Utopili ho, tak hasí (sv. Florián)

Existuje u nás vůbec vesnice, kde by nebyla jeho socha? Naše praprababičky mu říkaly láskyplně Floriánek. Hlavně proto, že odpradávna chránil proti ohni.

Sv. Floriána poznáte bezpečně a vždycky podle vědra. Na některých sochách a skoro na všech obrazech z něj lije vodu na plameny.

Je patronem hasičů, hrnčířů, kovářů, kominíků, sládků, bednářů, zedníků, proti suchu, ohni, povodním a neúrodě.

Má toho požehnaně. A za všechno zas může císař Dioklecián, metla prvních křesťanů a výrobce mučedníků.

Florián se narodil koncem 3. století poblíž Vídně v tehdejší římské provincii Noricum. Když dospěl, stal se vysokým důstojníkem jedné z legií císaře Diokleciána a možná i správcem oblasti, jejíž sídlo bylo ve městě Lauriacum/Lorch  (dnes Enns v Rakousku).  A taky byl tajný křesťan.

Když i tady začala roku 304 honba na Ježíšovy vyznavače, snažil se jim Florián nějak pomoct. A jak to tak bývá, svezl se s nimi. Při výslechu prý řekl, že jako voják sice vždy poslouchal rozkazy, ale jako křesťan se nenechá přinutit, aby zapřel Krista a klaněl se nějakým modlám.

Zkoušeli to s ním hlavně po zlém. Tedy přesvědčit ho o opaku. Bičovali ho, odtrhávali mu z těla kusy masa a prý ho i částečně stáhli z kůže. Nakonec mu uvázali ke krku mlýnský kámen a hodili ho do řeky Enns, kde se utopil. Podle legendy ho pak donesla voda ke skále. Na zachycené mučedníkovo tělo prý upozornil orel. A tak ho našla jistá vdova jménem Valérie a pak pohřbila na zahradě u svého statku.

V 8. století vybudovali pasovští biskupové nad hrobem Floriána klášter i s kostelem jeho jména.  Načež polehoučku začala rozborka jeho ostatků:  část do Říma, další kousky do Krakova. Odtud si něco Karel IV. odnesl do katedrály sv. Víta. Obdobnou cestou se další kostičky dostaly do chrámu sv. Václava v Olomouci a do kostelů v Jaroměři, na Kladně a v Havlíčkově Brodě.

Atributy by mohl svatý Florián rozdávat: vědro, hrnec nebo škopek, hořící dům, mlýnský kámen, korouhev, kříž, meč, oheň, voda, oblečení římského vojáka, brnění…

Málokterý svatý byl u nás tak oblíbený a uctívaný. K popularitě v Čechách možná přispěl i fakt, že to byl úplně první svatý rakouského původu. A k tomu všemu ještě svatý Florián patří k tzv.  Čtrnácti svatým pomocníkům.

Jelikož jde hlavně o „venkovského“ svatého, snad v žádné chalupě našich předků nechyběl svatý Floriánek malovaný na skle nebo jako výklenková soška. Holt, oheň je dobrý sluha, ale špatný pán …

 

Literatura : Rok se svatými (Schindler, Schauer)

 

Všichni moji svatí na :

http://sarkabayerova.blog.idnes.cz/r/76155/O-svatych-trochu-jinak.html

 

 

  

Autor: Šárka Bayerová | neděle 4.5.2014 10:00 | karma článku: 12,83 | přečteno: 478x
  • Další články autora

Šárka Bayerová

O šikovné milence Toničce

8.3.2020 v 11:35 | Karma: 22,71

Šárka Bayerová

První oficiální milenka

6.3.2020 v 21:09 | Karma: 22,56

Šárka Bayerová

Svatá princezna (dokončení)

24.1.2020 v 12:26 | Karma: 28,13

Šárka Bayerová

Svatá princezna (2. část)

23.1.2020 v 9:45 | Karma: 21,72