S horkou vodou na břiše (sv. Agapitus)

Vypadá to, že srpen je bohatý na náctileté mučedníky. Ten dnešní má podobně ulítlé jméno jak ten včerejší. A taky mu bylo patnáct. Byl neobyčejně zapálený a umanutý. Pubertou to asi nebylo, spíš dobou ...

Žil totiž ve třetím století za císaře Aureliána v dnešní Palestrině, nedaleko Říma. Byl z nóbl rodiny a jmenoval se Agapitus.

V širokém a dalekém okolí ho proslavila jeho křesťanská víra. Ač byl velmi mladý, kudy chodil, tudy ji hlásal. Ale doba byla zlá a Palestrina měla tvrdého prefekta Antiocha. Ten se s křesťany zásadně nemazal. Pročež nechal tvrdohlavého křesťanského kluka předvést před soud.

Nejdříve se ho snažili navrátit římským bohům po dobrém, což nezabralo. Takže zkusili jiné přesvědčovací metody - mrskali ho, švihali pruty a lili mu vařící vodu na břicho. Poté ho pro osušení věšeli za nohy nad ohněm. Když chlapec stále odolával, šoupli ho do arény. Prefekt doufal, že líté šelmy vykonají své a kruté dílo dokončí.

Ale ouha. Na Agapita vypustili lvy a ti se k němu hned začali tulit. Mazlící scéna v cirku vskutku nebylo to pravé. A tak rozzuřený prefekt vyřkl konečný ortel a Agapita sťali.

Za noci křesťané chlapce tajně pohřbili. Už ve 4. století mu nad hrobem postavili kostel. Dnes je z něj katedrála a současní Agapitovi spoluobčané v Palestrině každoročně dne 18. srpna mohutně oslavují svého patrona. Ohňostroji, veselicemi a  průvody.

Hlavními atributy mučedníka jsou plameny, pruty, palmová ratolest a nejčasteji ti dva lvi, co se k němu tulili.

Věřící se na sv. Agapita odpradávna obraceli pro přímluvu kdekoliv (hlavně tam nahoře) a prosili ho o uzdravení nemocných dětí. Zřejmě doufali, že kluk, kterému lili na břicho vařící vodu, bude mít přece jenom větší pochopení ...

 

Literatura: Rok se svatými (Schindler a Schauer)

Autor: Šárka Bayerová | pondělí 18.8.2014 9:00 | karma článku: 15,01 | přečteno: 458x
  • Další články autora

Šárka Bayerová

O šikovné milence Toničce

8.3.2020 v 11:35 | Karma: 22,87

Šárka Bayerová

První oficiální milenka

6.3.2020 v 21:09 | Karma: 22,73

Šárka Bayerová

Svatá princezna (dokončení)

24.1.2020 v 12:26 | Karma: 28,13

Šárka Bayerová

Svatá princezna (2. část)

23.1.2020 v 9:45 | Karma: 21,72