Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O princezně, která zemřela v Buchenwaldu

V koncentračním táboře. Nepomohla jí ani skutečnost, že ji internovali v privilegovaném baráku.

Mafalda Savojská, dcera italského krále Viktora Emanuela III. a Eleny Černohorské. Sestra posledního italského krále Umberta II.

Narodila se v Římě roku 1902 a vyrůstala jako pravé královské dítě. V přepychu a s domácími učiteli. Dostala skvělé vzdělání. V roce 1923 si začala psát svůj tragický osud. Seznámila se s budoucím manželem, synovcem bývalého německého císaře Viléma II., lantkrabětem Philippem Hessenským (vlevo). Byl to velice atraktivní muž. Hlavně jeho severský vzhled Mafaldě doslova učaroval. Vzali se v září roku 1925. V průběhu let se jim narodili tři synové a jedna dcera.

Jenže Philipp měl jednu zásadní vadu. Velice ho okouzloval italský fašismus. Od samého počátku. V Mussolinim se doslova viděl a neustále spřádal plány, jak něco podobného přenést do rodného Německa. Přání se mu splnilo, když se k moci dostal Adolf Hitler. V té době už byl Philipp členem NSDAP a SA.  Měl řadu funkcí v nacistické státní správě a přátelil se s Hermannem Göringem. Jak vidno, velice se angažoval (na fotce vpravo je s Mafaldou a Hitlerem). Když byl Philipp jmenován oberpresidentem provincie Hessen-Nassau se sídlem v Německu, Mafalda byla proti. K fašismu totiž nikdy nijak zvlášť netíhla a nechtěla opustit Itálii.

V roce 1943 se válka v Itálii začala lámat. Po invazi na Sicílii byly fašistické jednotky tlačeny stále více k severu a Mussoliniho vláda se chýlila ke konci. Váhavý král Viktor Emanuel III. se konečně rozhodl a nechal Mussoliniho zatknout. Neskutečně tím vytočil Hitlera, který vyhlásil italské královské rodině pomstu speciální Operací Abeba.

Mafalda byla v popsané době v Sofii (srpen/září 1943), kam přijela na pohřeb svého švagra, cara Borise III.. Chtěla být oporou své sestře Giovanně a zůstala s ní déle. Bulharský car totiž zemřel nečekaně a velmi prapodivně pár dní po návratu ze schůzky s Hitlerem ve východním Prusku. Boris odmítl Hitlerovy požadavky ukončit bulharskou neutralitu vůči SSSR a odešel z jednání už po 45 minutách. Ihned se vrátil do Sofie německým letadlem. Po několika dnech se u něj objevily těžké nevolnosti (bez jakýchkoliv předešlých příznaků) a car zemřel. Oficiálně na selhání srdce, ale jelikož se na jeho kůži objevily skvrny, uvažovalo se o otravě.

Královští rodiče svou dceru zapřísahali, aby zůstala v Sofii a nevracela do Říma, jelikož měla německé občanství. Sami už utekli na jih Itálie. Mafalda si naopak myslela, že se jí nemůže nic stát, když je její manžel vysoce angažovaný Němec. Do Itálie se vrátila, protože chtěla hlavně být se svými dětmi, které dvůr ukryl ve Vatikánu.

Dne 21. září dorazila Mafalda do Říma a naposledy se setkala s dětmi. Naštěstí je pod ochranou Vatikánu nechala, což jim zřejmě zachránilo život. Jelikož ji hned následující den němečtí vojáci  z jejího domu odvezli a letadlem přepravili do Berlína. Pod záminkou, že se s ní chce setkat manžel. Ten už ale dávno byl v koncentračním táboře ve Flossenbürgu. Hitler ho obvinil z velezrady, jelikož  neinformoval německé úřady o úmyslu svého královského tchána zatknout Mussoliniho.

Mafaldu nejdříve vyslýchali, ale na nic nepřišli. I tak ji obvinili z velezrady a poslali do koncentračního tábora v Buchenwaldu. Do speciálního baráku pro „prominenty“. Barák nebyl přímo v táboře, ale stranou v lese. Měl dokonce malou zahradu, ale byl obehnán třímetrovou zdí omotanou ostnatým drátem. Objekt hlídalo 12 ozbrojených strážných.

V domě bylo deset místností, kuchyň a koupelna se záchodem. Žilo tu padesát lidí. Například rodina Klause von Stauffenberka, popraveného za pokus o atentát na Hitlera, bývalý francouzský ministerský předseda Daladier, významní členové německé sociální demokracie, manželky a děti odborářských činovníků a další.  Mafalda zde byla zapsána jako Frau von Veber a nesměla nikomu pod hrozbou smrti prozradit svou pravou identitu.

