Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se spolehlivě nenaučit lyžovat

Dnes se prohánějí a sviští na svazích děti, co za nimi vlaje snad ještě pupeční šňůra. Nechápu a cítím se ponížena. Poslední pokus o mé lyžování učinil před deseti léty můj drahý choť. Raději to vzdal a já se mu vůbec nedivím.

Bylo mi čtrnáct, když se naše pošetilá třídní rozhodla vyvézt smečku zdivočelých pubertálních výrostků na lyžařský výcvik. Maminka byla vždy shánčlivá žena a také pochopila, jakému elementu dala život, a tak pro mě zapůjčila oteplovačky od sousedky. Ta kdesi vyštrachala o tři čísla větší hrachově zelené kalhoty, ve kterých jsem já, hubená dívka vypadala jak žabák trpící nadýmáním.

O existenci sexy upnutých šponovek jsem si tehdy mohla nechat jen zdát. Maminka v tomto duchu sehnala i stejně tak velké šněrovací lyžáky s přesvědčením, že vůli v botě srovnají fusekle a nebude mi navíc zima na nohy. Bylo jí jasné, že mi nemá cenu kupovat nové vybavení. Věděla totiž, že i při hodinách bruslení jsem chodila převážně po zubaté špici nožů a povykovala jsem, že to na tom zatraceném ledu strašně klouže.

Po dnech trpělivého obíhání kamarádek přinesla maminka domů také ski, které ze sklepa plného pavučin vytáhla hrdě jedna z dobrých duší. Naše rodina nebyla nikdy sportu chtivá, a tak mi ta dvě ohnutá prkénka přišla v tu chvíli jako dokonalý zázrak.

Ovšem až do chvíle, kdy se autobus plný spolužáků se supěním vyškrabal k horské ubytovně. Z lyžařského vybavení, které vybalovali nadšeně ze zavazadel spolužáci, mi přecházel zrak. Jejich rodiče se evidentně v tajné soutěži předháněli, kdo lépe a dráž. Ostatně tak je tomu i dnes a rozum nedostali. Mé vybavení bylo i na léta osmdesátá velmi nevšední a pitoreskní. A celá třída mi to svorně dávala najevo.

Druhý den jsme se vydali organizovaně na svah, kde se nás instruktor snažil dle našich výkonů rozdělit do pěti družstev. Prvé, co ho vyděsilo, byly mé lyže. Kdysi dávno mohly být i nalakované a asi měly i hrany. Leč obé vymoženosti řádně nahlodal zub času. Spráskl ruce a zvolal: "No probůh, ty máš snad lyže ještě z Klondiku!" Při pohledu na lyže spolužáků jsem se lehce zapýřila, ovšem po čase jsem zjistila, že mi lyže po Amundsenovi mají přinést i své výhody a pomohou mi zdatně se ulívat z výcviku.

K selektování kopyt od jedinců schopných se udržet na lyžích a sjet kopeček postačilo instruktorovi pouhých několik minut. Největší borci byli pochopitelně v Jedničce. Jen na mě a ještě dva lyžníky-kopyta zbyla Pětka. Znechuceně sjel pohledem mně i lyže. Pro mne prý Šestku nehodlá zakládat. Náš trojlístek totiž odmítl s hrůzou v očích sjet dolů a stál s vytřeštěnýma očima se zuřivě zapíchnutými hůlkami na svahu. Jen já jsem oči třeštila a k tomu jsem bonusově křičela. Proto ta zamýšlená Šestka.

Další den výcviku jsem pochopila, že mi nezbude nic jiného než lyžovat, a tak jsem začala spřádat plán, kterak tomu účinně zabránit. Mé předpotopní ski byly vybaveny vázáním Kandahár. Což bylo důmyslné zařízení, ve kterém byla zaklesnuta cíněná kulička ve špici, kam se upínala lyžařská bota. Velmi brzy jsem vykoumala, že když ji vyndám, ski budou neschopné jízdy. A tak jsem si tu možnost sabotáže patřičně vychutnávala a předstírala zájem o sjezd.

Další možností by byla krádež lyží. Ale v tu jsem nedoufala neb bodří horalé mají odjakživa i jiné možnosti k zatápění v příbytcích.

Instruktor byl ovšem velmi zákeřný a cílevědomý protivník. Několikrát mi pomohl cíněnku hledat ve sněhu. Vždy se mu to bohužel, i když se skřípěním zubů, podařilo. Až pak už nevydržel a drcl mě do zad, abych alespoň jednou okusila požitek ze sjezdu. Neměl to dělat, což záhy pochopil. Dodnes nevím, co za mnou řval do mých zad a jsem ráda, že jeho křik nespustil lavinu. Bohatě stačil ten můj.

Má unikátní jízda nebyla až tak dlouhá. Ale byla dost dlouhá na to, abych při nečekané rychlosti vyvinula takový švih, že jsem svými bambusovými hůlkami v letu přerazila hůlku jednomu ze svých druhů, který se nepokrytě rozeštkal na svahu. Svou triumfální jízdu jsem zakončila v drobném smrčkovém porostu pádem na vnitřní stranu kolen a nohy se mi při tom rozjely báječně do x. Hodně to bolelo, a když jsem se s úpěním postavila, pochopila jsem, že i na lyžích to hodně klouže a nebude to ten pravý sport pro mě. Instruktor konejšil spolužáka s přeraženou hůlkou, uklidnil ho tím, že v ní měl suk. Nenávistný pohled toho jedince ovšem cítím dodnes.

