Lopatka nebo srdíčko?

A už je tu zas. Zavlečený svátek, který nezadaným připomene, že jsou single, což je vlastně jen vznešenější výraz pro plonkovou samotu.

Lopatka sv. Valentina v kostele sv. Petra a Pavla na pražském Vyšehradě

No jo, je den svatého Valentýna. Taky z něj nejsem odvázaná. Ale už se nám tu zakořenil, tak ať se mládí vydovádí.

Ale sv. Valentin nebyl jen přes zamilované. Stejně k tomu přišel jak slepý k houslím jen kvůli tomu, že jako biskup v Terni (jih Itálie), oddával bez povolení křesťanské snoubence. A na příkaz císaře Claudia II. za to byl 14. února roku 269 promptně sťat. A hned tu byl další mučedník. Takže je Valentinovým hlavním atributem meč, kdepak srdíčko! Pravdou ale je, že světce občas na obraze zahlédnete i s mladou dvojicí ...

Daleko větší zásluhy měl ale Valentin jako léčitel. Uzdravil nejedno ochrnuté dítě, a proto s nimi bývá i zobrazován. Dále ho odedávna uctívali jako ochránce proti pakostnici a padoucnici. Dost blbé choroby ve středověku.

A když se - už ve vězení v Římě - Valentin modlil se za obrácení zlého soudce Asteria, chtěl si ho onen padouch nějak vyzkoušet. Přivedl k biskupovi svou slepou dceru a prohlásil, že pokud dívka prohlédne, celá jeho rodina uvěří, že křesťanský Bůh je ten pravý. Valentin přiložil svou dlaň na dívčiny nevidomé oči, pomodlil se a slepota byla fuč. Jak to dopadlo? Celá rodinka se nechala pokřtít, samozřejmě. A rozkecalo se to. Křesťané na to konto jásali, ale pohany to vytočilo. Zaútočili na soudcův dům a přilehlé vězení, vyvlekli Valentina ven, zmlátili ho jako žito a potom ho nechali stít na Via Flaminia.

A my tu blbneme srdíčkama. Přitom máme na Vyšehradě takový skvost. A zase zřejme jen  díky ostatkové vášni našeho Otce vlasti. V kostele sv. Petra a Pavla se v roce 2002 zčista jasna objevila, do té doby někde založená,  Valentinova lopatka.

Každý rok tam bývá vystavená a některé zamilované páry už k ní konají poutě.

A proto navrhuji zavést pro den svatého Valentýna (minimálně k nám) nový symbol lásky. Valentinovu lopatku !

 

Všichni moji svatí na :

http://sarkabayerova.blog.idnes.cz/r/76155/O-svatych-trochu-jinak.html

 

Autor: Šárka Bayerová | pátek 14.2.2014 8:45 | karma článku: 11,63 | přečteno: 485x
  • Další články autora

Šárka Bayerová

O šikovné milence Toničce

8.3.2020 v 11:35 | Karma: 22,87

Šárka Bayerová

První oficiální milenka

6.3.2020 v 21:09 | Karma: 22,73

Šárka Bayerová

Svatá princezna (dokončení)

24.1.2020 v 12:26 | Karma: 28,13

Šárka Bayerová

Svatá princezna (2. část)

23.1.2020 v 9:45 | Karma: 21,72