Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vánoce s dětmi v laoské džungli

Gibbon experience. Včera byl Štědrý den!  Jsme téměř sami uprostřed džungle.Spíme na stromech ve výšce 30m. Je chladno. Není tu signál. Přes údolí ve výšce od 50 - 150 m visí kovová lana, dosahují délky až 500 m. 

Gibbon experience Laos

Leje jako z konve.Přemýšlíme, co vlastně na sebe i s sebou. V 8 hodin  se hlásíme v agentuře . Rozdělují nás na dvě skupiny. My dostáváme do party 4 sympatické Němce. Seznamujeme se s Anyou, Lerrym , Yorkem  a Klausem. Pořád prší. Nasedáme do auta. Uvnitř auta je překomárováno. Řidič je netečný a my se je snažíme bít hlava nehlava. Cesta ubíhá laoskou krajinou. 

Vánoce v laoské džungli

Vyrážíme za gibbony !

Jsme na místě. Začátek cesty je jedno velké bahno, klouže to šíleně. Jdeme jako kačeny. Ostrý výstup , sípeme do kopce, trvá to asi 2 hodiny. Leje , leje a tak nevíme, zda z nás crčí voda, či pot.

Gibbon experience Laos - vesnice Laos

Přicházíme k velké dřevěné chatě. Usedáme na dlouhé dřevěné lavici, promáčení funíme. Na laně jsou zavěšeny postroje pro přepravu na lanech. Dostáváme instruktáž v lámané angličtině. Jdou na mě mrákoty. Každý člen výpravy na sebe nasouká postroj včetně karabin. Takhle ověšeni a promáčení vyrážíme na další cestu do džungle. Nahoru, dolů, nahoru, dolů a pořád leje.

 

Zipping 150 metrů nad džunglí

První zipping, tak tomu odborně říkají.  Přes údolí ve výšce od 50 - 150 m visí kovová lana. Některá lana dosahují délky až 500 m. Když dorazíme ke dřevěné plošině, zahákneme první karabinu a druhou jistící karabinu a pak aniž tušíte,  se rozjedete do neznáma. Slyšíte jenom rámus a sténání svištícího lana.

Když děti křičí oukéééj 

První skáče Terezka a já se jenom modlím, aby to zvládla. Terka kdesi v dáli volá oukééj….Je to domluvené znamení pro dalšího, to znamená pro mě. Strachy se mi klepou ruce. Zapínám jednu karabinu, druhou a hup. Jedu. Nevnímám okolí a za chvíli jsem na druhé straně. Za mnou pak Sárka, Honza a zbytek výpravy!

Zipping Gibbon experience Laos

 

 

Tree house

Cesta pokračuje džunglí a střídá se s přejezdy na lanech. Úplně promáčení, ale vlastně šťastní užíváme adrenalin. Kolem 17. hodiny přijíždíme  přímo do tree housu.  Kruhový půdorys  dřevěného příbytku, připravené matrace i peřiny, vařič, malý pult s tekoucí vodou, pár kusů nádobí, ministoleček, malý paraván skrývající sprchu a záchod. Vlastně  luxus uprostřed džungle. Venku se stmívá, džungle vydává děsivé zvuky. 

Každý hledáme kousek suchého oblečení a navlékáme na sebe co najdeme. Je nám chladno. Dostáváme laoské menu, rýži a 3 ešusy kapustových specialit. Máme hlad a tak vše bez řečí zbaštíme. Dostáváme ještě horký čaj a tím končí výběr. 

Tree house Laos

Když musíš, tak musíš

Matrace jsou po dvou a tak se „ubytováváme“. Na mě a Honzu vychází místo u provizorní toalety. Jímá mě hrůza , že budu muset téměř uprostřed místnosti a  za dost průhledným paravánem konat jakoukoliv potřebu. Nejsem sama, Anya na mě koulí očíma a její výraz mluví za vše. Později přijdete na to, že když jste uprostřed džungle  30m nad zemí , tak když  musíš, tak musíš.

Osiřelí na stromě

Náš laoský průvodce si  k našemu údivu nasazuje postroje, loučí se s námi a téměř za tmy odjíždí kamsi do džungle. Ještě stačí zakřičet , že přijede brzy ráno.

Tma ještě více umocňuje naši osiřelost v džungli. Rozsvěcujeme svíčky, které nacházíme ve skromném vybavení na stromě. Usedáme do kruhu a v příjemném atmosféře  si povídáme. Ani rozdílné jazyky nejsou bariéra. 

