Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kterak si orgán promnul pytlík

Kdysi, dávno tomu je, na zahradě plné lip a pod rozkvetlými kaštany v altánku, v jedné čtvrti velkoměsta, poseděla Lenka po dlouhém pracovním týdnu se svými kolegy. Pivo točené, řádně chlazené a k tomu spousta grilovaných dobrot.

Nic nového pod sluncem, které se pomalu a jistě klonilo k západu. Posedět si s přáteli miluje každý z nás, to, co si nepovíte při práci, změní se v příjemné klábosení ve chvílích volna. O všem a o ničem, však to znáte. A k tomu spousta vtipů a legrace.

Lenka mívá občas migrény. Kdo to nezažil, nepochopí. Slova plynou skrz vás a jen některé sotva uvízne v paměti. V hlavě plné miniaturních zmetků, kteří se rozhodli bouchat kladívkem na každý váš nerv, neudržíte naprosto nic. Vadí vám světlo, randál, dokonce i vůně, i kdyby byla od Diora. A přesně tak jí tehdy bylo. Přemáhala se, jak to šlo, aby si užila kamarády. Čas plynul, ráda by se zdržela, ale úděl nás žen, které se snažíme pracovat a k tomu vychovávat děti, jež na nás čekají netrpělivě doma, je většinou daný. Hlava nehlava.

Ta zatracená a neodbytná bolest, a vy nechcete zklamat, tak se držíte. Ráno vzala jednu a pak za nějaký čas i druhou růžovou tabletu a usrkla mezi klábosením u kotlety půlku malého piva. Nějak jí v tu chvíli nedošlo, že je přespolní a musí řídit. Ale je fakt, že sodovky vypila beztak dost a domů přeci musí.

Po nějaké chvíli se pak se rozhodla jet. A náhle tu máš, šerife, obušek! Jen co vyjela na jednu z hlavních tříd, sevřel se jí žaludek. Znáte ten pocit při pohledu na červenou baterku kmitající u krajnice. Po pár ujetých metrech hlídka, dodávka a malé auto k tomu. Na těch pár loků desítky ani nevzpomněla a poslušně zajela ke krajnici.

Stáli tam. Čtyři policejní orgány, prostě muži zákona a jeden z nich si vyhlédl její auto. Po předepsané formulce jí hned hbitě do ruky podal splasklý pytlík s trubičkou k dechové zkoušce, zatímco ostatní se laskavě věnovali dalším odchyceným. Bylo to její první foukání v životě, nějak jí nebylo nikdy ctí, a tak cítila velkou odpovědnost. Za ušima jí prasklo. Foukala, funěla, chřípí se jí dmulo jak závodnímu koni. Leč sáček zvadle visel zapíchnutý na detekční trubičce. Orgán tedy významně promnul pytlík s omluvným výrokem, že se mu digitální jako z udělání rozbil. Prý je to starší typ detektoru. A přiměl ji zarputile funět dál. Po chvíli se jí konečně povedlo, co si přál a on zcela nadšen, po zkoumavém pohledu na krystalky v trubičce, zvolal: "Vy jste požila!" Z trubičky pohlédl na ni, aby zjistil, jak mocně na ni jeho slova zapůsobila a triumfálně zavelel: "Vystupte si z auta, paní řidičko!"

Celý život má Lenka hodně vlažný postoj k alkoholu. Nenadchl ji ani strýc hodinář, který mohl opravovat nejlépe strojky, až když vysrkl svých pět kousků. Jinak se mu klepaly ruce. Ovšem v tu chvíli si připadala jako strýcova schovanka. Největší neřád, opilec a alkoholik.

A pak začal sled událostí, které by nikdy nečekala a vězí v ní dodnes jako v koze duch. Venku se setmělo, kolem šňůry zářících reflektorů a k tomu zmatené poskakování aut stavěných řidičů. Odvedl ji za svými třemi kolegy dozadu za služební dodávku. Pak si stoupl, nahlásil starému kolegovi přestupitele a jen stál, mlčel a poskakoval mu nervózně ohryzek. Další dva měli plné ruce práce s lustrováním motoristů a vypisováním bločků.

"Tak co, kolikpak jste toho měla, paní řidičko?" zeptal se starší orgán. Asi byl povolán, měl o nějakou hvězdičku víc. A tím pro ni začala hra na hodného a zlého policajta. "No já... já... nevím," vykoktala Lenka. Dva prášky na hlavu a trošku piva. (Je trouba upřímný a rodiče ji učili mluvit pravdu).

"Jooo?? Vážně? To si ale vymýšlíte, že jo?" protáhl posměšně.

Pak se k ní přiklonil a spiklenecky povídá: "Dýchněte na mě, z vás to ale táhne teda! Vidím to na dva tři prcky zelené a nějaké to pivko, že jo." Zakroutila horlivě hlavou, ale byl to naprosto marný obranný mechanismus.

"No tak to máme půl roku bez papírů a pokuta deset tisíc," pravil neochvějně. Bylo jí mdlo a kovaříci v bolavé hlavě přidali ještě na intenzitě své práce. Jejich kladívka nevynechala jediný receptor jejího mozku a zuřivě bušila.

"Ale já opakuju, že jsem nic nepila," řekla Lenka a myslela to vážně. Mladý orgán zabrzdil ohryzek a pronesl: "Aaa... nešlo by to nějak udělat, paní toho moc nemá." Starší nechtěl ale ani slyšet a vypisoval bločky. Mladý odběhl lapat další oběti a on po chvíli rozvážně pravil, "leda, že byste zaplatila na místě blokovou pokutu dva tisíce korun. Opáčila, že takovou hotovost sebou nemá. "Dobře, tak si pani zajeďte tady k pivovaru vybrat a dovezte peníze. Jak tu nebudete do čtvrthodiny, posíláme bločky s výsledky dechové zkoušky na magistrát."

