- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
1.) Tradiční - klasika nejklasikovatější bramboráky - latkes, koblihy - sufganiot, klidně třeba ještě gefilte fisch a se salátem z červené řepy (kapr se v té době začne objevovat v obchodech)
2.) Olivová - rebecin Hana Mayer v jednom ze svých článků navrhla tuhle elegantnější a méně mastnou možnost jak připravit chanukové občerstvení, totiž postavit jen na olivovém oleji a olivách Co třeba bruscetty s olivovou tapenádou, slaný koláč s ančovičkami a olivami nebo upéct domácí olivový chléb?
3.) Sefardská - falafel je přece také smažený! A komu to nestačí může přidat kibbeh (kuličky z bulguru plněné masem), hummus, kuskus s bylinkami, olivami a citronem a jako sladkou tečku bonuelos, obdobu našich koblih.
4.) Ochucené oleje - shromáždila se vám doma sbírka nejrůznějších ochucených olejíčků a vy nevíte co s nima? Teď je ideální příležitost je vytáhnout a použít. Jako předkrm podávat domácí chléb s rozmarýnovým nebo česnekovým olejem, pak dýňová nebo jiná polévka s olejem z dýňových jader a vše završit salátovým barem s možností namíchat si vlastní salát i zálivku?
5.) Španělská - nebude daleko od sefardské, ale i ve španělské kuchyni se najdou skvělé varianty koblih (churros) a bramboráků (tortilla). Udělejte k tomu mísu zeleninového salátu a všichni budou spokojeni.
6.) Zahřívací - na začátku prosince už možná začne přituhovat, takže co zahájit menu vydatnou polévkou(bramboračka, zelňačka), pak naservírovat třeba chilli con carne a navrch nějaký parve dezert, třeba zapečená jablka?
7.) V oleji naložená - Časově nejméně náročné občerstvení, můžete slavit hned, jak se vrátíte z obchodu. Nakupte sušená rajčata a marinovanou zeleninu v oleji, různě ochucené rybičky v oleji (firma Varmuža je dozorovaná), vyrobte nebo nakupte nakládané sýry. Pak stačí jen koupit pečivo, nějakou zeleninu k tomu, přelít obsah všech skleniček a krabiček do hezkých misek a může se jít slavit.
8.) Nasladko - co třeba usmažit mísu lívanců nebo palačinek a přichystat k nim různé sladké omáčky, kompoty, tvarohy atd?
Líbí se Vám to? Myslím, že je to zajímavá inspirace i pro ty, co Chanuku neslaví.
Další články autora |