Desatero důvodů ke stávce ve školství aneb deset podrazů MŠMT na učitele a ředitele škol

Proč ve středu stávkovali zaměstnanci škol? Protože už nechtěli snášet, jak se k nim ministr školství chová. Robert Plaga s učiteli nekomunikuje a snaží se ušetřit, kde se dá. Poslední kapkou bylo jeho "vyjednávání" o tarifech...

Pro veřejnost možná nebyla stávka úplně srozumitelná, protože ta nezná pozadí vyjednávání. Většina lidí netuší, že šlo o jeden z mnoha sporů v řadě, protože o některých média neinformovala vůbec a o dalších jen okrajově. Rozhodně nešlo o první konflikt s ministerstvem školství, ke kterému došlo. Zaznamenal jsem celkem deset podobných situací, které by si zasloužily vyhlášení stávkové pohotovosti, což je na dva roky vládnutí značný počet. Jedná se o následující problémy...

Deset podrazů na učitele a ředitele škol

1. Odložení zvýšení platů učitelů ze září 2018 na leden 2019, čímž přišli učitelé v průměru o částku 20 000 korun.

2. Navýšení dolní hranice pro příplatek za třídnictví (tzv. zvláštní příplatek) o pouhých 100 Kč na minimálně 500 Kč hrubého měsíčně a blokování poslanecké novely zákoníku práce o zvýšení příplatku za třídnictví a specializované činnosti (metodici prevence, koordinátoři ICT, logopedi…) na minimálně 2 500 Kč hrubého měsíčně poslanci vládních stran (ANO, ČSSD) s podporou KSČM. Za práci třídního má tudíž učitel pouhých 25 korun denně navíc.

3. Negativní stanovisko ministerstva školství k návrhu tarifní tabulky pro pedagogické pracovníky z ministerstva práce a sociálních věcí, který původně obsahoval o jeden platový stupeň více a znamenal by i výraznější zvýšení tarifů, než o pouhých 10 procent.

4. Návrh ministerstva školství na zvýšení míry přímé pedagogické činnosti u zástupců ředitele, který po intervenci Pedagogické komory naštěstí nebyl schválen.

5. Deklarované 15procentní zvýšení platů pedagogických pracovníků v roce 2019 činí ve skutečnosti jen 11,4 % (jedná se o údaje za první čtvrtletí tohoto roku, které byly nedávno potvrzeny i za celé první pololetí).

6. Nesplněný slib premiéra ohledně zvýšení platů pedagogů v roce 2020 o 15 procent. Najednou to je pouhých 10 procent.

7. Dopis náměstka MŠMT Václava Pícla hejtmanům a zřizovatelům škol, v němž v září 2019 zpochybnil zařazení ředitelek samostatných mateřských škol do 11. a 12. platové třídy, přestože stanovisko ministerstva práce a sociálních věcí bylo opačné a sám Václav Pícl ho ještě v červnu 2019 písemně potvrdil školským odborům.

8. Chybějící finance na reformu financování regionálního školství pro rok 2020 (původně byla odložena o 1 rok, protože v rozpočtu na rok 2019 chybělo 11 miliard korun), což v důsledku znamená, že plné školy, o které je zájem, na tom budou nově finančně hůře než nyní.

9. Aktuální návrh ministerstva školství v dlouhodobém výhledu státního rozpočtu na roky 2021 a 2022 a v materiálech k němu propustit 2 600 asistentů pedagoga.

10. Poslední návrh tarifní tabulky pro pedagogické pracovníky na rok 2020 s 8procentním navýšením. Ten je pro většinu učitelů méně výhodný, než původní návrh ministra školství Roberta Plagy na zvýšení o paušální částku 2 700 Kč každému. Nejedná se tudíž o kompromis, protože školské odbory původně požadovaly 10procentní nárůst.

Až schválení této tarifní tabulky vládou (přes opakované nesouhlasné stanovisko školských odborů) vyvolalo středeční stávku zaměstnanců škol. Šlo o příslovečnou poslední kapku, kterou pohár trpělivosti definitivně přetekl...

 

Data z mezinárodní analýzy Education at a Glance (OECD)

 

Autor: Radek Sárközi | úterý 12.11.2019 7:07 | karma článku: 37,85 | přečteno: 4206x