- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Ajvar - pikantní pasta, která může obsahovat grilované papriky, rajčata, někdy i lilek
Bešamel - omáčka z máslové jíšky a mléka
Boulabaisse - francouzská polévka z ryb a jiných mořských plodů, tradičně se podává s rouille
Cannelloni - druh těstovin, silné trubice, někdy se použijí stočené lasagne, můžeme se setkat i třeba s cannelloni z lilku
Carpaccio - pokrm ze syrové svíčkové, nakrájené na tenké plátky, dnes se připravuje i například z ryb, setkala jsem se i s carpacciem z červené řepy nebo marinovaných cuket
Consommé - čirý vývar, který se ještě během přípravy "zesiluje" přidáním směsi mletého masa a vaječného bílku
Coulis - něco mezi omáčkou a pyré, připravovaného z ovoce (meruňkové, malinové atd.)
Croque monsieur - francouzský sendvič zapečený se šunkou, sýrem gruyére a bešamelem
Crudité - tyčinky z čerstvé zeleniny podávané například s créme fraiche, domácí majonézou nebo jinými dipy
Demi-glace - omáčkový základ, vytvořený několikahodinovým tažením kostí, masa a kořenové zeleniny, vína a koření
Filírovaná - nakrájená na plátky (filety), kromě masa a ryb jdou dělat filety i z citrusů, kdy se tak vykrojí pouze dužina bez hořké bílé šlupky a blan
Foie Gras - ztučnělá drůbeží játra, mohou být kachní i husí (ano, ta historka o huse zakopané v zemi)
Gravadlax - nakládaný losos, marinovaný ve směsi cukru, soli, někdy za přidání bylinek, citrusů. alkoholu
Holandaise - holandská omáčka, připravovaná ve vodní lázni z vaječných žloutků, bílého vína, másla (někdy smetany)
Chateaubriand - velký biftek, určený pro dvě osoby
Chutney - omáčka připravená ze směsi ovoce a koření, "marmeláda na slano", vhodná k masu, sýrům
Julienne - tenké nudličky z kořenové i jiné zeleniny používáné například jako vložka do polévek (vstávají mi všechny chlupy na těle, když čtu že je něco podávané se zeleninovým Juliánem)
Kaldoun - zahuštěná polévka připravovaná z nejčastěji kachního masa a drůbků
Konfitovaná - pomalu připravovaná v sádle (nejčastěji konfitované kachni stehýnko)
Panchetta - druh italské slaniny
(v) papilotě - jakási obálka z pečícího papíru, ve které se maso zároveň peče a dusí, v papilotě se připravují např. ryby
pošírovaný - pomalu tažený ve vývaru či jiné vhodné tekutině pod bodem varu - pošírované kuře, pošírovaný chřest, hruška pošírovaná v červeném víně
ratatouille - provensálská dušená zelenina, lilek, rajčata, cuketa, mrkev, paprika, provensálské koření
redukce - tekutina se přivede k varu a nechá se vypařit část vody, výsledná konzistence je "medózní", redukce z portského, redukce z balsamica atd.
romanesco - kříženec mezi brokolicí a květákem, chuťově i vzhledově fakt něco mezi
rouille - omáčka ze žloutků. oleje, česneku, ochucená a obarvená šafránem
tapas - španělský způsob podávání chuťovek k vínu, olivy, sýry, uzeniny, malé porce mořských plodů atd.
tatin - zkratka tarte tatin, obrácený koláč, kdy se do formy dává nejdříve zkaramelizovat ovoce, pak těsto
terina - paštika tužší konzistence, někdy připravená pečením ve vodní lázni, je možné se potkat i třeba se sýrovou nebo zeleninovou terinou
Velouté - omáčka či základ polévek, připravovaná z jíšky a vývaru
Tak co, bylo to nošení sov do Atén a nebo jste se dozvěděli něco nového? Já přiznám bez mučení, že jsem nevěděla, co je to filírovat, i když jsem na snídaních v hotelu nafilírovala pěkných pár pomerančů a grepů! :)
Další články autora |
Uničov - Benkov, okres Olomouc
2 380 000 Kč