Němci pocházejí z Mnichova. Profesně: Anya pracuje v počítačovém softwaru, York /bratr Leryho/ je designový grafik a Klaus je architekt. Leryho povolání jsme nevyluštili a tak mu říkáme fotograf.Tahá s sebou docela slušné fotografické vybavení. Brzy jdeme na kutě, je nám chladno . Každá matrace jde zakrýt plátěnou zástěnou a tak v jakýchsi malých stanech  za řevu džungle uleháme.

Tree house Laos

Noc v džungli je dlouhá

Dávám si klapky na oči, do uší ucpávky. Usínám znavena ihned. Bohužel ne na dlouho. O půl noci se budím a nemohu si uvědomit , kde jsem.Všichni spí a mě trochu ta džungle děsí. Noc je dlouhá.

Déšť už není tak intenzivní, ale pořád poprchává.Téměř svítá, když s obrovským hlukem přijíždí náš laoský průvodce. Řve: " good morning " ! Za 10 minut odjezd ! Jedeme pozorovat probouzející se džungli a zvířata! Všichni jsme provlhlí a postupně nasazujeme postroje. Já s Anyou trochu lelkujeme, asi záměrně. Vymlouváme se a jediné zůstáváme na stromě.

Tree house Laos

S Anyou na stromě

Jsme samy, vaříme si horký čaj.Těšíme se na soukromou toaletu. Nadáváme, trochu máme strach, že nás tady nechají.  Povídáme si, chvílemi se řežeme smíchy a jsme šťastné, že jsme v suchu. Za hodinku se vrací totálně promočená druhá část výpravy. Opravdu nám závidí, že jsme zůstaly. Jsou úplně mokří a zmrzlí.

Pijavice

Sárka si sedá na židličku a drbe se na noze. Odkrývám ponožku, a pod ní  na mě civí nechutně vyhlížející nacucaná  pijavice. Průvodce přiskakuje s ohněm v ruce a pijavice se pouští a žuchne s sebou o podlahu. Rána hodně krvácí. Sárka je bledá a očividně se jí to nelíbí. Pijavice vypadá opravdu nechutně. Desinfikujeme a zalepujeme stále velice krvácející ránu.

Sníme o koláčcích, místo toho zase kapusta a rýže

Těšíme se na snídani. Je opět rýže a kapusta. Sníme o kafíčku a koláčcích. Cestou si postupně všichni „užíváme“ pijavice, kterými jsou po dešti pokryty cestičky. Pijavice vlezou i pod dobře upevněné dlouhé kalhoty a dávají si do nosu. Nebolí to, ale rána velice krvácí a potom  dlouhé dny svědí.

Gibbon experience Laos

Šťastni nad džunglí

Rychle balíme a jedeme vstříc dalším dobrodružstvím. Děti jsou ze zipingu nadšené a já si pomalu zvykám. Znova křižujeme džunglí , sjíždíme lana nad údolími. Přestalo pršet a vysvitlo Slunce. Jsme totálně špinaví  a utahaní a musím říci, že i nesmírně šťastní. Každá nová jízda nás osměluje. A i já , nepřítel výšek po očku, i když vždy jenom na pár sekund  pozoruji úžasnou scenérii pode mnou, šťavnaté rostliny, potůčky, jezírka….

Lehká jako pírko

Sárka je lehounká a tak některé dojezdy jsou pro ni namáhavé. Nedojede a musí ručkovat, všichni ji hlasitě podporujeme a svojí mrštností opičky vše bravurně zvládá. Musím říci , že se mi chvílemi za ni svírá strachem hrdlo. Někdy se to stává i nám a opravdu to není žádná sranda .

Nový Tree House

Celý den ubíhá velice rychle a je navečer a my přistáváme na našem novém tree housu. V útrpném očekávání s radostí zjišťujeme, že na tomto housu je toaleta vybudována o patro níže. Neskutečný luxus s velkými nadšením obdivujeme.

Zase ta kapusta!

Večeře je velice „chutná“ a my opět dostáváme rýži a kapustu. Ještě ani nedojíme a náš průvodce během pár vteřin skáče na lano a mizí v džungli. Přijede ráno. Vyhrabáváme zbytky zásobiček z batohů. Moc toho není a tak vše dáváme na jednu hromadu a děláme si večerní párty. Zapalujeme všechny svíčky.  York nějakým záhadným způsobem  ukuchtil nad vařičem úžasné opečené oříšky. Nesedíme dlouho, je nám chladno  a zásoby jsou snědeny.

