Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Veselé bezmasé hody...

Když jsem dnes četla článek o nebezpečí plicní embolie na „konkurenčním“ zpravodajském portálu, málem mi vylezly oči z důlku. Rozladila mě totiž věta, která mě i přesto, že hormonální antikoncepci neužívám, dost znepokojila. „Jedním z rizikových faktorů pro vznik embolie při užívání hormonální antikoncepce je také vegetariánství…“ Ano, tušíte správně. Můj jídelníček zrovna moc masa neobsahuje a to z jediného důvodu. Steaky ani párečky mi prostě moc nechutnají…

Nejsem sice striktní vegetariánka, ale uzeniny nejím vůbec a pokud si dávám svíčkovou nebo rajskou, vždy vyslovím požadavek: "A prosím bez masa…" Ne, že bych se bála nějaké újmy na mé linii (oslovení dietářka si vážně nezasloužím), ale mě nijak zvlášť nechutná ani kuřecí. Ráda vařím, třeba špízy nakládané v medové marinádě, ale sním skutečně málo. A jak to pak někdy vypadá?

 

V devět hodin večer si z ledničky beru podmáslí a sýr. „To máš z toho, že ti chybí bílkoviny a vitamíny, co bys měla v masu…“, říká mi brácha vždycky, když moje mléčné hody vidí. A možná má výjimečně pravdu  Tělo si vždy neomylně říká o to, co potřebuje. Když chybí cukr, dostaneme chuť na sladké. Když schází tuk, je chuť na něco smaženého jako třeba hranolky. A když bílkoviny, logicky cítí člověk potřebu spořádat buď pořádnou flákotu masa, nebo v mém případě nějaký ten mléčný výrobek. Napadá mě tedy otázka: Co když na mě opravdu páchá můj ochuzený jídelníček nenapravitelnou škodu? Vždyť v každém dílu mého oblíbeného pořadu Souboj v těžké váze dostanou soutěžící spoustu masa. No nezbývá než doufat, že to není tak horké…  

 

Vegetariánství, popřípadě jen minimální konzumace masa, má jistě taky svoje výhody. Uzeniny, hlavně ty koupené v obchodních domech, totiž nebývají zrovna kvalitní. Jen si někdy přečtěte složení… Přílišná konzumace masitých pokrmů také může mít vliv na vznik rakoviny zažívacího traktu. Já se však tuto informaci jako argument pro vegetariánství neberu. Každý potřebuje trochu jiný jídelníček závisející na věku, pohlaví, tělesných dispozicích a fyzické aktivitě. Já osobně beru taky ohledy na svůj mlsný jazýček a nenutím se do ničeho, k čemu mám odpor (nechutnají mi hlavně okurky a česnek, navíc mi po česneku bývá těžko). To, že si dám radši řízečky ze sojového masa místo těch pravých pak dělám kvůli tomu, že má sója v malém množství nepochybně příznivé účinky na zdraví (samozřejmě platí všeho s mírou).

 

Co říct závěrem? Myšlenku mého článku vyjádří jako vždy nejlépe písnička. “Tak ho nechajtě, to je jeho věc. On je bylinožravec…“  To, jestli jsi právě ty, vážený čtenáři, vegetarián nebo ne, je jen tvoje věc. Informací si může každý najít co hrdlo ráčí…

Autor: Sandra Švorcová | pondělí 15.6.2009 13:05 | karma článku: 10,03 | přečteno: 901x
  • Další články autora

Sandra Švorcová

Za blbost se platí

Po delší době jsem opět navštívila Pardubice, a to s nepříliš lákavou vidinou vyřizování administrativy. Jako obvykle mě čekala dvacetiminutová procházka po Třídě míru. A to bych nebyla ženská, aby mi sem tam očko neujelo a neprohlížela si zboží ve výlohách. Oblečení, elektro, knihy... Přitom však dobře vím, že uspokojím právě jen oči a radost si neudělám. Obvykle totiž u sebe jaksi nemám patřičný obnos a můj účet taky zeje prázdnotou. Podobně jako tentokrát, kdy mi obsah peněženky stačí akorát na nákup večeře.

14.7.2013 v 15:48 | Karma: 11,03 | Přečteno: 891x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Dobrou chuť, pokud právě jíte pražskou šunku

Když si někdy chceme dopřát lepší snídani, navštívíme místo hypermarketu pekárnu a řeznictví. Zvláště mužská část rodiny totiž tvrdí, že není nad čerstvý chleba a kvalitní šunku. Třeba tu pražskou, o kterou se v současnosti vedou spory se Slovenskem, Německem a Rakouskem. Konzumenti této lahůdky jsou znepokojení. Euroskeptici jásají, protože jim tato situace přihrála další argument podporující jejich smýšlení.

28.5.2013 v 13:38 | Karma: 11,53 | Přečteno: 667x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Tak tady se to stalo...

Začalo to tak nevinně. Při cestě ze školy mě napadlo, že bych snad na blog opět mohla přidat nějaký svůj důvtipný postřeh. O chvíli později to vypadalo, že je o tématu rozhodnuto. Inu, o kom se mluvívá, nedaleko bývá. S dotyčnou osobou jsem se na nádraží nikdy neviděla, ačkoliv pravděpodobnost setkání byla poměrně vysoká. A najednou: „Jé, ahoj...“ Onen človíček si jistě domyslí a druhým dechem dodávám, že jsem ho nepomlouvala. Nakonec si ale článek o podobných všem tak důvěrně známých příhodách odpustím. Těsně před příchodem domů mě napadla myšlenka zcela jiná, poněkud závažnější.

15.4.2013 v 18:56 | Karma: 7,21 | Přečteno: 346x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Neklepat? Leda na čelo...

Musím se přiznat, že patřím k těm, o kterých platí, že člověk zasvěcený do tajů zdravotnictví bývá nejhorším pacientem. Sem tam však lékaře musí navštívit každý. Asi nejméně příjemné pak pro spoustu lidí bývá čekání. Když jsem se nedávno vypravila na preventivní prohlídku, měla jsem ale celkem štěstí.

6.4.2013 v 14:48 | Karma: 10,24 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Apríl!

„No, ahoj Honzo, co se děje?“ „Hele velikej průser! Něco je s autem. Museli jsme ho nechat odtáhnout do servisu, asi budem muset domů vlakem...“ „No teda to je bezvadný, kolik to asi bude stát?“ „Ha ha, víš co je dneska za den? Ne, už jsme na cestě a všechno je v pohodě...“

1.4.2013 v 20:58 | Karma: 6,32 | Přečteno: 509x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Je fajn se o míru bavit, ale shodu na summitu o Ukrajině Pavel neočekává

15. června 2024  13:36,  aktualizováno  13:48

Švýcarský summit o Ukrajině je podle prezidenta Petra Pavla první možností, jak se na široké...

Začíná mírová konference o Ukrajině, Harrisová oznámila další finanční pomoc

15. června 2024  8:47,  aktualizováno  13:37

Sledujeme online Zástupci desítek zemí světa se v sobotu sešli v luxusním resortu nad Lucernským jezerem ve...

VIDEO: Seniorku sledoval z obchodu až domů. Policie hledá zloděje v kšiltovce

15. června 2024  12:43

O peněženku se skoro sedmi tisíci korunami přišla seniorka, která se vracela z nákupu v obchodním...

Na Jihlavsku ráno zemřel po nárazu do stromu řidič auta

15. června 2024  12:36

Řidič osobního auta zemřel ráno při nehodě mezi obcemi Kamenice a Pavlínov na Jihlavsku. Vyjel mimo...