Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se zachovat.

Zdravotnická záchranná služba je volána v situacích, kdy je ohroženo zdraví nebo dokonce život postiženého. Příčiny mohou být různé. Nejčastější příčinou náhlé změny stavu a ohrožení zdraví bývá nemoc. Méně často, asi v 5% to bývá úraz a jen ve 2% dopravní nehody. Nejčastěji volá někdo, kdo je poblíž postiženého – nemocného a laik.

první pomocweb

Systém záchranné služby je v České republice nyní nastaven tak, že sanitní vůz musí být na místě případu do 15 minut od zavolání na tísňovou linku 155. Občané ČR by měli v případě zdravotních obtíží vždy volat nejdříve linku 155, protože tam jsou zkušené kvalifikované zdravotní sestry nebo i lékař, kteří mohou ihned skutečně pomoci, a to odbornou radou jak poskytnout první pomoc do příjezdu sanitky nebo i vést volající v resuscitaci, tzn . úkonech, které mohou pomoci obnovit činnost srdce a krevního oběhu. Bez toho je šance na přežití a záchranu malá, protože záchranáři a lékaři se dostávají k postiženému na místo až za několik minut.

Do té doby umírají rychle mozkové buňky, které při zástavě oběhu nemají tolik potřebný kyslík. Správně prováděná a nepřerušovaná nepřímá srdeční masáž je jedinou správnou volbou. Proto se dnes je vždy doporučována nepřerušovaná, rychlá a účinná masáž. Rychlost má být 80-100 stlačení za minutu a stlačení hrudníku uprostřed hrudní kosti má být 3-5cm. Na dýchání z úst do úst není už tolik kladen důraz u zástavy oběhu a srdce, protože při jeho provádění se přerušuje masáž, a to je nežádoucí. Vždy je potřeba nepřestávat až do doby příjezdu záchranářů, kteří pokračují v masáži a pokusech o záchranu a obnovení srdeční činnosti a oběhu krve.

Zástava oběhu a umírání nebývají tak častou příčinou volání záchranky, jako tomu bývá v ostatních případech. Mnohem častěji je záchranka volána ze zcela obecných příčin, kam na první místo patří mdloba nebo-li omdlení a kolaps. Zde může být příčin několik. Od prostého poklesu tlaku krve z důvodu vyčerpání nebo únavy z horka a nevolnosti z nedostatku vzduchu až k závažným stavům, kam řadíme zejména poruchy srdeční činnosti nebo metabolismu organismu a vnitřní krvácivé stavy nebo poškození mozku. Jak vidno, tak takový kolaps nemusí být žádná legrace a vždy vypadá velmi dramaticky.

Následně se můžou dostavit další negativní průvodní jevy organizmu, jako jsou např. křeče nebo změna barvy kůže a koulení očima. Základem je neposlušné a následně i  bezvládné tělo, které nutí postiženého si sednout nebo i lehnout. Obojí je přirozenou obranou organismu a neměli bychom tomu bránit. Mnohdy položení na zem bývá dostačujícím prvkem pomoci. Při křečích je zbytečné jim bránit, ale je potřeba zabránit poranění křečkujícího, takže stačí odstranit z jeho blízkosti předměty a přidržet ho tak, aby se nezranil.

Vždy je potřeba zůstat na telefonu s operátorkou záchranky, která může poradit a pomoci radou, co dělat podle konkrétní situace. Takto se daří vést i nekomplikovaný porod v terénu nebo doma bez přítomnosti lékaře a jiné komplikované záležitosti. Stejně tak je důležité, aby volající přesně uvedl, co a kde a komu se stalo. Po zavolání by měl zůstat u postiženého a v případě zhoršení stavu může kdykoliv zavolat na linku 155 zpět, stejně jako v případě, že není spokojen s prací záchranářů na místě. V případě, že na místě je více osob, tak je důležité zajistit snadný a rychlý příjezd i přístup záchranářů. V odlehlých a nepřístupných lokalitách je dobré jít sanitce naproti nebo v nočních hodinách svítit a upozornit na místo. V domech je dobré zajistit otevření vstupních dveří, které bývají zamčené a vyčkávat příjezdu sanitky na ulici před domem a na přijíždějící sanitku mávat.