V hlavě jí šrotovalo, co má dělat. Volala v rychlosti dvěma známým. Nikdo z nich pořádně nevěděl. Rady byly různé. Zajeď s nimi na odběr krve, trubička není směrodatná. Vykašli se na to a zaplať, byl další názor. A tak to udělala. Nalitá jak pupenec (bylo to tak podáno) a řádně vystresovaná vyzvedla čtyři pětistovky a ujížděla zpátky.

Číhal na ni starý orgán. Zalezlý za dodávkou inkasoval dva tisíce pokuty. A ještě poradil kudy jet, aby se vyhnula dalším hlídkám. Vzal si čtyři pětistovky a byl moc rád, že mají drobné a dobře se rozdělí. Jinak to být ani nemohlo, bloček jí totiž nedal.

A tak Lenka, opilá na plech, vesele ujížděla domů. Zkuste si ovšem přepočítat, kolik je alkoholu v půlce malého piva...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Šárka Rosová Váňová | pondělí 25.1.2016 11:34 | karma článku: 22,72 | přečteno: 1393x
  • Další články autora

Šárka Rosová Váňová

Že by malá jiskřička naděje?

Že by nás covid opravdu už něco málo naučil? Ne, nejsou všichni darebáci, nejsou všichni zlí. Ale člověku je nějak lépe, když to přímo pocítí.

6.3.2021 v 23:33 | Karma: 15,11 | Přečteno: 403x | Diskuse| Společnost

Šárka Rosová Váňová

Jak mě stát nechal na holičkách. Vás taky?

Ne, nejsem nemocná, tak si nehodlám ani náhodou stěžovat. Všichni jsme současnou situací zaskočeni jako býval náš drahý Karel Gott Českými slavíky. Pro mnohé jsou umělci darmošlapové a tvorové budižkničemu. Nevadí.Chtějí taky žít.

13.1.2021 v 8:09 | Karma: 37,18 | Přečteno: 6629x | Diskuse| Společnost

Šárka Rosová Váňová

Jak uklidit sám v sobě

O duševní hygieně se toho napsalo už určitě hodně. Jak to vidím já? Potřebujete se zbavit pocitu hořkosti z bývalého partnera? Míváte i přesto, že vám ublížil nutkavé pocity, že byste rádi, aby se k vám vrátil?

14.10.2020 v 19:19 | Karma: 12,09 | Přečteno: 387x | Diskuse| Společnost

Šárka Rosová Váňová

Jak úspěšně honit popeláře

Mám recept, jak se dokonale znemožnit a přivést manžela a všechny kamarády k slzám smíchu. A jako bonus získat novou přezdívku. Necháte se inspirovat?

31.7.2020 v 18:32 | Karma: 25,18 | Přečteno: 956x | Diskuse| Letní povídka

Šárka Rosová Váňová

Král Virusvět odejde sám, až dostaneme rozum...

Hledá se. Všichni se po něm ptají. Odkud se vzal, nikdo ho přece nezval? Všichni se pídí, odkud se vzal ten obávaný král Virusvět? Někteří tvrdí, že je to chemická či biologická zbraň. Pozvali ho sami tajemní netopýři...Ilumináti.

20.3.2020 v 16:11 | Karma: 13,75 | Přečteno: 509x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Ženě dal do vaginy petardu. Přišlo mi to legrační, líčil u soudu obžalovaný manžel

15. května 2024  5:10,  aktualizováno  10:07

Před soud předstoupil Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

Blinken v Kyjevě překvapil jako kytarista. V baru zahrál hit od Neila Younga

15. května 2024

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý vzkázal Ukrajincům, že za svobodu jejich země...

VIDEO: Ukrajina zničila naráz deset ruských strojů, zaplatila životy vojáků

15. května 2024  9:42

Ukrajinská armáda hlásí zničení pěti ruských armádních vozidel v rámci jedné operace, při které...

Blbá nálada je zpět, ukázal průzkum. Čechy trápí finance i nejistá budoucnost

15. května 2024  9:36

Premium Blbá nálada. Termín použitý Václavem Havlem, jímž popisoval pocity frustrace a zklamání, je zpět....

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4311x
Moderátorka, redaktorka a dabérka na volné noze. Taky máma čtyř nádherných dcer a šťastná milující a milovaná žena svého muže. Mám ráda lidi. Je úplně jedno jaké národnosti. Povinná výbava pro všechny: mozek a srdce. Od roku 1996 jsem aktivně působila v

TV Dakr Most, Rádio Kiss 98 Praha, ČRo Region, Oldies Rádio Praha a ČRo Regina Praha.

Dobrý anděl  https://www.dobryandel.cz/profil-dobreho-andela/?da=Qmi0b

audio kniha Ann Petersové Cheri - zázrak z ulice, Gutta z Bubnu

e-book Přiměřeně laskavé příběhy, Deset tváří ženy Sherry Rose, Moje puberta na draka, Pohádky z naší zahrádky

Knihy: Moje dětství na draka, Moje puberta na draka, Deset tváří ženy Sherry Rose, Pohádky z naší zahrádky, Přiměřeně laskavé příběhy

Můj web: http://www.sarka-rosova-vanova.cz

 

Seznam rubrik