Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svoboda pro celý zvěřinec

Kdo mě zná, ví, že jedno z mých triček zdobí nápis SVOBODA PRO KOZY. V současnosti ale mnozí tvrdí, že onu svobodu získala docela jiná rohatá zvířata. Moc často se nestává, abych uveřejnila dva politické články za sebou. Tentokrát jsem si však k obědu pustila něco co by jistě mnohé od jídla odradilo. Dnešní Otázky Václava Moravce se týkaly amnestie.

Lidé se bouří, ze škol mizí obrazy prezidenta, sociální sítě zaplavují různé vtipy a ohlasy. Tak nějak by se ve zkratce dal shrnout pohled člověka, který není do celé věci více zainteresovaný. Zkrátka národ má opět důvod se pořádně vyzuřit. Neuniká nám ale pravá podstata problému?

Do oné protestní akce ve vzdělávacích zařízeních se zapojilo i jisté výběrové gymnázium. Člověk (ovšem nezbavený iluzí) by čekal, že právě tady se najdou lidé, kteří se jen tak slepě nepřipojí k davu a budou trošku přemýšlet. Ovšem i oni, zdá se, jenom podlehli mediální masáži.

Dovolím poukázat na fakt, že amnestie při určitých příležitostech patří mezi tradiční akty. Tím ale rozhodně neobhajuji skutečnost, že byly tresty prominuty i osobám, u kterých se něco takového stát nemělo. Dokonce se ani Václava Klause nezastávám. Je však třeba vzít do úvahy, že i kdyby se nedejbože snažil prosadit amnestii v ještě větším rozsahu, nemuselo dojít k její kontrasignaci. Zkrátka a dobře, hlava státu nemůže o takovémto kroku rozhodnout sama.

Proč se nikdo otevřeně nebouří taky proti lidem jako je pan Koudelka, který se v celé záležitosti dost významně angažoval? Možná kvůli tomu, že nejsou pro média tolik „atraktivní“ a pan prezident si už za některé svoje chyby vysloužil už dopředu oprávněnou antipatii.  

Vypadá to, že pod svícnem bývá opět největší tma. Čí je to vina, že se dostalo ven tolik lidí spojovaných s kauzami, které rozvířily veřejné mínění? Vidíme pouze špičku ledovce a ještě zkresleně. Kdybychom ale zjistili všechno, nejspíš bychom tu po pár stoletích zase měli defenestraci a někdo by dokonce letěl z více oken.

Vyjadřování nespokojenosti přináší jistou výhodu. Stmelí lidi proti „společnému nepříteli“ a dá jim pocit sounáležitosti. To ale zároveň přináší riziko, že se taková skupina může stát obětí manipulace. Právě to se v těchto dnech zřejmě děje. Jaké další důsledky bude mít? Nezbývá než se nechat překvapit…

Autor: Sandra Švorcová | neděle 20.1.2013 14:39 | karma článku: 9,77 | přečteno: 568x
  • Další články autora

Sandra Švorcová

Necháme si kálet na hlavu?

Existuje snad jen jediné místo kam i král musí sám. Ano, už podle nadpisu nebylo těžké uhádnout, že se zmíním o nepříliš „voňavém“ tématu. Na naší planetě žije už více než 7 miliard lidí. Ovšem až třetina z nich nemá k dispozici pro nás tak běžnou věc jako je záchod.

7.11.2011 v 13:11 | Karma: 8,64 | Přečteno: 1018x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

"Angina pectoris", šepkajú doktori

Oni si páni lékaři jistě šeptají i o něčem jiném než o této formě ischemické choroby srdeční, která se dostala až do neoficiální hymny sestřiček od skupiny Elán. Nutno podotknout, že určité termíny bývají neznámé i samotným zdravotníkům, jestliže se nejedná o obor ve kterém pracují. Zaprvé, od školy jaksi člověk leccos zapomene a zadruhé, některé slangové výrazy bývají vysoce specifické. Raději nebudu komentovat jak se například v chirurgii zažívacího ústrojí označuje operace při které je střevo sešité tak, aby nebylo nutné jeho částečné odstranění, přičemž pak vytváří nařasení ne nepodobné vnějším ženským pohlavním orgánům. Tolik ilustrativně k problému, kterému hodlám věnovat následující článek. Budu se však věnovat především těm, pro které může být nejvíce nepříjemný, totiž dětem.

5.11.2011 v 21:00 | Karma: 8,14 | Přečteno: 775x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Diagnóza: C18

Pod tímto označením se v Mezinárodní klasifikaci nemocí skrývá zhoubný novotvar tlustého střeva. Diagnóza, která stále děsí, aniž by v některých případech musela.

23.10.2011 v 18:12 | Karma: 12,49 | Přečteno: 1542x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

My všichni gymplem povinní

Dnes a denně ve škole slyším, že důležitou součást profese sestry představuje taky edukační činnost, o čemž jsem se už párkrát přesvědčila. S tím souvisí například i potřeba širšího rozhledu v oblasti pedagogické psychologie. Občas najdu podnětné články na webu www.rodina.cz, kde se sice většina článků týká spíš dětí, ale přesto mi pomáhají vidět některé problémy jiným úhlem pohledu. Které články se však až podezřele podobají jako vejce vejci a popravdě mě i dost iritují? Ty o gymnáziích.

20.9.2011 v 19:46 | Karma: 7,43 | Přečteno: 867x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Rosaunde Pilcher, tentokrát (pro změnu) v bílém

Další noční co s ním sloužím. Procházíme potemnělou chodbou. „Pojď na sesternu. Rád bych si s tebou o něčem promluvil...“ Cosi visí ve vzduchu. Že by hádka? To už asi nevydýchám. Proč do mě rýpe ale zároveň si spolu rozumíme?

21.7.2011 v 1:57 | Karma: 7,57 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...