Při hodinách češtinky učí se zdrobnělinky

Dovolte mi, abych vám... Ehm... No vlastně abych vám prostě přednesla krátký referát na téma takových těch slovních tiků, které nás jaksi obtěžují, že...

To mi to trvalo než jsem se vymáčkla. U někoho se takto projevuje tréma, jiní za těmito mimikry skrývají nepřipravenost svého projevu. Některým se však slova jako „vlastně“, „prostě“, „jaksi“, „takový ten...“ a jim podobné zaryly tak hluboko do mysli, že je používají prakticky pořád a nevědomě.

Někteří z vás si jistě u lidí zatížených na to „své“ slůvko dělají čárky a počítají, kolikrát ho dotyčný použil. Výborná zábava zvlášť když tohle dělá někdo z profesorů. To je pak mnohdy jediná zábava pokud jsou jeho hodiny ještě ke všemu nudné. Takovou vyučující znám i já. Tedy jen zprostředkovaně ze své naštěstí už bývalé střední školy. Přesto si umím živě představit, jak používá svoje „zdrobnělinky“, což je poněkud odlišná forma takové "slovní libůstky".

Měli jste taky na střední hodinku „češtinky“ ? A psali jste při ní „diktoušek“? Posílal  vás někdo do kabinetu pro „takovou tu baněčku“ ? O mé poctivé šprtání telefonního seznamu s autory a díly  a debaty na téma co tím chtěl básník říci se staral někdo jiný, takže za sebe říkám ne. Pravda, já si téhle specifické „češtinky“ užila pouze při maturitním plese. Legraci si ale občas přesto dělám. 

Čím dál častěji se mluví o šikaně pedagogů, které rafinovaně ponižují jejich žáci. Proto už asi nikoho nepřekvapí, že právě tahle učitelka má lehce pejorativní přezdívku „kravička jalovička“.  Mimochodem, když jsem vám minule vypravovala o perníkové chaloupce, co takhle dnes tu o Jankovi a fazolích? Snad nám za hrst luštěnin neprodá kouzelnému dědečkovi i paní profesorku. Víte jaká by to bez ní byla nudička?

Ba ne. Paní profesorko, neberte si to osobně. Málokdo vaší přezdívce dává onen sprostý podtext. Na to by měli být studenti tak prestižní školy jistě dost vychovaní. Oni tím zajisté chtějí naznačit jen jedno. Že jim... Ehm, no prostě že jim vlastně vadí prakticky neustálé používání té jaksi trochu nepatřičné slovní vaty.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Sandra Švorcová | pondělí 27.9.2010 16:08 | karma článku: 7,53 | přečteno: 1655x
  • Další články autora

Sandra Švorcová

Za blbost se platí

14.7.2013 v 15:48 | Karma: 11,03

Sandra Švorcová

Tak tady se to stalo...

15.4.2013 v 18:56 | Karma: 7,21

Sandra Švorcová

Neklepat? Leda na čelo...

6.4.2013 v 14:48 | Karma: 10,24

Sandra Švorcová

Apríl!

1.4.2013 v 20:58 | Karma: 6,32