Před deseti lety se můj tehdy budoucí muž rozhodl vyvézt mě do Rokytnice nad Jizerou. Můj drahý tehdy vůbec netušil, že jsem pět a dvacet let nestála na lyžích a já ho nechtěla ztratit. Rozhodla jsem se s ním držet tedy krok. Když zjistil, že si sebou na svah chci brát kabelku, s laskavostí jemu vlastní mi ji rozmluvil. Později ovšem pochopil, že jsem si v ní v autě zapomněla lyžařské rukavice. Zjistil to bohužel až na svahu, kde byla teplota citelně pod nulou. A poněkud znejistěl. Na svah jsem se zcela upachtěná dostala až po pádu z vleku. Ruce mě zábly až chrastily.

A tak jsem jen smutně pozorovala miniaturní Švýcary, kterak se ve skvělých výbavách na carvingových lyžích elegantně spouštěli ze svahu dolů. Za tou drobotí snad vlály ještě pupeční šňůry. Dusila jsem se ponížením a mého budoucího muže jsem chtěla stůj co stůj přesvědčit, že jsem všeho schopna, abych ho neztratila. Ten se bez obav pustil do sjezdu a bravurně brázdil strmý svah.

Situace se opakovala. Zjistila jsem, že i po čtvrt století lyže zatraceně kloužou. Muž nechápal a stále se mě pošetile pokoušel přimět ke sjezdu. Velmi jsem i po letech zatoužila po vázání Kandahár a možnosti sabotáže s kuličkou. Leč doba pokročila. Po mém zabrzdění o bujný strom jsem mu nakonec se slzami v očích doporučila, aby si našel slečnu, která lyžovat umí, a já že to tedy vzdávám. Byl velmi překvapen a pak už se jen smál.

Potom se ve mně něco vzepřelo a odhodlaně jsem sešla po svahu dolů. Muž tehdy vybral tu nejstrmější sjezdovku, co je v areálu k mání. Na nohách o číslo menší lyžáky vypůjčené od kamarádky. Nohy mě zatraceně bolely, ale statečně jsem dopajdala do půjčovny a pořídila si tu správnou velikost obutí a vzala si rukavice.

A pak hrdě, abych si zachránila čest a spasila lásku století, vyjela bez pádu vlekem až na samý vrcholek sjezdovky a hrdě jsem ji zbrázdila plužením. Připadala jsem si skvěle, mým vřelým nadšením začal tát sníh na svazích. Radovala jsem se až do chvíle, než mi muž pod sjezdovkou decentně oznámil, že to je svah pro děti.

Ale tu hrdost z překonání sebe sama cítím dodnes a všem přátelům říkám, že skvěle lyžuji.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Šárka Rosová Váňová | sobota 30.1.2016 10:45 | karma článku: 23,57 | přečteno: 778x
  • Další články autora

Šárka Rosová Váňová

Že by malá jiskřička naděje?

Že by nás covid opravdu už něco málo naučil? Ne, nejsou všichni darebáci, nejsou všichni zlí. Ale člověku je nějak lépe, když to přímo pocítí.

6.3.2021 v 23:33 | Karma: 15,11 | Přečteno: 403x | Diskuse| Společnost

Šárka Rosová Váňová

Jak mě stát nechal na holičkách. Vás taky?

Ne, nejsem nemocná, tak si nehodlám ani náhodou stěžovat. Všichni jsme současnou situací zaskočeni jako býval náš drahý Karel Gott Českými slavíky. Pro mnohé jsou umělci darmošlapové a tvorové budižkničemu. Nevadí.Chtějí taky žít.

13.1.2021 v 8:09 | Karma: 37,18 | Přečteno: 6629x | Diskuse| Společnost

Šárka Rosová Váňová

Jak uklidit sám v sobě

O duševní hygieně se toho napsalo už určitě hodně. Jak to vidím já? Potřebujete se zbavit pocitu hořkosti z bývalého partnera? Míváte i přesto, že vám ublížil nutkavé pocity, že byste rádi, aby se k vám vrátil?

14.10.2020 v 19:19 | Karma: 12,09 | Přečteno: 387x | Diskuse| Společnost

Šárka Rosová Váňová

Jak úspěšně honit popeláře

Mám recept, jak se dokonale znemožnit a přivést manžela a všechny kamarády k slzám smíchu. A jako bonus získat novou přezdívku. Necháte se inspirovat?

31.7.2020 v 18:32 | Karma: 25,18 | Přečteno: 956x | Diskuse| Letní povídka

Šárka Rosová Váňová

Král Virusvět odejde sám, až dostaneme rozum...

Hledá se. Všichni se po něm ptají. Odkud se vzal, nikdo ho přece nezval? Všichni se pídí, odkud se vzal ten obávaný král Virusvět? Někteří tvrdí, že je to chemická či biologická zbraň. Pozvali ho sami tajemní netopýři...Ilumináti.

20.3.2020 v 16:11 | Karma: 13,75 | Přečteno: 509x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4311x
Moderátorka, redaktorka a dabérka na volné noze. Taky máma čtyř nádherných dcer a šťastná milující a milovaná žena svého muže. Mám ráda lidi. Je úplně jedno jaké národnosti. Povinná výbava pro všechny: mozek a srdce. Od roku 1996 jsem aktivně působila v

TV Dakr Most, Rádio Kiss 98 Praha, ČRo Region, Oldies Rádio Praha a ČRo Regina Praha.

Dobrý anděl  https://www.dobryandel.cz/profil-dobreho-andela/?da=Qmi0b

audio kniha Ann Petersové Cheri - zázrak z ulice, Gutta z Bubnu

e-book Přiměřeně laskavé příběhy, Deset tváří ženy Sherry Rose, Moje puberta na draka, Pohádky z naší zahrádky

Knihy: Moje dětství na draka, Moje puberta na draka, Deset tváří ženy Sherry Rose, Pohádky z naší zahrádky, Přiměřeně laskavé příběhy

Můj web: http://www.sarka-rosova-vanova.cz

 

Seznam rubrik