Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nesnesitelná snadnost politického bytí čili Čunek, dnes dopoledne

Oho –oho… tak nám Jiřík uzrál? A co tak najednou? Ještě včera mu z obrazovky tak sebevědomě trčely bicepsy i žvýkací svaly, že to bylo málem k neunesení. A dnes to vzdává? Nemohu uvěřit.

Ještě to není jisté, ale co bylo včera, snad už neplatí. Tedy – premiér včera přece vyhlásil, že má jiné starosti než značně zpožděnou rekonstrukci vlády, a tak to vypadalo, že to má Jiří Čunek zase v kapse.
Sám premiér sice neskrblil vyjádřeními, že Čunek není pro své ministerstvo žádná výhra (přesněji ani pro tuto republiku), ale nakonec záhadně změkl. Úsměvné byly v otázkách Václava Moravce Čunkovy připomínky, že teď přece všechny zajímají tak zásadní věci, jako jestli poteče plyn a doma bude teplo a ne žádná proměna vlády (typická čunkovština, že?). Každý kdo umí poslouchat a číst přece věděl, že to není problém této země, to jen v mlžení zběhlý předseda KDU-ČSL zkoušel vypustit další oblak mlhy a sebevědomě čelil všem útokům Václava Moravce i zlořečeného předsedy KSČM Miroslava Filipa.
Přiznávám, že mi při tom hořkl úsměv na líci.

Stejně jako platí, že každý má takovou babu, jakou si zaslouží, zdá se, že platí i to, že každý má takovou vládu, jakou si zaslouží. Tahle lidová moudrost je sice k vzteku, ale vývoj v posledních desetiletích to nějak pořád dokola potvrzuje. A štve mne to, přiznávám to taky.
To jsme opravdu všichni tak neskutečně prolhaní a pořád překrucujeme  fakta, jak se nám to hodí, hlavně abychom si udrželi korýtko? Všichni jsme tak hloupí a nestydatí, že se nám líbí, když o nás rozhodují takoví nevzdělaní a naneštěstí i omezení človíčci, kteří se stačili naučit pár pouček možná z katechismu, možná ze svazáckých schůzí? Fakt pořád a pořád to nikomu nevadí?

Ivan Medek před pár dny odpověděl na otázku Lidových novin, co je ostudou české politiky a české společnosti jasně a jednoznačně - Čunek. A velmi jednoduše to vysvětlil: „Čunek není státník. Ale Čunek není v podstatě ani politik. Čunek je místní politikář. Za každou cenu se chce udržet ve funkci a představa, že by byla důležitější politika státu než politika strany, je mu úplně cizí.“ Tak to bohužel je, a Jiří Čunek touto chorobou v české politice zdaleka netrpí sám, příklady táhnou dnes a denně.
Smutné je, že tenhle stav trvá už léta.

A co s tím náhlým prozřením Jiřího Čunka, který údajně chce odejít z vlády, protože chce ukončit diskuse, které škodí jeho vlastní straně? (Chachacha…, jaký krásný čunkovský argument, vždycky pár centimetrů od skutečnosti.)
Z politiky ho jen tak nedostanou, tomu nevěřte, to už prokázal obdivuhodně.
Smutné je, že takový Čunek vždycky najde zastánce a podporovatele, kteří jsou schopni kvůli jeho funkci i prokazatelně (a to i soudem) lhát…To si ještě nikdo nevšiml, že kdo se s Čunkem jakkoli zaplete, v dobrém i ve zlém, určitě se umaže? Chudák Marcela Urbanová. Vzpomene si ještě někdo jak nechutně se o ní „chlapák Jirka“ vyjařoval? Už to naznačovalo, jak nekultivovaný člověk to je. Chudák Jaromír Kudlík, Čunkův kamarád ze vsetínské radnice, který určitě chtěl Čunkovi pomoci, teď by si měl jít za svoji dobře míněnou lež posedět. Chudáci všichni ti představitelé české justice, kteří se zasloužili o Čunkův návrat do vlády, ale sami teď čelí velkému podezření a opovržení…  Chudák KDU-ČSL…

Nicméně události se nedějí jen proto, aby se národ pobavil, což už začíná být tak trochu nuda. Zatím nic není jisté, a co čert nechce, Rusko už opět (je pondělí dopoledne, pár hodin po vítězném tažení Mirka Topolánka na Východ) považuje podepsané smlouvy za neplatné. Bude mít premiér dostatek sil, aby Jiřího Čunka skutečně z vlády vypustil? Doufejme že ano.
Kabaret nekončí, přesouvá se na půdu KDU-ČSL. A tady hrozí, že pokud se strana s desítky let starou historií nepochlapí, Jiří Čunek se nám za pár let do kabinetu zase vrátí. Vezme si KDU-ČSL takové riziko na svá vysychající a momentálně slabá, přeslabá bedra?
V nejhorším – zase bude veselo. Pardon - "veselo".

Autor: Dana Havlenová | pondělí 12.1.2009 11:28 | karma článku: 22,61 | přečteno: 1701x
  • Další články autora

Dana Havlenová

Čase předvolební, kéž bys už konečně skončil…

Coby volič, tedy člověk v každém případě smrtelný, připadám si poněkud uondána. Už zase mě lapají, zkouší moji trpělivost, paměť, míru inteligence a určitě otrlosti. Předvolební tvořivost vykazuje tentokrát tak mimořádné odtržení od jakékoli reality, že už možná jde o jakousi novou uměleckou disciplínu se zcela svébytnou poetikou. Všichni ti modří ptáčci, oranžové růžičky, červené třešničky, zlatavé slunečnice, odložené dýmky, piráti, svítání - copak to není poezie sama?

24.10.2013 v 9:22 | Karma: 7,89 | Přečteno: 227x | Diskuse| Ostatní

Dana Havlenová

325 µg/m³ PM10 aneb Šeredný hnědočervený puntík

Tak jsme se v Ostravě-Zábřehu dopracovali na mapce Českého hydrometeorologického ústavu k hnědočervenému puntíku, a tedy k hodnocení „velmi špatné“.

8.10.2013 v 20:18 | Karma: 17,79 | Přečteno: 863x | Diskuse| Ostrava

Dana Havlenová

Amy, Tom a velký, trochu zpožděný aplaus pro Terezu Vilišovou

Nejsem -náctiletá, dokonce už ani -cetiletá, a už vůbec nejsem "single". Přesto jsem z premiéry Mého romantického příběhu v Divadle Petra Bezruče (4. října 2013) odcházela nasycená, napojená a nadšená.

7.10.2013 v 20:37 | Karma: 6,86 | Přečteno: 239x | Diskuse| Kultura

Dana Havlenová

Malý soukromý aplaus aneb Dík za ostravskou operu

Mám možnost poměrně pravidelně navštěvovat ostravské operní premiéry. A musím říci, že mne dílo tvůrců těchto představení stejně pravidelně těší. Z mé strany už bych to mohla skoro nazvat závislostí a já jsem za ni osudu vděčná.

24.3.2013 v 22:21 | Karma: 10,94 | Přečteno: 300x | Diskuse| Kultura

Dana Havlenová

Morálka...? aneb Hodně pitomá blažkovina

Téměř jsem dnes dopoledne spadla ze židle, když jsem si pustila vstupy ČT24 ze senátu. Aktuální ministr spravedlnosti se tam totiž vyjadřoval k prezidentově amnestii a činil tak způsobem hodně originálním, nicméně pro sebe typickým.

21.2.2013 v 17:33 | Karma: 34,44 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1667x
Tko sam, što sam... Snad jen snílek, toužící po troše mlhy.