Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stav zdravotnictví v Praze očima ředitele ZZS

Pohybuji se v pražském zdravotnictví už skoro 30 let. Začínal jsem jako student střední zdravotnické školy a poznával laboratoře pražských fakultních nemocnic. O prázdninách jsem kromě jiného brigádně uklízel lůžková oddělení klinik. V nultém ročníku jsem jako zřízenec poznal kliniku popálenin se vším všudy. Po nástupu na fakultu jsem se také zařadil mezi pražské záchranáře, což byla pro seznámení se s pražským zdravotnictvím ta nejlepší škola.

Saniťák totiž navštíví a projde každé zdravotnické zařízení, pozná tisíce zdravotníků i ostatní profese. Během studia jsem musel společně s kolegy také stážovat a brigádničit na různých klinikách, kde jsem poznal detailně všechny obory a pracoviště i zdravotníky a lékaře.

Tehdejší mladí a začínající sekundáři jsou dnes přednosty a profesory klinik. Po promoci jsem pracoval v několika nemocnicích a stážoval na klinikách. Postupy a medicína se od té doby hodně změnily, používá se jednorázový materiál a mnoho nových metod i přístrojů.

Máme zde i některá rekonstruovaná oddělení a nové kliniky nebo dokonce celé nemocnice. Na druhou stranu některé malé zanikly nebo se transformovaly. Mohlo by se nyní zdát, že je vše v pořádku a není důvod k zamyšlení. Opak je pravdou.

Díky kamarádům a spolužákům, ale i svému krátkému působení u firmy, kde jsem zastupoval zahraniční dodavatele, jsem mohl poznat zdravotnictví v jiných částech ČR i v zahraničí, ale také z té druhé strany.

Po ukončení práce v nemocnici jsem se vrátil na pražskou záchranku. Z počátku jsem se snažil udržet kontakt se svým oborem – chirurgií a docházel sloužit na centrální příjem.

Také jsem jakožto nadšený mladý záchranář létal na letecké záchranné službě. Po několika letech a jistém kousku deziluze mě však nadšení přešlo. Pomohli k tomu tehdy i někteří novodobí manažeři zdravotnictví, kteří nejen mě zklamali.

Usadil jsem se na záchrance jako výjezdový lékař a přál si už jen pohodu. Nestalo se, protože problémy pražského zdravotnictví se stupňovaly a situace na záchrance taktéž.

Protože jsem už rok studoval nástavbové veřejné zdravotnictví a získal solidní přehled o situaci a možnostech od zkušených matadorů, kteří nám přednášeli, vrhnul jsem se po hlavě do ředitelské funkce s cílem odstranit nedostatky a změnit neutěšenou situaci. Protože jsem jako jediný z 19 uchazečů dostal důvěru, nechtěl jsem na radnici nikoho zklamat.

Nepředpokládal jsem, že budu mít hned od počátku nepřátele, kteří na mě útočí do dnes. Proto a i přesto se s klidem i hrdostí ohlížím za sebe, protože společně s představiteli města a se svým týmem se nám podařilo pražskou záchranku a přednemocniční péči v Praze skutečně povznést na světovou úroveň.

A co se událo za tu dobu v pražském zdravotnictví? Výrazně se zlepšila situace ve všech parametrech. Kvalita i kvantita. Nové vybavení i nové pavilony. Problémy s předáváním pacientů se sice zmírnili, ale přesto se někde občas vyskytují.

Návaznost nemocniční péče na přednemocniční v Praze totiž stále pokulhává. Je nepřijatelné, aby v dnešní době, kdy každý krajský špitál i ostatní mimopražské fakultní nemocnice mají centrální nebo urgentní příjem s přímou návazností na heliport s nonstop provozem, záchranáři v Praze stále předávají pacienty na cca 250 místech, převážně starých ambulancích většiny příjmových nemocnic.

V současné době máme k dispozici pouze 1 heliport s přímou návazností na urgentní příjem a jen 1 centrální příjem ve dvou velkých nemocnicích. Ostatní místa pro přistání nejsou až na 2 případy právoplatným heliportem. Nejvíce problémů, které zaznamenáváme, také vidím v komunikaci a spolupráci i ochotě zdravotníků, ale i pacientů a jejich okolí.

Autor: Zdeněk Schwarz | pondělí 4.6.2007 16:26 | karma článku: 12,94 | přečteno: 944x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

(Ne)zachráněný život – 2.díl

Už se nesetkávám se zachráněnými, ale s těmi, kterým již nebylo pomoci, a zemřeli. Před devíti lety jsem psal o zachráněném chlapci, kterého tehdy zachytil ve fotografii u nás občas fotografující dnes již profesionální fotograf.

2.3.2016 v 10:00 | Karma: 15,01 | Přečteno: 679x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Pražské špitály – 2. díl

V březnu 2007odvolal ministr Julínek ředitele Fakultní Thomayerovi nemocnice a ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, aby v květnu jmenoval nové. Dnes už oba ředitelé ve svých funkcích nejsou. Nic se ale nezměnilo.

1.3.2016 v 10:00 | Karma: 11,56 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Málo lékařů – 2. díl

Život je krátký a letí jak tryskáč, zvláště po čtyřicítce... A se stoupajícím věkem všichni vč. lékařů a politiků potřebují dříve nebo později lékaře. Těch co ne, je, věřte, hodně málo.

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 13,98 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Zapomeňte na hypermarkety, nakupujte přes Internet! – 2.díl

Hypermarket je podle mého názoru negativní forma života civilizace, která ovlivňuje lidi mnohými neduhy. Má dopad na naše zdraví, výchovu dětí, lidskou psychiku, mezilidské vztahy, obchod, finance, sociální oblast i celkové vnímán

28.2.2016 v 9:00 | Karma: 11,74 | Přečteno: 575x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Asiaté v Praze - 2. díl

Po devíti letech, kdy jsem psal o soužití s Asiaty, se k tématu vracím. Téma se za tu dobu rozvinulo a posunulo dále. Mám pocit, že už není tolik středem zájmu, protože nás ohrožují zcela jinénárody z jiných kontinentů.

27.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,28 | Přečteno: 702x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy