Nádraží Bubny

Na stránce facebooku se mi objevuje pozvánka na akci Bubnování pro Bubny. Řekla jsem si, že bych se do těch Bubnů měla podívat.

Vím, kde bylo sběrné místo pro Židy, kteří byli povolaní do trasportu, bylo to na místě dnešního Parkhotelu v Praze - Holešovicích. Kudy asi ten průvod transportovaných šel k nádraží?

Nádraží Bubny byly opravdu velice blízko sběrného místa. Šel ten průvod nejdřív po dnešní ulici Dukelských hrdinů a potom po dnešní Veletržní? Po této trase jsem šla ze zastávky tramvaje Veletržní palác i já. Dnešní ulicí se valila auta. Na konci Veletržní se přede mnou objevila průmyslová krajina, parkoviště, ohrady, závory. Bylo těžké přejít frekventovanou ulici. Nepříjemná část města, není to místo, kam by se chodilo na procházky. Jen ty koleje vztyčené k nebi mě navigovaly, památník jsem v dálce zahlédla. Je to „socha“ Aleše Veselého „Brána nenávratna“.

Prošla jsem kolem odtrženého nápisu, který oznamoval nějakou akci, která se zde buď konala, nebo se bude konat. Povlával ve větru a nedalo se nic přečíst. Vzadu je opuštěná budova nádraží Bubny. Na venkovní stěně nádraží jsou nápisy, které informují o historii tohohle místa. Do haly, spíš nádražíčka než nádraží, se dá vejít. Jediný život tam vnášeli členové státní policie. Je tam nějaké její oddělení? V hale jsou dva nápisy, ale to všechno vás nijak nepřesvědčí o tom, že se tady něco chystá nebo děje. Dveře na perón jsou zamřížované a zavřené. Obešla jsem budovu. Na nástupišti jsou pověšené nějaké kusy látky a stojí tam nějaký bílý artefakt. Nabyla jsem dojmu, že tady se určitě nic neděje ani se nic nechystá.

Odpoledne jsem poslouchala rozhlas a na Vltavě byl rozhovor s kurátorkou celé akce v Památníku ticha, který by skupina lidí kolem Památníku Šoa ráda vybudovala. Všechno podle ní je velkolepé, ohromné a zorganizované. Nabyla jsem dojmu, že jsem asi přehlédla nějakou expozici, protože mně se po mé návštěvě zdálo, že je to ubohé a kromě památníku Aleš Veselého tam vůbec nic není. Přehlédla jsem nějakou expozici, kterou jsem nenašla?

V poslední době mám po návštěvě současného umění často tenhle pocit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Věra Schmiedtová | pondělí 9.10.2017 9:37 | karma článku: 3,91 | přečteno: 86x
  • Další články autora

Věra Schmiedtová

Ztracený v jazyce

2.10.2017 v 15:32 | Karma: 7,44

Věra Schmiedtová

Ztracený v jazyce

26.6.2017 v 17:24 | Karma: 5,53

Věra Schmiedtová

Pohřeb

19.3.2017 v 15:03 | Karma: 15,29

Věra Schmiedtová

Moje noční Praha

2.11.2016 v 10:21 | Karma: 6,29

Věra Schmiedtová

Loos v Plzni

15.9.2016 v 14:33 | Karma: 0