Vraždou si zachránil život (dokončení)

Zřejmě to tak bylo. Jelikož po atentátu na Rasputina nastal v Petrohradu pěkný zmatek. Však už se psal rok 1917...

A jak známo zuřila nejen první světová válka, ale také ruský lid. A v téhle výbušné situaci Felixe Jusupova zadrželi na nádraží, když se snažil pláchnout na Krym. Trošku to zkrátím. Po složitém vyšetřování dopadl Felix docela dobře. Car ho vypověděl z Petrohradu na jeho statky v Kurské oblasti. Tam se Felix poměrně nudil až do března, kdy car abdikoval. 

Felix s dcerou Bebe

Když se Felix vrátil do Petrohradu, politické zvraty šly jeden za druhým. Však to známe ze školy. A tak sebral rodinu - spolu se značnou částí rodinného bohatstvi - a uklidil se na Krym. Párkrát se ještě do Petrohradu dokázal vrátit, aby do Jalty odklonil např. dva Rembrandtovy a jeden Van Dijckův originál a především zbytek dobře poschovávaných šperků, zlata a drahokamů nesmírné hodnoty. Poté už nenechal nic náhodě. Bleskurychle nalodil ženu a dceru na britskou válečnou loď HMS Marlborough směr Malta. No a z Malty to už byl jen kousek do Itálie, kde za rodinné diamanty všichni získali nové pasy. 

Jusupovovi nejdříve žili nějakou dobu v Londýně, ale nakonec se usadili ve Francii. V Boulogne-sur-Seine si koupili dům a v Paříži v roce 1924 založili módní dům IRFÉ. Jméno? Prostě Irene a Félix... 

Už první přehlídkou v hotelu Ritz svou kolekcí Paříž ohromili. On taky hodně udělal ruský knížecí punc, příbuzenství se zavraždenou carskou rodinou a taky samozřejmě slavné zahlušení Rasputina, co si budem povídat, že... Nutno ale podotknout, že i modely se tehdy docela povedly a svou vysokou úroveň si dům udržel i následujici léta.  Za dva roky Jusupovovi ještě s úspěchem přidali parfémovou řadu a otevřeli pobočky v Londýně a Berlíně. 

Irina v modelu značky Irfé

A Felix se činil i jinak. Za pomocí ruských přátel si otevřel obchod s luxusním porcelánem a nějakou dobu velmi slušně vydělával jako designér. Zařizoval hóch nóbl restaurace v ruském stylu.  A taky sepisoval memoáry.

Značka IRFÉ prosperovala až do roku 1931, kdy se majitelé rozhodli uzavřít všechny její pobočky. Krize zřejmě dopadla i na ně. A teď jen tak na okraj -  v devadesátých letech povstala IRFÉ z popela a funguje dodnes. Majitelkou značky je Olga Sorokina, bývalá ruská modelka běloruskeho původu.

Felix s Irinou ale uměli penize vydělat i jinak. V roce 1934, po uvedení americkeho filmu "Rasputin a carevna" zažalovali společnost Metro-Goldwyn-Meyer pro zásah do soukromí a šírení lží. Ve filmu se totiž tvrdilo, že Irina byla Rasputinem znásilněna. Spor vyhráli a dostali dvacet pět tisíc liber.

Irina a Felix v pozdějším věku

Na druhou stranu ale penize dost rozhazovali. V Paříži se Irena a Felix proslavili nejen svým všeobjímajícím mecenášstvím, ale také životem na vysoké noze. Vydavání vzpomínkových knih zas tak moc nevynášelo.  A tak se obrovské jusupovovské jmění pomalu rozplývalo...

Felix Felixovič Jusupovov zemřel v Paříži 27. září roku 1967. Bylo mu osmdesát let. Traduje se, že smrt Rasputina ho v temných snech pronásledovala celý jeho život. Za tři roky,  26. února 1970, zemřela i jeho manželka princezna Irina Alexandrovna...

 

 

 

Zdroj / fakta/:

F. Bonafé, Mes souvenirs sur le prince Félix Ioussoupov, justicier de Raspoutine;  Wikipedia espaňola; nobleyreal.blogspot.com;

 

Autor: Šárka Bayerová | pátek 4.5.2018 9:58 | karma článku: 26,95 | přečteno: 1078x
  • Další články autora

Šárka Bayerová

O šikovné milence Toničce

8.3.2020 v 11:35 | Karma: 22,87

Šárka Bayerová

První oficiální milenka

6.3.2020 v 21:09 | Karma: 22,73

Šárka Bayerová

Svatá princezna (dokončení)

24.1.2020 v 12:26 | Karma: 28,13

Šárka Bayerová

Svatá princezna (2. část)

23.1.2020 v 9:45 | Karma: 21,72