I když na tom tady byli s jídlem lépe, než ostatní vězňové v Buchenwaldu, stejně Mafalda strádala. Velice zhubla a celou dobu nosila jedny a ty samé šaty, ve kterých ji zatkli v Římě. Psala dopisy své rodině, které nemohla odeslat a prý ze všeho možného vyráběla panenky pro svou nejmladší dcerku. Přátelila se s Marií Ruhnau, která zde byla internována, protože patřila ke Svědkům Jehovovým.

A pak jednoho dne Mafalda náhodou zaslechla italštinu. Na opravách jejich baráku pracovali italští vězni. Štastně se s nimi pustila do řeči. Možná ji poznali nebo jim řekla sama, kdo vlastně je. Už jí bylo všechno jedno. 

Pak přišel osudný den - 24. srpen roku 1944. Tehdy spojenci podnikli nálet na blízkou zbrojovku. Bomby zasáhly i tábor. Mafalda byla těžce zraněná na paži. Měla otevřenou zlomeninu - ramenní kost jí trčela ven. Maria Ruhnau jí pomohla na ošetřovnu. Došlo k částečné amputaci, ale rána se zanítila a přišla sněť. Další amputace se uskutečnila moc pozdě.  Mafalda zemřela 27. srpna. Vězni dostali rozkaz spálit její tělo v peci. Ale byli mezi nimi i Italové a ti nějak zařídili, aby byla pohřbena jako neznámá žena na hřbitově ve Výmaru. Jejich svědectví pak umožnilo (až v roce 1951 - jelikož šlo o sovětskou zónu) vyzvednutí princezniných ostatků a řádné pohřbení. A hlavně spolu s paní Ruhnau podali svědectví o tom, jak celý rok Mafalda v táboře žila.

O smrti italské princezny jako první informovalo Radio Londýn 11. dubna roku 1945.  Manžel Philipp a královští rodiče (už v egyptském exilu) se o jejím tragickém konci dočetli až za pár dní v novinách.

Philipp Hesenský byl po válce internován na Capri, poté vězněn a obviněn z válečných zločinů. Mimo jeho různá členství a povšechnou nacistickou angažovanost se totiž jeho podpis  vyskytoval na mnoha příšerných dokladech. Týkaly se vraždění psychicky a tělesně postižených lidí v Hessensku. Nakonec byla veškerá obvinění stažena a Philipp byl osvobozen. Zemřel roku 1980 v Římě.

Měl rozhodně  šťastnější osud než jeho žena, která kvůli němu zemřela v koncentračním táboře…

 

 

 

 

 

Glosa: Mafalda je portugalská verze jména Matilda. Šlo o tradiční jméno v savojském rodu. Možná proto, že ve 12. století se dcera hraběte Amadea III. Savojského Matilde/Mahaut stala první královnou Portugalska. Provdala se tam. A tehdy si ji na Mafaldu přeložili.

 

Literatura : Principessa Mafalda, Historia de dos tragedias (Ovidio Lagos); obrázky-internet

Autor: Šárka Bayerová | pondělí 23.2.2015 9:00 | karma článku: 33,01 | přečteno: 7146x
  • Další články autora

Šárka Bayerová

O šikovné milence Toničce

Tak jsem trošku francouzského krále v minulém článku přechválila. Šlo o jeho druhou milenku Antoinette, tedy Toničku. Na rozdíl od své předchůdkyně od Karla VII. zřejmě žádný oficiální glejt nedostala.

8.3.2020 v 11:35 | Karma: 22,87 | Přečteno: 1381x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

První oficiální milenka

Královská, co na svou lásku dostala glejt. Kde jinde, než ve Francii. A tak se v první polovině patnáctého stoleti otevřela cesta mnoha dalším...

6.3.2020 v 21:09 | Karma: 22,73 | Přečteno: 1432x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Nudíte se? Kupte si novou postel! Nebo klidně dvě!

Kam se hrabe medvídek mýval... Když máte dostatečnou trpělivost a dočkáte se dodávky, pak vás čeká ta pravá zábava!

10.2.2020 v 12:36 | Karma: 26,76 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Svatá princezna (dokončení)

Ella, vnučka královny Viktorie. Ruská velkokněžna Jelizaveta Fjodorovna. Když ovdověla, všechno se změnilo...

24.1.2020 v 12:26 | Karma: 28,13 | Přečteno: 1395x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Svatá princezna (2. část)

Ještě doma v Hesensku jí říkali Ella. Provdala se do ruské carské rodiny a stala se velkokněžnou Jelizavetou Fjodorovnou.

23.1.2020 v 9:45 | Karma: 21,72 | Přečteno: 1032x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Jako mravenci. Hrůza na mostě korunovala americký úprk z Pchjongjangu

30. června 2024

Seriál Korejskou válku dnes vnímáme především jako pozadí pro vtípky vypečených doktorů ze seriálu...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 547
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1514x
Nenapravitelná optimistka s duší v rozletu. A věčná vypravěčka. Někdy je to se mnou mírně náročný ... :-) 

                            ( aladul333@gmail.com )