Autor: Zdeněk Schwarz | neděle 13.7.2008 15:57 | karma článku: 16,89 | přečteno: 1774x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

Pobyt v lese - klíště, houby – otrava.

Přestože se nyní vyskytují tropická vedra, tak už máme v běhu houbařskou sezónu, která si dala krátkou pauzu. Blížící se bouřky a deště i nadcházející podzim nám jistě přinesou hojnost hub. Krom krásných zážitků s pobytu v lese a houbařských „úlovků“ i zničených zad hrbících se nad snůškou při zpracování do láku, smaženic nebo sušení, můžou houby přinést i opačné zážitky v podobě poškození zdraví – otravu.

31.7.2008 v 10:41 | Karma: 18,61 | Přečteno: 3515x | Diskuse| Cestování

Zdeněk Schwarz

Bouřka a blesky – pozor!

K létu kromě vedra patří také letní bouřky, které vznikají krom jiného přítomností veder a vlhkostí. Doprovází je nejen obrovské mraky, které zakryjí sluneční svit, ale i déšť či přímo průtrž mračen, vítr až vichr a blesky s hromy. Tato přírodní událost může být pro nás nebezpečná z několika ohledů a může přejít v krátkodobou katastrofu. Že se bouřka blíží poznáme na typických mracích, z předpovědi odborníků, ale i např. na chování zvířat, která se bojí, jsou neklidná, hledají úkryt a schovávají se.

31.7.2008 v 9:28 | Karma: 35,04 | Přečteno: 8182x | Diskuse| Osobní

Zdeněk Schwarz

Tropická vedra - zdraví.

Tento týden se konečně dostavilo opravdové léto a máme tropická vedra. Je to extrém, se kterým se musíme umět poprat a vyrovnat. Je zbytečné se divit, kritizovat nebo jakkoliv zoufat. Vedro nám vadí více v týdnu nebo-li v pracovní době a v práci, méně už ve volném čase a v přírodě nebo přímo u vody. Vždy ale vadí našemu organizmu a našemu zdraví. Co s tím?

30.7.2008 v 15:05 | Karma: 13,54 | Přečteno: 2870x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Eutanázie versus Hippokratova přísaha

V současné době máme k dispozici mnoho zajímavých témat, ke kterým je možné vyjádřit svůj názor. K některým jsem se už vyjádřil a jiná mě natolik nezajímají, že jsem si z nich vybral EUTANÁZII, o které se dnes budou v on-line rozhovoru přít dva kolegové. Někdy a někde jsem se už veřejně vyjádřil na podporu eutanázie, ale dnes se tomuto tématu budu věnovat více.

24.7.2008 v 8:37 | Karma: 26,95 | Přečteno: 5519x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Schwarz

Základy první pomoci pro motorkáře.

Nejčastějšími úrazy motorkářů jsou od základních maličkostí až po ta nejzávažnější následující zranění: ZhmožděninyPopáleninyOděrkyTržné, tržnězhmožděné a řezné rányZlomeniny – klíčních kostí, horních končetin, dolních končetin, pánve a páteřeÚrazy hlavy – otřesy mozku, krvácení do hlavy, poranění mozkové tkáně, zlomeniny lebky, čelistí, vyražené zubyAmputace končetinBezvědomíVnitřní zranění – poranění orgánů a krvácivé stavyOchrnutí po úrazu páteřePoškození mozku s poškozením osobnosti a intelektuSelhání orgánůSmrt

23.7.2008 v 12:28 | Karma: 23,72 | Přečteno: 4174x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chci víc peněz na vědu i bezúročné půjčky pro doktorandy, říká nový ministr

30. dubna 2024  15:37,  aktualizováno  18:29

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy