Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzpomínáček - 27. července - Vyražme na výlet do historie

Vy ještě nevíte co je Vzpomínáček? Vzpomínáček je všehochuť mnou   vybraných událostí které se pojí k datu 27. července.   Bitva u Bouvines, Viktorin z Poděbrad zajat, Alexandre Dumas mladší, Kajetánské divadlo, Michail Jurjevič Lermontov, Bourvil, zrušení evidence náboženského vyznání, dalších 5 000 amerických vojáků ve Vietnamu, Pink Floyd - A Saucerful of Secrets, zasedání RVHP, zatmění Měsíce v r. 2018... Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál...

Události:

1214 – V bitvě u Bouvines porazil francouzský král Filip II. August anglického krále Jana Bezzemka.

1469 – Při cestě na pomoc obleženému Uherskému Hradišti byl Viktorin z Poděbrad zajat ve Veselí nad Moravou a odvezen do uherských pevností (do Trenčína, pak na Visegrád). Jiří poslal na Moravu mladšího syna Jindřicha (dosud bojoval ve Slezsku a Horní Lužici), ten osvobodil Hradiště a porazil 2. listopadu t. r. u Uherského Brodu Matyáše, zpustošil celé okolí Trenčína a vrátil se k zimnímu ležení na Moravu.

 

1549 – Jezuitský kněz František Xaverský doplul do Japonska.

1824 – Narodil se Alexandre Dumas mladší, francouzský prozaik a dramatik, nemaželský syn slavného francouzského spisovatele Alexandra Dumase staršího († 27. listopadu 1895)

1834 – J. K. Tyl se skupinou svých přátel - ochotníků (K. Sabina, J. Malý, K. H. Mácha, K. V. Zap, J. Kaška, F. Hajniš a další) uspořádal v malém soukromém Kajetánském divadle (umístěném v bývalém refektáři kajetánů na Malé Straně v Praze) divadelní představení (jen pro zvané hosty, k nimž mj. patřili J. Jungmann, F. Palacký, F. L. Čelakovský, V. Hanka). V únoru následujícího roku začali hrát ochotníci pod Tylovým vedením i pro veřejnost. Hrálo se tu do 11. června 1837.

1841 – Zemřel Michail Jurjevič Lermontov, ruský romantický básník, prozaik, dramatik (* 15. října 1814)

1865 – Císař František Josef I. přijal demisi státního ministra A. von Schmerlinga (stal se předsedou Nejvyššího soudního dvora) a na jeho místo jmenoval dosavadního českého místodržícího hraběte R. Belcrediho, který svým smýšlením směřoval ke skupině federalisticky orientovaných konzervativních aristokratů. Již 24. června odstoupil z funkce předsedy vlády arcivévoda Rainer a jeho místo prozatímně zaujal ministr zahraničí Mensdorff-Pouilly. Nová Belcrediho vláda úřadovala do února 1867.

1917 – Narodil se Bourvil (André Zacharie Raimbourg), francouzský herec († 23. září 1970)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1954 – Vláda zrušila evidenci náboženského vyznání; ze všech formulářů a dotazníků měly zmizet rubriky zjišťující náboženské přesvědčení. Rovněž národní výbory a statistický úřad přestaly vést tuto evidenci. Nadále ovšem existoval neustálý dozor StB nad statisíci "aktivisty" všech církví.

1964 - Kontingent 16 000 amerických vojenských poradců v jižním Vietnamu byl posílen o dalších 5 000 vojáků

1968 – Velvyslancům socialistických zemí v Praze byl předám dopis předsedy vlády O. Černíka s objasněním některých tvrzení o odkrytí čs. Státních hranic, zejména s NSR a Rakouskem. ~ Generální tajemník Španělské komunistické strany Santiago Carrillo prohlásil, že SSSR odsoudí, dojde-li k jakémukoli kroku proti Československu. ~ Skupina Pink Floyd vydala v USA svoje album A Saucerful of Secrets

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1971 – V Bukurešti se konalo XXV. zasedání RVHP, které přijalo tzv. Komplexní program dalšího prohlubování a zdokonalování spolupráce členských zemí; ten přinesl v dalších letech velmi slabé výsledky a vedl fakticky k dalšímu oslabení hospodářské potence Československa a postupnému rozkladu RVHP jako celku.

1983 – V Praze Uhříněvsi byla naměřena nejvyšší teplota v Česku, 40,2 °C.

2018 – bude zatmění Měsíce

Svátky:

Svátek mají Věroslav, Gorazd a druhové.

V občanském kalendáři má dnes svůj svátek Věroslav. Jedná se o mužský protějšek Věry. Jazykovědci se přou, kde najít základ pro toto jméno. Někteří se domnívají, že má svůj původ ve jménech Elvíra a Veronika, jiní oponují tím, že existuje již staročeské Věřislav, ze kterého se vyvinul Fidelius; toto jméno dnes překládáme právě jako Věroslav. Jméno však zcela určitě vychází ze slova "víra", a tak by měli být nositelé tohoto jména lidmi věřícími. Čemu chtějí věřit, to už záleží na nich samých.

V církevním kalendáři je dnes připomínán Gorazd. Toto jméno má staroslovanský původ a vychází z přídavného jména gorazd, které znamenalo, že dotyčný člověk je "zkušený a zdatný".

