Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nehoda sanitky

Jsou sice dovolené a nechtěl jsem přispívat v době relaxace, ale aktuální téma, které se týká mé práce, mě přinutilo napsat malou reakci a názor na toto téma. Nehoda na náměstí I.P. Pavlova znovu upozornila na závažný nedostatek, který trápí všechny složky IZS, tj. Policii, Hasiče a Záchranku, ale jistě i naše kolegy Městskou policii (MP), která není základní složkou IZS. Jedná se o rozdílnost názoru v pohledu na dopravní nehody vozidel s právem přednosti jízdy.

Hasiči ve sloupuZZSHMP

 Jistě nikdo nebude rozporovat, že složky IZS vč. MP mají tisíce důvodů proč použít výstražná znamení (zvuková a světelná), aby snadno a rychle projeli k místu události, kam je přivolal někdo v nouzi prostřednictvím tísňové linky (a je jedno které, každá složka má přeci svou). 

Všude na světě je samozřejmostí, že vozidlo s právem přednosti jízdy má přednost a všichni jsou povinni mu umožnit co nejrychlejší a nejsnadnější průjezd. Problémem, v ČR je, že nikdo řidiče neučí, jak mají reagovat, když uslyší a uvidí blížící se vozidlo s právem přednosti jízdy se zapnutými výstražnými znameními. V nedávné době to dokonce bylo změněno zákonem, ale osvěta selhává, jako ve většině případů, např. ve výuce poskytování první pomoci. 

Výsledkem je, že řidiči reagují pokaždé jinak a každý jiným způsobem. Někdo neuhne vůbec, jiný si dokonce div nezničí podvozek, aby „uskočil“ až na chodník nebo jsou zde i tací, co s námi závodí a nebo dělají tzv. „vláček“, kdy pronásledují houkající sanitní vůz, aby snad byli hrdiny okamžiku nebo si jen usnadnili průjezd ucpanou Prahou a všem ukázali, co umí a co si můžou beztrestně dovolit. 

Již asi před 8 lety jsem navrhoval, aby výstražná znamení mohla používat pouze vozidla složek IZS a současně získaly tzv. absolutní přednost, tzn. že by měly vždy přednost. Oni ji totiž vlastně nemají. Pokud dojde k dopravní nehodě, tak se na řidiče houkajícího vozidla vztahují běžná pravidla a předpisy, tzn. že pojede-li s „majáky“ na červenou a nabourá, bude potrestán. Příkladem jsou desítky kauz, kdy byli odsouzeni a potrestáni řidiči policie, hasičů i záchranek, přestože jeli, aby někomu pomohli nebo někoho zachránili a do cesty se jim přimotal bezohledný nebo nepozorný řidič. Absurdní a to ještě nutno zdůraznit, že tím přišli i o řidičák a tím i práci. Možná u policie nebo hasičů jinou možnost zaměstnání našli, ale takový řidič sanitky jinou možnost u záchranky už nemá. 

Z toho vyplývá absurdní skutečnost, že řidiči sanitních vozidel záchranky nasazují tzv. svou kůži hned několikrát. Riskují každodenně několikrát sami sebe a své postavení i práci, aby někoho zachránili nebo někomu pomohli. 

Můj návrh neobsahoval pouze absolutní přednost a omezení výběru vozidel, která by mohla používat výstražná znamení, ale obsahoval i trestní postih v případě jejich zneužití, aby si tzv. nemohl houkat každý jak ho napadne.  Došlo by tak k snížení „houkání“ v Praze i počtu sanitních a jiných vozidel, která dle mého názoru používají „majáky“ zcela zbytečně. Tím by zákonitě došlo i k zvýšení respektu ostatních řidičů vůči houkajícím vozům, protože by se s houkáním nesetkávali tak často a věděli, že si někdo zrovna nehouká jen tak z libosti. Každý Pražák dobře ví, o čem píši, protože rozličných sanitních a pseudosanitních vozidel po Praze jezdí až příliš, přestože nezajišťují výjezdy k případům na tísňové výzvy, ale provozují pouze tzv. zdravotní taxi, které v zemích EU nesmí používat majáky vůbec. 

Vše záleží ale na tom, zda regulace tohoto problému někomu nevyhovuje a nebo naopak jakýsi nepořádek v majácích vyhovuje.

Autor: Zdeněk Schwarz | neděle 8.7.2007 17:29 | karma článku: 24,15 | přečteno: 3673x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

(Ne)zachráněný život – 2.díl

Už se nesetkávám se zachráněnými, ale s těmi, kterým již nebylo pomoci, a zemřeli. Před devíti lety jsem psal o zachráněném chlapci, kterého tehdy zachytil ve fotografii u nás občas fotografující dnes již profesionální fotograf.

2.3.2016 v 10:00 | Karma: 15,01 | Přečteno: 679x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Pražské špitály – 2. díl

V březnu 2007odvolal ministr Julínek ředitele Fakultní Thomayerovi nemocnice a ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, aby v květnu jmenoval nové. Dnes už oba ředitelé ve svých funkcích nejsou. Nic se ale nezměnilo.

1.3.2016 v 10:00 | Karma: 11,56 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Málo lékařů – 2. díl

Život je krátký a letí jak tryskáč, zvláště po čtyřicítce... A se stoupajícím věkem všichni vč. lékařů a politiků potřebují dříve nebo později lékaře. Těch co ne, je, věřte, hodně málo.

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 13,98 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Zapomeňte na hypermarkety, nakupujte přes Internet! – 2.díl

Hypermarket je podle mého názoru negativní forma života civilizace, která ovlivňuje lidi mnohými neduhy. Má dopad na naše zdraví, výchovu dětí, lidskou psychiku, mezilidské vztahy, obchod, finance, sociální oblast i celkové vnímán

28.2.2016 v 9:00 | Karma: 11,74 | Přečteno: 575x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Asiaté v Praze - 2. díl

Po devíti letech, kdy jsem psal o soužití s Asiaty, se k tématu vracím. Téma se za tu dobu rozvinulo a posunulo dále. Mám pocit, že už není tolik středem zájmu, protože nás ohrožují zcela jinénárody z jiných kontinentů.

27.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,28 | Přečteno: 701x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41

Na 24 ze 168 stanic fungujících alespoň 30 let v úterý, poslední den měsíce dubna, kdy se tradičně...

Chci víc peněz na vědu i bezúročné půjčky pro doktorandy, říká nový ministr

30. dubna 2024  15:37,  aktualizováno  18:29

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy