Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pražské špitály

Několikrát jsem se ve svých vyjádřeních již věnoval pražskému zdravotnictví. Často jsem musel být kritický. Nyní se situace možná obrací a konečně zde máme vidinu zlepšení alespoň části tohoto náročného segmentu pražského života.

Urgentní příjemZZSHMP V této době jsme přijali informaci, že na post ředitelů dvou velkých pražských fakultních nemocnic nastoupili dva ostřílení matadoři. Oba jsem měl možnost osobně poznat a za oběma je už kus dobré práce. Se zájmem jsem si přečetl jejich názory a vize, které v úvodu svého nového působení vyjádřili na stránkách DNES a na něž upozornil i odborný zdravotnický web zdravotnických novin: http://www.zdn.cz/scripts/detail.php?id=309243http://www.zdn.cz/scripts/detail.php?id=309245

Situace v pražském zdravotnictví není nejlepší a potřebuje už výrazně nějaké zásadní řešení. Opakovaně a všude, kde jsem mohl, o tom mluvím. Přežívající koncepce socialistického zdravotnictví vyžaduje radikální změny v organizační struktuře. Mnoho let se diskutuje o možnosti zrušit jednu z fakultních nemocnic. Jistě si pamatujete na projekt zrušení VFN (Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí a přemístění I. lékařské fakulty jinam, nejoptimálněji do Motola nebo i jakési sloučení všech tří pražských lékařských fakult v jeden celek. Také si můžeme vzpomenout na projekt zrušení FTN (Fakultní Thomayerovi nemocnice) a transformaci krčského areálu na nemocnici následné péče (tehdy používaný termín LDN – léčebnu dlouhodobé péče). Nebo na mnohokrát omílané téma FNB (Fakultní nemocnice Na Bulovce), kde vlastníkem některých nemovitostí je Hlavní město Praha, a to změnu z FN na pražský špitál nebo aktuální privatizaci či restrukturalizaci do akciové společnosti, jak je nejen okolo Prahy nyní jakýmsi trendem. Také se mnohokrát hovořilo o zcela nové velké nemocnici pro Prahu postavené tzv. na zelené louce. Pokaždé je hlavní snahou řešení mnohaletých a nakupených nedostatků, které zatím neuměl nikdo odstranit nebo vyřešit. Problém je v tom, že „Praha“ by to ráda vyřešila, ale nemá k tomu žádné páky na zařízení, která spravuje MZ a ovlivňuje MŠ. Tato ministerstva si možná s „velikým“ problémem doposud neuměla nebo nechtěla poradit.

Zásadním problémem byl vždy nedostatek akutních lůžek. Jistě si každý vzpomene na seriál Sanitka, kde dr.Jandera objíždí pražské špitály s pacientkou ohroženou na životě, kterou nikdo nikde nechce přijmout do péče… Situace se sice od té doby změnila, ale takovéto situace existují stále. Nejhorší je zkušenost našich záchranářů z poslední doby, kdy na posádku s pacientem přivolal lékař nemocnice příslušníky Policie, s požadavkem, aby vykázali naše zaměstnance ze špitálu, kam od nich odmítal přijmout do péče přivezeného pacienta z ulice. Nebo další opačný případ, kdy naši záchranáři chtěli přivolat příslušníky Policie na lékařku, která odmítala přijmout pacienta do péče i přes upozornění, že odmítnutí poskytnout neodkladnou péči je nejen porušením předpisů, ale dokonce i trestným činem.

