Odmítla Přemysla Otakara II.

Našeho krále železného a zlatého! Nebylo to osobní, protože následně dala košem i Karlovi I. z Anjou, králi jeruzalémskému, sicilskému a neapolskému.  Nechtěla se vdávat. Byla uherská princezna a chtěla být jeptiškou.

Markéta Uherská, maďarsky Margit.

Pocházela z rodiny Arpádovců, kde bylo svatých, tedy i na můj vkus, už nějak moc. Sledujte :

- její teta byla sv. Alžběta Durynská

- její sestra byla sv. Kinga Polská

- další její sestra byla blahoslavená Jolanta Polská

- jejími předky byli i Štěpán I. Svatý a Ladislav I. Svatý, uherští králové

 

A ještě nekončíme. Přeskočíme do Čech.

Když Markéta odmítla Přemysla Otakara II., její otec Béla IV., uherský panovník, nabídl českému králi náhradní ruku princezny Kunhuty. Své vnučky. Tedy neteře již zmíněné Markéty Uherské. Vzali se. Královna Kunhuta pak žila na českém dvoře a občas se vídala s jakousi tetou svého manžela, abatyší kláštera Na Františku. A to byla pozdější sv. Anežka Česká. A teď pozor : tahle Anežka byla také trochu Arpádovna, jelikož se narodila Konstancii Uherské (dceři uherského Bély III.) a českému králi Přemyslu Otakaru I..  Jak vidno, v případě Kunhuty a Přemysla Otakara II., se nám to tak nějak bralo mezi příbuznými. Ale do Přemyslovců se tím zase napumpovalo ještě o něco víc svaté arpádovské krve...

A tak tímto příbuzenským propletencem došlo i k vzájemnému propojení všech pozdějších světic. Údajně mezi nimi kvetla čilá korespondence.

Markéta vyrůstala v dominikánském klášteře ve Veszprému, odkud v roce 1252 odešla se spolusestrami do nově založeného konventu na Zaječím ostrově na Dunaji. Dnes je to součást Budapešti a jmenuje se Markétin ostrov (Margit sziget).

Margit byla velmi vzdělaná, ovládala několik cizích jazyků i latinu. Od dětství měla různá vidění a několikrát předpověděla budoucnost. V klášteře žila asketicky a žádné práce se nikdy neštítila.

Celý její krátký život byl poznamenán válkami. Narodila se v době vpádu Tatarů, prožívala občanskou válku vyvolanou mocenským sporem mezi jejím otcem a bratrem. Byla šťastná, když se usmířili právě u ní v klášteře.  

Markéta zemřela roku 1271 na tyfus. Nebylo jí ani 29 let.

Za svatou byla prohlášena papežem Piem XII. v roce 1943. V liturgickém kalendáři má svůj svátek 18. ledna, což je den její smrti.

Je patronkou Maďarska a má v Budapešti i most (Margit híd). Zobrazována bývá s panenskou bílou lilií, svatoštěpánskou korunou a jako řeholnice.

Mohla být českou královnou, ale rozhodla se jinak. Zemřela jako prostá jeptiška.

 

 

Všichni moji svatí na :

 http://sarkabayerova.blog.idnes.cz/r/76155/O-svatych-trochu-jinak.html

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Šárka Bayerová | pátek 17.1.2014 8:50 | karma článku: 19,45 | přečteno: 1363x
  • Další články autora

Šárka Bayerová

O šikovné milence Toničce

8.3.2020 v 11:35 | Karma: 22,71

Šárka Bayerová

První oficiální milenka

6.3.2020 v 21:09 | Karma: 22,56

Šárka Bayerová

Svatá princezna (dokončení)

24.1.2020 v 12:26 | Karma: 28,13

Šárka Bayerová

Svatá princezna (2. část)

23.1.2020 v 9:45 | Karma: 21,72