Chanuková hostina 8x jinak

Za chvilku tu máme židovský svátek světel Chanuku, která oslavuje povstání Židů proti helenistické nadvládě. Když byli povstalci uvězněni v Chrámu, stal se zázrak a olej určený na jeden den, jim vydržel svítit dní osm. Proto je zvykem jíst na chanuku na oleji připravovaná jídla. Každý rok si dělám hlavu, jaké připravit občerstvení tím spíš, když máme hosty. Včera jsem se posadila s tužkou a papírem v ruce a napadlo mě hned osm :) variant chanukového občerstvení

1.) Tradiční - klasika nejklasikovatější bramboráky - latkes, koblihy - sufganiot, klidně třeba ještě gefilte fisch a se salátem z červené řepy (kapr se v té době začne objevovat v obchodech)

2.) Olivová - rebecin Hana Mayer v jednom ze svých článků navrhla tuhle elegantnější a méně mastnou možnost jak připravit chanukové občerstvení, totiž postavit jen na olivovém oleji a olivách  Co třeba bruscetty s olivovou tapenádou, slaný koláč s ančovičkami a olivami nebo upéct domácí olivový chléb?

 

3.) Sefardská - falafel je přece také smažený! A komu to nestačí může přidat kibbeh (kuličky z bulguru plněné masem), hummus, kuskus s bylinkami, olivami a citronem a jako sladkou tečku bonuelos, obdobu našich koblih.

4.) Ochucené oleje - shromáždila se vám doma sbírka nejrůznějších ochucených olejíčků a vy nevíte co s nima? Teď je ideální příležitost je vytáhnout a použít. Jako předkrm podávat domácí chléb s rozmarýnovým nebo česnekovým olejem, pak dýňová nebo jiná polévka s olejem z dýňových jader a vše završit salátovým barem s možností namíchat si vlastní salát i zálivku?

5.) Španělská - nebude daleko od sefardské, ale i ve španělské kuchyni se najdou skvělé varianty koblih (churros) a bramboráků (tortilla). Udělejte k tomu mísu zeleninového salátu a všichni budou spokojeni.

6.) Zahřívací - na začátku prosince už možná začne přituhovat, takže co zahájit menu vydatnou polévkou(bramboračka, zelňačka), pak naservírovat třeba chilli con carne a navrch nějaký parve dezert, třeba zapečená jablka?

 

7.) V oleji naložená - Časově nejméně náročné občerstvení, můžete slavit hned, jak se vrátíte z obchodu. Nakupte sušená rajčata a marinovanou zeleninu v oleji, různě ochucené rybičky v oleji (firma Varmuža je dozorovaná), vyrobte nebo nakupte nakládané sýry. Pak stačí jen koupit pečivo, nějakou zeleninu k tomu, přelít obsah všech skleniček a krabiček do hezkých misek a může se jít slavit.

8.) Nasladko - co třeba usmažit mísu lívanců nebo palačinek a přichystat k nim různé sladké omáčky, kompoty, tvarohy atd?

Líbí se Vám to? Myslím, že je to zajímavá inspirace i pro ty, co Chanuku neslaví.

Autor: Zuzana Schreiberová | úterý 23.11.2010 9:28 | karma článku: 14,64 | přečteno: 2377x