V noci nemohu spát, prožívám takové malé psycho, bolí mě hlava i břicho. Pod námi v džungli slyším tekoucí řeku a vodopád.Všichni spí a mě je smutno.

Zpět do civilizace

Ráno je zima  a tak se  rychle  oblékáme do zabahněných oděvů. K snídani si opékáme na vařiči zvlhlé bagety. Přijíždí průvodce a s ním, nám čím dál více oblíbená kapusta s rýží. Dnes nás čekají k obrovskému smutku našich holek 3 zippingy a pak cesta zpět. Přímo v džungli na určeném místě zanecháváme postroje.Vracíme se zpět do civilizace.

Defekt

Nasedáme do džípu, který po pár minutách těžkého terénu dostává obrovský defekt, láme se mu kolový disk. Vylézáme z auta. Snaží se to,  k našemu údivu, na místě opravit. Přijíždí ještě jeden džíp s druhou skupinou. Vyřeší to tak, že  20 lidí  naskládají do druhého vozidla. Cesta je ovšem úděsná. Mladíci, kteří sedí na střeše,  štěstím výskají a na rozdíl od nás „starochů“ vše berou s úžasným humorem.V kopcích vyskakují za jízdy a jdou pěšky.

Všechno dobře dopadlo!

Po zdlouhavé cestě přijíždíme ve večerních hodinách do Hua Xay. Loučíme se s našimi kamarády z Mnichova. Jdeme do hotelu. Ještě domlouváme vyprání zabahněného a  špinavého prádla. Mělo by být hotové v 6.30ráno. Ráno nás čeká plavba po Mekongu.

všechno dobře dopadlo - s dětmi na Gibbon experience Laos

 

Autor: Jana Schlitzová | sobota 5.12.2015 21:04 | karma článku: 12,50 | přečteno: 447x
  • Další články autora

Jana Schlitzová

Omikron s DOCTOREM

Pro upřesnění DOCTOR je náš pes a Omikron je nová varianta onemocnění COVID-19 , kterou jsme prodělaly v lednu 2022.

20.1.2022 v 20:13 | Karma: 14,75 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní

Jana Schlitzová

Petřín - Láska je láska

Pod korunami stromů, na louce sedí skupinky i zamilované dvojice. Povídají si nebo jen mlčí a kochají se tou krásou všude okolo. My máme to štěstí, že jsme zde při téměř zapadajícím slunci, vše je více nasvícené a romantické.

5.4.2019 v 10:20 | Karma: 11,65 | Přečteno: 330x | Diskuse| Cestování

Jana Schlitzová

Ach, to jaro!

Když má být 28. února 20 stupňů, není na co čekat. Jedeme do přírody, tam, kde to máme tak rády! Vítej jaro!

1.3.2019 v 11:50 | Karma: 11,70 | Přečteno: 278x | Diskuse| Fotoblogy

Jana Schlitzová

Točník

Jsem pod hradem Točník. U jezírka mám divný pocit, že je tu někdo se mnou. A taky že ano, pod mostem, naštěstí za branou v zrekonstruovaném medvědíně, na mě mžourá asi právě probuzený medvěd a za ním ještě jeden ...

22.2.2019 v 17:36 | Karma: 16,27 | Přečteno: 468x | Diskuse| Cestování

Jana Schlitzová

Niagáry

Přibližujeme se do modré, červené, fialové a zelené hřmící mlhy. Barvy se mění po několika minutách. Panorama této podívané dokreslují osvícené hotely, věž i domy. Na mapě jsme objevily místo nedaleko odsud, kde by se mělo nechat

27.12.2018 v 19:46 | Karma: 15,30 | Přečteno: 348x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 729x
Hlavní redaktor a fotograf cestovního portálu www.kamsevydat.cz.   Píšeme a fotografujeme celá rodina. Milujeme nezávislé cestování, přírodu, architekturu a umění. Poznáváme Českou republiku a svět. Navštívili jsme země: Barma, Borneo, Japonsko, Vietnam, Kambodža, Thajsko, Srí Lanka, Laos, Havaj, Madeira, Tunis a mnoho dalších. Co se týká cestování, mám na starosti fb stránky: kam se vydat, cestování s dětmi, Česká republika 

Další fb stránky:  Ateliér Schlitz Návrhy a realizace zahrad Praha, fotogalerie zahrad.

práce v Atelier Schlitz - www.astonet.cz - do 2016

 

 

 

Seznam rubrik