Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Princezna s rudým štemplem

Už od narození byla zklamáním. Rodiče totiž čekali kluka. Však také  o očekávaném dítěti mluvili jen jako o Václavovi.

Jenže se jim 2. září roku 1883 narodila dcera. A tak dostala po císařské babičce jméno Alžběta. A jak to v její vznešené habsbursko-lotrinské rodině bylo zvykem, za prvním jménem měla i zástup dalších: Elisabeth Marie Henriette Stephanie Gisela von Österrech. Maminkou byla Stefanie/Štěpánka Belgická a tatínkem Rudolf, následník rakousko-uherského císařského trůnu. Tedy syn mocnáře Františka Josefa I.

Malé holčičce se hned začalo říkat Erzsi, maďarskou zdrobnělinou jména Erzsébet, tedy ekvivalentu Elisabeth. Rodiče samostatnou holčičku rozmazlovali, ale jejich manželství se hroutilo. Maminku Štěpánku neměli u dvora nikdy rádi, připadala jim nudná a studená. Navíc byla neplodná po komplikované kapavce, kterou jí nakazil manžel. Rudolf byl totiž samá milenka, hodně pil, občas drogoval,, ale zase na druhou stranu mu to slušně politicky myslelo a měl dalekosáhlé plány do budoucna. Byl velmi vzdělaný a chtěl zmodernizovat habsburskou říši. Prý dokonce připravoval pro nás Čechy autonomii! Všechno kikslo v Mayerlingu 30. ledna roku 1889. V místním loveckém zámečku Rudolf zastřelil nejdříve svou milenku Mary Vetserovou,  a potom sebe. Habsburský dům se ze skandálu hroutil.

Erzsiným poručníkem se stal sám císař pán. A ten se údajně v její přítomnosti měnil ze suchara na milujícího ňuňajícího dědečka, který nedokázal své vnučce nic odepřít. A tak například nechal zřídit v Schönbrunnu zvěřinec, jelikož měla malá princeznička ráda zvířátka.

Erzsi byla velmi samostatné a tvrdohlavé dítě. Silnou povahu zdědila prý po otci. Dostalo se jí skvělého vzdělání, hlavně jazykového. Mluvila německy, maďarsky, italsky, francouzsky a anglicky. Studovala literaturu, historii a hudbu. Stejně jako její otec měla velkou zálibu i v botanice a zoologii. No a po babičce císařovně, zvané Sissi, zřejmě zdědila náklonnost ke sportu. Velice dobře jezdila na koni, plavala a hrála tenis.

S matkou Stefanií měla vztahy trochu napjaté. Erzsi zřejmě podlehla dvornímu šumáku a dávala jí za vinu otcovu sebevraždu. Navíc matka v době jejího dospívání hodně cestovala, takže se spolu moc nevídaly. A tak si Erzsi vytvořila ze svého otce Rudolfa ikonu. Idealizovala si ho a milovala ho do konce svého života.

Rok 1900 nebyl zlomovým jen pro století, ale také pro Erzsi a její matku. Štěpánka už byla zamilovaná do hraběte Eleméra Lónaye a Erzsi se chystala na svůj první dvorní ples. Sedmnáctiletá Alžběta na plese zazářila a zařadila se do aristokratické společnosti. Přestala být dítětem. Pro její matku Stefanii byl onen ples posledním. A to v její roli vdovy po následníkovi trůnu. Rozhodla se totiž za svou maďarskou lásku provdat a musela se vzdát všech svých titulů. A dcery. Což byla pro Erzsi docela rána. Ideální vztah spolu sice neměly, ale máma je prostě máma.

Naštěstí měla Erzsi i své vlastní starosti.  Na plese se totiž na první pohled zamilovala. Do knížete a sličného důstojníka Otto Windisch-Graetze. Byl rodem o hodně níž. Korunovaný dědeček byl absolutně proti. Už asi měl těch morganatických sňatků plný chrup. Nejdřív snacha Stefanie a její maďarský hrabě a za dva měsíce po nich synovec a následník trůnu František Ferdinand d´Este s českou hraběnkou Žofií Chotkovou! A teď ještě jeho milovaná vnučka! 

Jenže Erzsi byla tvrdá a úporná palice a svého Ottu si vyvzdorovala. Budoucí ženich byl mírně v šoku, neboť byl zasnouben úplně jinde. V podstatě dostal svatbu a císařskou vnučku Alžbětu befelem od svého vrchního velitele, tedy samého Františka Josefa I.. Poté, co se Erzsi zřekla svých dědičných nároků na trůn, mohla se v lednu roku 1902 konat svatba.

Manželství bylo zpočátku velmi šťastné a páru se postupně narodily čtyři děti: František Josef (1904), Arnošt Weriand (1905), Rudolf Jan (1907) a Stefanie Eleonora (1909). Pár (později i s dětmi) žil střídavě v Praze (v Gröbeho vile, tedy v proslavené pražské „Grébovce“), v Zákupech nebo na zámku v Ploskovicích. 

Pak se poznenáhlu začal jejich vztah sypat a Erzsi i Otto si hledali rozptýlení mimo manželství. Přitom na sebe neskutečně žárlili.  Erzsi často jezdila s dětmi na Jadran, kde si v Pule začala s námořním důstojníkem Egonem Lerchem. Prý to byla velká láska na obou stranách. A skandál k tomu, samozřejmě. Manžel Windisch-Graetz ho nevydýchal, i když měl sám máslo na hlavě. V Praze se totiž jednou zapletl se slavnou herečkou Mařenkou Zieglerovou. Erzsi si na ně počíhala a na sokyni několikrát vystřelila. Naštěstí ji jen zranila, tak se záležitost podařilo ututlat. 

Láska s Lerchem ale skončila tragicky. První světová válka už byla v běhu a jeho ponorka při jedné z průzkumných plaveb roku 1915 narazila na minu. Erzsi prý za Egona držela dva roky smutek a do konce života měla na stolku jeho fotografii.

No a po skandálu s Lerchem bouchly v manželovi Windisch-Graetzovi saze a požádal o rozvod. Dokonce se pokusil odebrat Erzsi děti. Jelikož se spor táhl, konzultovala Erzsi problém s učitelem a sociálnědemokratickým politikem Leopoldem Petznekem. A to dost často.

Už se psal se rok 1919 a všechny šlechtické tituly byly novou Republikou rakouskou zrušeny. Vznešenou občanku Alžbětu - v rámci konzultací - najednou zaujala socialistická myšlenka  a také (a hlavně) poslanec Leopold. Začali spolu žít ve Vídni ve vile v Hütteldorfu. Erzsi přispívala straně finančně a stále víc propadala jejímu programu. Rudá arcivévodkyně byla na světě. Erzsi totiž do sociální demokracie vstoupila, výrazně se v ní angažovala a tvrdě za ni i lobbovala. Měla proletářské záchvaty typu, že například vzala jednoho ze svých synů ze studií a dala ho do učení…

Rozvod s Ottou Windisch-Graetzem se táhl léta. Mezitím přišla 2. světová válka a Leopolda jako angažovaného sociálního demokrata a bývalého prezidenta rakouského spolkového sněmu internovali nacisté v Dachau. Alžběta se marně snažila dosáhnout jeho osvobození. Leopold ale přežil. Dokonce i pochod smrti.  Rozvodu s Ottou dosáhla Erzsi až po válce, v roce 1948. Hned se s Leopoldem vzali. Dožili spolu ve vile, kterou nejdřív koncem války zdevastovali Rusové, poté ji obsadili Francouzi, a kterou jim vrátili až rok před Leopoldovou smrtí v roce 1956.  

Rudá arcivévodkyně zemřela 16. března roku 1963. Přežila dvě ze svých dětí.  Arnošta Werianda a Rudolfa Jana. Syna Františka Josefa a dceru Eleonoru prakticky vydědila. Zdědili jen to, co jim náleželo podle zákona. Zbytek dostala její milovaná sociální demokracie a rakouské galerie a muzea.

Svérázná princezna. Soudružka, která na oslavu Prvního máje jezdila autem, vydržovala si početné služebnictvo, a trvala na dodržování etikety z císařských časů. Jen u oslovení polevila. Žádná císařská výsost!  Prý jí stačilo jen oslovení milostivá paní...

 

 

 

Fakta: zivot.cas.sk

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Šárka Bayerová | úterý 19.5.2015 9:00 | karma článku: 28,78 | přečteno: 2657x
  • Další články autora

Šárka Bayerová

O šikovné milence Toničce

Tak jsem trošku francouzského krále v minulém článku přechválila. Šlo o jeho druhou milenku Antoinette, tedy Toničku. Na rozdíl od své předchůdkyně od Karla VII. zřejmě žádný oficiální glejt nedostala.

8.3.2020 v 11:35 | Karma: 22,71 | Přečteno: 1361x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

První oficiální milenka

Královská, co na svou lásku dostala glejt. Kde jinde, než ve Francii. A tak se v první polovině patnáctého stoleti otevřela cesta mnoha dalším...

6.3.2020 v 21:09 | Karma: 22,56 | Přečteno: 1421x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Nudíte se? Kupte si novou postel! Nebo klidně dvě!

Kam se hrabe medvídek mýval... Když máte dostatečnou trpělivost a dočkáte se dodávky, pak vás čeká ta pravá zábava!

10.2.2020 v 12:36 | Karma: 26,76 | Přečteno: 1173x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Svatá princezna (dokončení)

Ella, vnučka královny Viktorie. Ruská velkokněžna Jelizaveta Fjodorovna. Když ovdověla, všechno se změnilo...

24.1.2020 v 12:26 | Karma: 28,13 | Přečteno: 1385x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Svatá princezna (2. část)

Ještě doma v Hesensku jí říkali Ella. Provdala se do ruské carské rodiny a stala se velkokněžnou Jelizavetou Fjodorovnou.

23.1.2020 v 9:45 | Karma: 21,72 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51,  aktualizováno  11:25

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Začátek týdne bude oblačný s bouřkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  11:22

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Divočáci v lese hledali potravu, ze země vyhrabali nevybuchlou munici

6. května 2024  11:14

Neobvyklé nálezce měla munice z druhé světové války, která desítky let zůstávala pod zemí v lese u...

Motorkáři adorující Putina míří k hrobům sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, míří na pražské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 547
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1510x
Nenapravitelná optimistka s duší v rozletu. A věčná vypravěčka. Někdy je to se mnou mírně náročný ... :-) 

                            ( aladul333@gmail.com )