Kyj a porodnice (sv. Apolinář)

 Mají pramálo společného. Ale jen zdánlivě. U nás v  Praze patří neodmyslitelně k sobě. Přidám další rébusová vodítka: Větrov, stavba připomínající anglický hrad...

... a kostel sv. Apolináře.

Porodnice se dříve jmenovala Zemská, dnes je to Gynekologicko-porodnická klinika I. lékařské fakulty UK. Odjakživa se jí ale  říkalo, říká a bude říkat - U Apolináře. Podle kostela, který stojí nedaleko. Na pražském vršku Větrov ho založil Karel IV. roku 1362. I klášter tam kdysi býval.

Shodou okolností přesně po pěti stech letech tu architekt Hlávka vystavěl moderní porodnici. Na příkaz Zemského výboru musela být stavba z neomítnutých režných cihel, jelikož se tehdy věřilo, že jsou bezpečnější z hlediska přenosu infekce.  Proto zvolil Hlávka severoněmecký novogotický sloh. Stavba ale evokuje spíš Anglii, však se tam také kdysi točila Jana Eyrová...

A ten kyj? Jde o hlavní atribut světce, o kterém je od začátku řeč. Svatého Apolináře totiž ubili kyjem.

Mučedník Apolinář pocházel z Antiochie. Tam se podle legendy seznámil se sv. Petrem a s ním odjel do Říma. Později ho údajně apoštol Petr ustanovil biskupem v Classe, v přístavu vzdáleném asi 5 km od Ravenny. Apolinář zde působil přes dvacet let. Hlásal evangelium, uzdravoval nemocné a dělal zázraky. Vracel němým řeč, úspěšně léčil nemocné padoucnicí a likvidoval urologické potíže.

Jenže doba byla zlá a křesťanství nepřála, takže veškeré Apolinářovy aktivity se konaly v hluboké ilegalitě. A pak ho někdo udal. Římané biskupa zajali a mučili. Chtěli, aby se své víry vzdal. Bičovali ho, musel chodit bosýma nohama po žhavém uhlí, které mu dokonce sypali i do klína. Vráželi mu pod nehty jehly. Když nic nezabíralo, natáhli Apolináře  na skřipec a polili vařící vodou. Pak ho ještě tloukli kyji. Stále na skřipci.

Apolinář podlehl svým zraněním po sedmidenní agónii. Křesťané ho pohřbili v Classe, kde byla později (6.stol.) nad jeho velmi populárním  hrobem vystavěna bazilika. A mučedníkovy ostatky se zase, jak už to tak u svatých bývá, "rozutekly" po celé Evropě. Do Remagenu, Düsseldorfu, Aachenu, Utrechtu a samozřejmě do Prahy. Karel IV. nemohl zůstat pozadu...

Od nepaměti, např. na mozaikách,  umělci Apolináře zobrazovali hlavně s kyjem a často jako biskupa v bílém rouchu s černým křížem a berlou.

Svatého Apolináře jako léčitele vzývali lidé hlavně při onemocnění epilepsií, když měli dnu nebo urologické potíže. Je patronem Ravenny, Aachenu, Düsseldorfu, Remagenu a výrobců jehel.

K pražské porodnici přišel Apolinář jen shodou okolností. Ale ochrannou ruku nad ní určitě drží taky...

 

Literatura : Rok se svatými (Schindler, Schauer);

Všichni moji svatí na :

http://sarkabayerova.blog.idnes.cz/r/76155/O-svatych-trochu-jinak.html

ti speciální z Karlova mostu na :

http://sarkabayerova.blog.idnes.cz/r/64999/Svati-na-Karlove-moste.html

a ještě orlojoví:

http://sarkabayerova.blog.idnes.cz/r/64997/O-apostolech-z-prazskeho-orloje.html

 

 

 

Autor: Šárka Bayerová | neděle 20.7.2014 11:00 | karma článku: 12,93 | přečteno: 983x
  • Další články autora

Šárka Bayerová

O šikovné milence Toničce

8.3.2020 v 11:35 | Karma: 22,87

Šárka Bayerová

První oficiální milenka

6.3.2020 v 21:09 | Karma: 22,73

Šárka Bayerová

Svatá princezna (dokončení)

24.1.2020 v 12:26 | Karma: 28,13

Šárka Bayerová

Svatá princezna (2. část)

23.1.2020 v 9:45 | Karma: 21,72