Tři šéfové s krásnými jmény (arch. Michael, Gabriel, Rafael)

Hierarchie musí být. Někdo je výš, jiný níž. A jsou i tací, co jsou slavnější, než ti druzí.

Podobné pravidlo vládne i u andělů. Dnes slaví hned tři. A ne ledajací, protože jde přímo o archanděly.

Společný svátek dostali od papeže v roce 1969. Gabriel, Michael a Rafael. Tři krasavci, kteří byli vždy pověřováni významnými úkoly.

 

GABRIEL je například anděl zvěstování. Jeho jméno znamená "Bůh je mocný" nebo také "Boží síla". Nomen omen jako když vyšije - právě on se zjevil Panně Marii a oznámil jí něco neuvěřitelného -  že bude matkou božího syna. Proto je také Gabriel  od roku 1951 patronem televizních hlasatelů a zpravodajství. Už předtím ale jistil posly, poštovní úředníky a sběratele známek. A hlavně vždycky pomáhal proti neplodnosti!

V židovské tradici je strážným andělem národa Izraelitů. Možná i proto dostal Gabriel pověření, aby spolu s archandělem Michaelem (andělem spravedlnosti) zničil Sodomu.

A jak ho poznáme? Vždycky drží v ruce zářící lilii (jelikož zvěstoval, že panna porodí syna).

 

MICHAEL je z archandělů nejslavnější. Však má taky jako jediný z nich zmíněný titul i v Bibli. Jeho jméno znamená "Kdo je jako Bůh" nebo "Bohu podobný". A je knížetem andělů.

Odedávna se vytrvale zjevoval. Dvě místa jsou nejslavnější: hora Gargano v Itálii, kde se archanděl Michael v roce 495 ukázal pastýřům v jeskyni. Hned se to  rozkřiklo, tak mu tam lidé vybudovali svatyni, která je dodnes poutním místem. 

Pak se v roce 709 zjevil biskupu Aubertovi na skále v Atlantiku. V Bretani. A poprosil ho o kostel. Dnes se to tam jmenuje Mont-Saint-Michel a místo se proslavilo i tím, že silnici k němu v pravidelných intervalech zalévá moře a z města je ostrov. Taky to tam vypadá úplně jak v pohádce.

Archanděl Michael toho má fakt hodně. Mimo výše uvedeného je i hlídačem ráje, patronem katolické církve, vojáků, lékarníků, krejčích, sklářů, malířů, kupců,  hřbitovů, duší v očistci a od roku 1958 i bankovních úředníků.

Archanděla Michaela umělci pravidelně zobrazovali v zářivé zbroji s přilbou, mečem, kopím a štítem. To hlavně proto, jelikož je vůdcem andělského vojska. Také občas probodává draka nebo bojuje přímo s Luciferem.

 

Archanděl RAFAEL, jehož jméno v překladu znamená "Bůh uzdravuje" je patronem lékárníků, horníků, pokrývačů, cestujících, poutníků, vystěhovalců a nemocných. Pomáhá při očních chorobách a proti moru. Jeho zobrazování jako poutníka vychází z apokryfů - z Knihy Tóbijáš, která vypráví příběh Tóbita a jeho syna. Archanděl Rafael tam jednoho po druhém doprovází na pouti  a zázračně uzdravuje.

A jak je na tom u nás zmíněná archandělská trojka s kostely? 

Nejhůř je na tom Rafael. Nic. Ale zas má spoustu soch a i malíři ho milovali. Gabriel má v Praze chrám na Smíchově. A míval tam i klášter. Tu a tam se po Čechách a na Moravě  vyskytují i další jeho svatostánky.

Archanděl Michael absolutně vede. Jeho nejslavnější kostel býval v Praze v Michalské ulici. Pak ho ale zlikvidoval Josef II. svými proslavenými reformami, byl odsvěcen a z chrámu se stalo skladiště. Dnes se z něj pokoušejí udělat jakousi výstavní síň...

Zajímavý kostelík má Michael v Podolí v ulici Pod Vyšehradem. Představte si, že tam stojí už od roku 1330!

No a kdo by neznal půvabný dar Rusínů Praze? Jde o podkarpatský dřevěný kostelíček sv. archanděla Michaela na Petříně.

A jelikož den 29. září byl vždycky dnem archanděla Michaela (v roce  1969 k němu jen Gabriela a Rafaela přidali) máme i pranostiky:

 

Noc-li chladná před Michalem, tuhá zima přijde cvalem!

 nebo

Padají-li před sv. Michalem žaludy, bude tuhá zima. 

Ach jo. Tak to se máme na co těšit. Já je viděla. Padaj...

 

 

 

Námět: Rok se svatými (Schindler a Schauber) 

Obrázky: internet

 

 

Autor: Šárka Bayerová | pondělí 29.9.2014 9:00 | karma článku: 15,37 | přečteno: 873x
  • Další články autora

Šárka Bayerová

O šikovné milence Toničce

8.3.2020 v 11:35 | Karma: 22,71

Šárka Bayerová

První oficiální milenka

6.3.2020 v 21:09 | Karma: 22,56

Šárka Bayerová

Svatá princezna (dokončení)

24.1.2020 v 12:26 | Karma: 28,13

Šárka Bayerová

Svatá princezna (2. část)

23.1.2020 v 9:45 | Karma: 21,72