Toto jméno nosil arcibiskup Velké Moravy, jeden z nejbližších spolupracovníků Cyrila a Metoděje. Stal se jejich bezprostředním nástupcem (885), kvůli intrikám nitranského biskupa Wichinga však k jeho nastolení nikdy nedošlo. Na synodě moravské církve v Nitře roku 886 byl spolu se svými žáky obžalován z kacířství. Jeho žáci byli ze země vyhnáni, Gorazd se uchýlil na některý moravský hrad. Když Mojmír II. obnovil nezávislost moravské církve (899/900), nastoupili úřad tři biskupové a Gorazd se snad stal arcibiskupem. Po pádu Velké Moravy se on i jeho přátelé uchýlili do Vislanska (jižní Polsko). Východní církev zařadila Gorazda mezi svaté sedmipočetníky. Vedle něho sem patří Cyril, Metoděj, Kliment Ochridský, Naum, Angelár a Sáva.

Právě po tomto světci přijal své církevní jméno Gorazd II. pravoslavný teolog Matěj Pavlík (1879-1942). Pod jeho vedením vznikla v roce 1929 autonomní pravoslavná eparchie v českých zemích. Za ukrývání parašutistů, kteří provedli atentát na Heydricha, byl se svými spolupracovníky popraven. O Velikonocích 1988 jej prohlásili za svatého.

Další světec, kterého dnes nacházíme v kalendáři, je pomocník v nouzi Pantaleon. Jeho jméno vychází z italského slova pantaloni čili "kalhoty".

Narodil se ve 3. století v Níkomédii (dnes Izmit, Turecko). Podle legend byl dvorním lékařem císaře Galeria. Žil v poklidu, dokud se jednoho dne nenechal pokřtít. Po nástupu krutého císaře Diokletiana byl zatčen. Jeho katani se jej snažili celkem šestkrát zavraždit, ale ani jednou se jim to nepodařilo. Nakonec mu roku 305 uťal kat hlavu, místo krve prý však z jeho ran teklo mléko. Již v roce 550 dal císař Iustinianus I. Veliký v Kónstantínopoli (dnešní Ístanbul, Turecko) postavit kostel na jeho památku. Pantaleon se stal patronem lékařů, porodních asistentek a kojných.

Další zajímavosti (například teplotní rekordy) můžete sledovat tak, že mě budete následovat na Twitteru. :-)

Prameny:
Václav Rameš: Po kom se jmenujeme
František Čapka: Dějiny zemí Koruny české v datech
česká, slovenská, německá, anglická a ruská Wikipedia
archivy syndikátu novinářů a další zdroje

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastimil Šantroch | úterý 27.7.2010 12:00 | karma článku: 13,17 | přečteno: 1960x
  • Další články autora

Vlastimil Šantroch

Zapomenutý trubadúr

Co se dá psát do perexu v případě poezie? Prvni sloka? To je přece naprostá kravina. Dnes vám přináším báseň Zapomenutý trubadúr.

8.5.2024 v 16:58 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Óda pro radost

Co do toho perexu jen napsat? K poezii se to dělá těžko. Takže: Trocha poezie nikdy nikoho nezabije. Dnes vám dám nahlédnout do vzpomínek na jednu z prvních lásek.

7.5.2024 v 12:39 | Karma: 5,00 | Přečteno: 96x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Fis a Sonet

Baví mě si hrát se slůvky. A vůbec není jednoduché napsat mikropovídku na 50 slov. Ani napsání sonetu není nejjednodušší. A víte co, tady je máte.

5.5.2024 v 10:49 | Karma: 8,34 | Přečteno: 129x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sonet

Trocha poesie nikoho nezabije. Nechme politiku politikou. Aneb takovej sonet pane, to je vlastně šlágr.

17.3.2023 v 15:37 | Karma: 10,37 | Přečteno: 176x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sbohem a trenýrky

Trocha poezie nikoho nezabije. Když jsem viděl (díky Bohu) poslední televizní vystoupení Miloše Zemana, nedalo mi to. Mistr Nezval jistě promine ;-)

5.3.2023 v 14:12 | Karma: 22,23 | Přečteno: 506x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Monopol skončil. Čínské satelity obsazují orbitu, znepokojují Pentagon

8. května 2024

Čína buduje svou „flotilu“ satelitů v takovém tempu, že Spojené státy ztrácejí svou dominanci ve...

Další útok na politika v Německu. Někdejší primátorku napadli v knihovně

8. května 2024  12:47,  aktualizováno  17:57

Někdejší primátorku Berlína Franzisku Giffeyovou ve středu napadl útočník, těžkým předmětem ji...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  17:29

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Výnosy z ruských aktiv půjdou na zbraně pro Ukrajinu, shodli se zástupci EU

8. května 2024  16:12,  aktualizováno  16:33

Zástupci členských zemí Evropské unie se ve středu v Bruselu v zásadě shodli, že výnosy z ruských...

  • Počet článků 912
  • Celková karma 4,45
  • Průměrná čtenost 1688x
Trochu muzikant, trochu komediant, trochu programátor, trochu grafoman, trochu magor... :-)