K dalším palčivým problémům patří neexistence příjmových oddělení, která by zabezpečovala plynulou návaznost nemocniční neodkladné péče na přednemocniční péči, tzv. centrální a urgentní příjmy. Přestože tato oddělení jsou dnes již dávno světovým standardem a v Českých špitálech i běžnou součástí, pražské megašpitály mají jen dva urgentní příjmy a jeden centrální příjem, a to ještě ne zcela vyhovující. Dalším vážným problémem je tzv. nepropustnost těchto zdravotnických hyperzařízení, kde mnoho akutních lůžek je blokováno buď z provozních nebo ekonomických i organizačních důvodů a nebo jen proto, že zcela chybí specializovaná oddělení pro závažná postižení, jako jsou např. mozkové příhody (iktové jednotky) nebo poranění páteře (spinální jednotky) a nebo dlouhodobě nemocné a postižené pacienty (apalická centra). Stejně tak dostatek rehabilitačních lůžek a oddělení následné péče. Opomíjeným pražským problémem, který se poslední rok ještě prohloubil, je také péče o mimopražské občany, kteří jsou do pražských fakultních nemocnic stále častěji naváženi, takže zahlcení lůžek je neustále patrné a komplikující celkovou situaci.Věřte, že problémů je ještě několik a mohlo by se o nich popsat více řádků nebo spíše stránek, ale nechci Vás zde nyní více zahltit. Podstatné již bylo uvedeno. Jsem ale potěšen, že nově jmenovaní ředitelé mají jasno, kudy se ubírat a jak změnit svá zařízení i celopražskou problematiku. Budu jim držet palce, aby se jim podařila alespoň část jejich nesmělých plánů. Nebudou to mít vůbec snadné a několika předchůdcům to již tzv. zlomilo vaz.

Autor: Zdeněk Schwarz | pondělí 11.6.2007 21:50 | karma článku: 13,58 | přečteno: 1104x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

(Ne)zachráněný život – 2.díl

Už se nesetkávám se zachráněnými, ale s těmi, kterým již nebylo pomoci, a zemřeli. Před devíti lety jsem psal o zachráněném chlapci, kterého tehdy zachytil ve fotografii u nás občas fotografující dnes již profesionální fotograf.

2.3.2016 v 10:00 | Karma: 15,01 | Přečteno: 679x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Pražské špitály – 2. díl

V březnu 2007odvolal ministr Julínek ředitele Fakultní Thomayerovi nemocnice a ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, aby v květnu jmenoval nové. Dnes už oba ředitelé ve svých funkcích nejsou. Nic se ale nezměnilo.

1.3.2016 v 10:00 | Karma: 11,56 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Málo lékařů – 2. díl

Život je krátký a letí jak tryskáč, zvláště po čtyřicítce... A se stoupajícím věkem všichni vč. lékařů a politiků potřebují dříve nebo později lékaře. Těch co ne, je, věřte, hodně málo.

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 13,98 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Zapomeňte na hypermarkety, nakupujte přes Internet! – 2.díl

Hypermarket je podle mého názoru negativní forma života civilizace, která ovlivňuje lidi mnohými neduhy. Má dopad na naše zdraví, výchovu dětí, lidskou psychiku, mezilidské vztahy, obchod, finance, sociální oblast i celkové vnímán

28.2.2016 v 9:00 | Karma: 11,74 | Přečteno: 575x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Asiaté v Praze - 2. díl

Po devíti letech, kdy jsem psal o soužití s Asiaty, se k tématu vracím. Téma se za tu dobu rozvinulo a posunulo dále. Mám pocit, že už není tolik středem zájmu, protože nás ohrožují zcela jinénárody z jiných kontinentů.

27.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,28 | Přečteno: 701x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:37

Přímý přenos Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Při čelním střetu zemřela těhotná spolujezdkyně, řidička jela v protisměru

3. května 2024  13:31

Dopravní policisté i kriminalisté stále šetří tragickou nehodu, která se stala minulý týden u...

Požár v garáži způsobila baterie elektrokoloběžky, škoda dosáhla půl milionu

3. května 2024  13:21

Čtyři jednotky hasičů musely dnes zasahovat u ranního požáru garáže v České Rybné nedaleko Proseče...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu, zaseklý kmen soupravu zvedl z kolejí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 13:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy