Ježíšek nebo Santa Claus?

Mám pocit, že většina odpoví Ježíšek, ale přijde mi, že jsme vůči Santa Clausovi zbytečně negativní. Stal se pro nás symbolem komerčních Vánoc. Já se Santa Clause nebojím, vždyť je to vlastně náš Svatý Mikuláš, jen v anglosaském prostředí ten to dobrý muž nosí dárky až o Vánocích. Náš Ježíšek má velkou výhodu, že je tajemný. Nikdo ho neviděl, nikdo s ním nemluvil. Tudíž pro obchodníky ztracená věc. Naopak bych se bála, pokud by někdo chtěl v rámci boje se Santa Clausem zviditelňovat Ježíška.

Mám kluky ve věku 9 a 5 roků a oba se živě o Santa Clause zajímají. Marek poznal Santu v česko-americké školce, kam chvíli chodil. Tam mu dokonce seděl na klině a dodnes na to občas vzpomíná. Áronek to má z amerických filmů a pohádek. Včera ráno si nandal různé věci do tašky a šel nás obcházet jako „Santa“. Pamatuji si, jak se loni zatvářili příbuzní, když na oslavě, kde byly připravené dárky pod stromem, náš Marek prohlásil, že ty jsou od Santy, protože ten nosí dárky až 25. Přišlo mi to jako bezva rozdělení. Sama si pamatuji, jak mi vždycky říkali, že Ježíšek to popletl a nechal dárky jinde, což mě dost štvalo. Ježíšek pro mě vždy byla andělská nádherná dokonalá bytost, né někdo, kdo to poplete. To ten nabubřelý děda by klidně mohl.

Kromě dárků od Ježíška a Santy mají mé děti ještě dárky od třech králů. To je pro změnu španělský zvyk. Dárky zde roznášejí Reyes mágicos – Tři králové (mágové), což mi přijde možná nejlogičtější a hlavně nejpraktičtější. Rodiny si v klidu oslaví Štědrý večer, narození Páně i všechnmy další svátky a dárky si předají až 6.ledna.

Za to jakým duchem budou naše Vánoce prodchnuté si určujeme my! Tedy, kdo chce mít hlavně plný břicho a ty nejdražší dárky, tak ho to kouzlo vánoc stejně mine. Kdo touží po dvacateru druhů cukroví a naklizeném bytě, má taky poměrně velkou šanci, že to důležité, co nám Vánoce připomínají třeba nestihne. Myslím si, že ten můj obraz Ježíška, který jsem si jako malá v sobě kreslila mě nakonec dovedl k víře, protože jsem nikdy nechtěla připustit, že není. Nechme tedy děti věřit v zázraky, uvěřme v dobro v nás a pak máme naději, že si naše Vánoce nikdo nekoupí. Ony totiž nejsou na prodej.

 

Autor: Šárka Schmarczová | pátek 30.12.2011 21:02 | karma článku: 7,43 | přečteno: 451x
  • Další články autora

Šárka Schmarczová

Alenka v říši divů

25.12.2013 v 19:14 | Karma: 7,73

Šárka Schmarczová

Kdo je tady postižený?

17.10.2011 v 14:53 | Karma: 16,32

Šárka Schmarczová

Nakousnuté jablko

10.10.2011 v 21:24 | Karma: 9,59

Šárka Schmarczová

Hlava nebo srdce?

11.9.2011 v 14:35 | Karma: 13,34