 11,56 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Málo lékařů – 2. díl

Život je krátký a letí jak tryskáč, zvláště po čtyřicítce... A se stoupajícím věkem všichni vč. lékařů a politiků potřebují dříve nebo později lékaře. Těch co ne, je, věřte, hodně málo.

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 13,98 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Zapomeňte na hypermarkety, nakupujte přes Internet! – 2.díl

Hypermarket je podle mého názoru negativní forma života civilizace, která ovlivňuje lidi mnohými neduhy. Má dopad na naše zdraví, výchovu dětí, lidskou psychiku, mezilidské vztahy, obchod, finance, sociální oblast i celkové vnímán

28.2.2016 v 9:00 | Karma: 11,74 | Přečteno: 575x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Asiaté v Praze - 2. díl

Po devíti letech, kdy jsem psal o soužití s Asiaty, se k tématu vracím. Téma se za tu dobu rozvinulo a posunulo dále. Mám pocit, že už není tolik středem zájmu, protože nás ohrožují zcela jinénárody z jiných kontinentů.

27.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,28 | Přečteno: 701x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Kandidát na ministra za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí Helenu...

Rusové při smrtícím útoku na Oděsu zničili i „zámek Harryho Pottera“

30. dubna 2024  10:15

Sledujeme online Na pět vzrostl počet obětí pondělního ruského útoku na jihoukrajinskou Oděsu, jeden ze 32 zraněných...

Předsednictvo TOP 09 podpořilo Tuleju. Pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  10:15

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

ANALÝZA: Cesta na Západ. Jak se Česko proměnilo za dvacet let v Evropské unii

30. dubna 2024

Premium Česká republika ve středu oslaví 20 let členství v Evropské unii. Na začátku při vstupu panovala...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy