Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Velké egoistické sousto.

ALE POJĎME DÁL. Léto se v tom padesátém prvním posunulo do července a mému otci stále zbývalo několik týdnů, které byl nucen prožít ve vojenském mundůru.

Tehdejší matčiny dopisy byly plné narážek na fádní tok příjemně teplých, zato nesnesitelně nudných dnů, kdy se mu dokonce přiznávala, že by zbylý čas do jeho  příchodu nejraději zaspala a vzbudila se až v září. Dlouhou chvíli si proto často krátila návštěvami domu rodičů mého otce, kde zažívala alespoň polovičaté uspokojení z přítomnosti jeho rodiny.

    Stará nemocná Ernestína a její manžel měli s mojí mámou odjakživa ty nejčistší úmysly. Dokázali s ní vždycky harmonicky participovat, takže se v jejich domě cítila navýsost uvolněně. Mezi klábosením si mohla třeba plést svetry nebo vyšívat ubrusy; nebo si všichni tři zahráli partičku žolíků. K večeru se k nim pravidelně přidával i Albert.

      I minule, matka píše v dalším dopise …zdálo se, že měl dobrou náladu, že po celém dnu stráveném v nemocnici nebyl unaven, ochotně si k nám přisedl, hned vedle vaší maminky Ernestíny. On, totiž Albert (ale vždyť Ty to přece musíš vědět nejlépe),  vždycky sedí po boku Ernestíny. Jakmile zavětří jemu nakloněnou společnost, dá se do vyprávění barvitých příběhů. Všimla jsem si, že vždycky, když vzbudí u posluchačů nadšení, Ernestína mu láskyplně počechrá bujnou hřívu a s uspokojením na něj hledí.

    Jenže toto mateřské nasycení nebylo jen tak ledajaké. To Ernestínino bylo jedno velké egoistické sousto, až z toho sama máma trochu žárlila.

    Sedíme tedy u stolku a Albert mluví a mluví o svých pacientech. I já to miluju -  poslouchat jeho roztodivné historky. Někdy jsou to až neskutečné příběhy a člověk se jen diví, co všechno se může v životě přihodit. Ale mnohem zajímavější  jsou okamžiky, kdy můžu pozorovat, jak Ernestína ožije, kdykoli  se Albert objeví ve dveřích. Do chvíle, než se tak stane, si  Tvoje maminka neustále na něco stěžuje, sekýruje Tvého tatínka a poroučí si od něho tu tohle a za chvíli zase tamto, ale s příchodem Alberta …

    Ano, přiznávám se, i já dovedla pochopit neobvyklou afinitu babičky Ernestíny ke svému synovi. Podobně jako jsem chápala lehkou nezhoubnou náklonnost mé matky ke strýčku Albertovi. I já se při pohledu na něj – kdykoli nás  navštívil a dělal to k mé radosti docela často – nepříjemně pýřila. Nikdy jsem se mu nedokázala podívat zpříma do očí, ale uvnitř jsem si ho pořádně hýčkala. Vlastně kvůli němu píšu celý tento příběh.  

    Úderem sedmé hodiny  byla večerní návštěva pro mou matku u konce. Zvedla se, uctivě se s Ernestínou a  jejím manželem rozloučila, všem poděkovala za krásný večer a šla. Albert už mezitím stál v předsíni, aby jí pomohl do svršků a poté mou matku obvykle doprovodil domů, takže  v půl osmé večer už pobývala v rodičovském domě. Venku na terase letmo pozdravila svého tatínka, zabraného do poslechu rádia, uvnitř zase maminku, bafající doutník. Po večeři si pak konečně sedla k psacímu stolu, na jejíž pracovní desce ležel  připravený dopisní papír,  tužka i poštovní známka. A ležel tam i tlustý naučný slovník, z jehož  nitra pozorně vytáhla vylisovanou růžovou kytičku – slzičku panny Marie. Až dopíše dopis Norbertovi, vloží ji do obálky a pošle mu ji.

    Tu květinu utrhla, když si vyšla v neděli odpoledne na procházku. Byla to zvláštní toulka …alespoň podobně to vnitřně cítila. Záměrně si to namířila do odlehlých končin za městem, brouzdala jen tak po okolí, šla se podívat k důvěrně známým vinicím, šlapala po idylické polní cestičce a tam si znenadání všimla růžového kvítku, trčícího nad letní vegetací. Utrhla ji a až tehdy si uvědomila, že ona květinka je její  jedinou společnicí.

      Až ji Norbert vytáhne z obálky, bude z ní mít určitě velkou radost. A nepochybně zajásá i z jejího dopisu. Chystá se mu totiž napsat, jakou že cítí sladkou netrpělivost, ale zároveň i sytou naplněnost z faktu, že oni dva a jejich pouto zůstalo (přes všechny nedávné obtíže) pevné a neporušené. Napíše mu, že se po dlouhé době procházela přírodou úplně sama a že cítila  nostalgii, poněvadž ještě nedávno brouzdali po tom samém poli ve čtveřici. Ona, Norbert, Albert a Zuzana.

      Tolik se toho za posledních několik měsíců stalo…

 

      Pokračování příště ...

Autor: Thea Schejbalová | pondělí 1.2.2016 20:40 | karma článku: 6,73 | přečteno: 313x
  • Další články autora

Thea Schejbalová

Sedni! Promluvíme si.

KOLIKRÁT SE Valérie ve vzpomínkách vracela k tomuto odpoledni! Kolikrát s úsměvem vzpomínala, jak tam před Ernestínou stála v trapném úžasu, že úplně zapomněla říct - děkuji.

14.3.2016 v 21:33 | Karma: 5,95 | Přečteno: 322x | Diskuse| Ona

Thea Schejbalová

S konečnou platností.

A TAK HNED v prvních okamžicích, co Zuzka zbožně převzala osudový klíč, dala se do práce. Do nového domova si přestěhovala oblíbené věcí jako milované knížky, talismany, panenku z dětství, porcelánovou vázičku.

7.3.2016 v 21:49 | Karma: 10,73 | Přečteno: 520x | Diskuse| Ona

Thea Schejbalová

Co dělala? Schovávala se.

VALÉRIE SI VZPOMÍNÁ, jak jednou odpoledne (asi měsíc před svatbami) zadrnčel na jejím pracovním stole telefon.

29.2.2016 v 21:53 | Karma: 6,06 | Přečteno: 649x | Diskuse| Ona

Thea Schejbalová

Příště se lépe dívej

KDYŽ VALÉRIE POPRVÉ překročila práh domu Norbertových rodičů, první, co musela vytrpět, bylo předstoupit před Ernestínu, mírně se uklonit a srdečně si potřást s její drobnou masitou ručkou.

22.2.2016 v 21:50 | Karma: 6,74 | Přečteno: 521x | Diskuse| Ona

Thea Schejbalová

Bylo vhodné mluvit o lásce?

NA CELOU VĚC se však podívejme zevrubněji, protože fotografie je jen kus naleštěného papíru, mapujícího nepatrný časový úsek a celistvost situace jí zákonitě uniká. Ponořme se pod povrch.

15.2.2016 v 21:24 | Karma: 6,57 | Přečteno: 412x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 682x
Původně lékárnice, nyní česká spisovatelka maďarského původu. Dosud uveřejnila 2 díla: ZOUFALEC (Thea Schejbalová) a ROK MILENKOU (pod pseud. Elvíra Hörömpöli. Další romány se připravují do tisku. Hledám zajímavé lidské osudy, smutné i veselé.

www.theaschejbalova.com

Seznam rubrik