Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Minuta ticha za regulační poplatky

Na argumenty pro zrušení poplatků slyšela spousta lidí. Málokomu se chce platit. Navíc je s těmito poplatky spojená taky administrativa, která zabírá čas. Za komunismu bylo přece všechno zadarmo… Jak už asi tušíte, narážím tím na starší občany. Uznávám, že spousta těchto seniorů na tom vzhledem k nepříliš vysokým důchodům není finančně zrovna dobře a navíc skoro každý z generace 65+ trpí řadou zdravotních obtíží. Zároveň ale dodávám, že někteří z nich (a nejen z této generace) chodí k doktorovi jen „pro zábavu“. V diskuzi týkající se kouření několikrát padl pojem „socializační prvek“. Spousta takových se vyžívá právě v povídání o nemocech, lécích a návštěvách ordinace. Z mladších osob, které se objevují u různých lékařů téměř každý týden, aniž by trpěli nějakou chorobou, převládají takoví, kteří se chtějí „ulít z práce“. Otázka zní: Co proti takovým?

 Zčásti od nich lékařům odpomohl deus ex machina v podobě finanční krize. Lidé se začali více strachovat o své zaměstnání, a to i někteří, kteří si šli dříve radši odpočinout na neschopenku třeba se zády. Další z bývalých štamgastů všech možných ordinací odradily právě poplatky. Těch 30 korun se dá přece utratit příjemněji než u doktora… Ale ti přece zabírají některým lékařům daleko víc času než papírování spojené s poplatky. V případě ošetření na pohotovosti nastává trochu jiná situace. Spousta lidí totiž toto nouzové řešení svých zdravotních problémů využívalo (a stále využívá) i v případě, že jejich zdravotní problém není závažný, jen se jim z nějakého důvodu nechtělo jít ke svému obvodnímu lékaři. Teď opět míním osoby, které se strachují o své místo. Pohotovost by však měla sloužit pouze pro nejnutnější pomoc při takových stavech, jejichž léčba nesnese odkladu, popřípadě tehdy, když je třeba například co nejdříve nasadit ATB, ale bohužel ke smůle nemocného jdou zrovna za sebou svátky a víkend, popřípadě jiný den volna (což jsem měla bohužel možnost několikrát poznat). V takovém případě ale jistě každý radči vydá 90 korun než aby se trápil a riskoval zdraví (život).  

Osobně se jednoznačně připojuji k názoru, že bych si některé levnější úkony ráda zaplatila, kdybych pak měla jistotu, že pokud nedejbože onemocním dlouhodoběji a závažněji, bude mi věnovaná nejlepší možná péče. Totéž pochopitelně platí taky o výdajích týkajících se léků. Ať jsou ty na krátkodobá onemocnění klidně dražší, ale jestli budu muset brát někdy nějaký třeba několik let (a nebo i doživotně), chci, abych si mohla dovolit ty nejkvalitnější. Jenže to je utopie a takové situace ve zdravotnictví se v nejbližší budoucnosti určitě nedočkáme.

 

1… 2… 3… 4… 5… … 60

 

Obcházení zákona ze strany toho inteligentního pána s motýlkem nám možná zabilo šanci na drobnou pozitivní změnu ve zdravotnictví.  

 

PS: Včera jsem se náhodou podívala na stránku www.upce.cz , neodolala jsem a zkusila se podívat na výsledky přijímaček. Vážení, jsem přijatá! Tak tajně doufám, že na tyto triky nebudu po zapojení do pracovního procesu, které mě v ideálním případě čeká za 3 roky, už náš systém zdravotní péče doplácet nebude (tedy doufat můžu, ale to je tak asi vše…)

Autor: Sandra Švorcová | pátek 12.6.2009 18:30 | karma článku: 19,65 | přečteno: 1315x
  • Další články autora

Sandra Švorcová

Za blbost se platí

Po delší době jsem opět navštívila Pardubice, a to s nepříliš lákavou vidinou vyřizování administrativy. Jako obvykle mě čekala dvacetiminutová procházka po Třídě míru. A to bych nebyla ženská, aby mi sem tam očko neujelo a neprohlížela si zboží ve výlohách. Oblečení, elektro, knihy... Přitom však dobře vím, že uspokojím právě jen oči a radost si neudělám. Obvykle totiž u sebe jaksi nemám patřičný obnos a můj účet taky zeje prázdnotou. Podobně jako tentokrát, kdy mi obsah peněženky stačí akorát na nákup večeře.

14.7.2013 v 15:48 | Karma: 11,03 | Přečteno: 890x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Dobrou chuť, pokud právě jíte pražskou šunku

Když si někdy chceme dopřát lepší snídani, navštívíme místo hypermarketu pekárnu a řeznictví. Zvláště mužská část rodiny totiž tvrdí, že není nad čerstvý chleba a kvalitní šunku. Třeba tu pražskou, o kterou se v současnosti vedou spory se Slovenskem, Německem a Rakouskem. Konzumenti této lahůdky jsou znepokojení. Euroskeptici jásají, protože jim tato situace přihrála další argument podporující jejich smýšlení.

28.5.2013 v 13:38 | Karma: 11,53 | Přečteno: 667x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Tak tady se to stalo...

Začalo to tak nevinně. Při cestě ze školy mě napadlo, že bych snad na blog opět mohla přidat nějaký svůj důvtipný postřeh. O chvíli později to vypadalo, že je o tématu rozhodnuto. Inu, o kom se mluvívá, nedaleko bývá. S dotyčnou osobou jsem se na nádraží nikdy neviděla, ačkoliv pravděpodobnost setkání byla poměrně vysoká. A najednou: „Jé, ahoj...“ Onen človíček si jistě domyslí a druhým dechem dodávám, že jsem ho nepomlouvala. Nakonec si ale článek o podobných všem tak důvěrně známých příhodách odpustím. Těsně před příchodem domů mě napadla myšlenka zcela jiná, poněkud závažnější.

15.4.2013 v 18:56 | Karma: 7,21 | Přečteno: 346x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Neklepat? Leda na čelo...

Musím se přiznat, že patřím k těm, o kterých platí, že člověk zasvěcený do tajů zdravotnictví bývá nejhorším pacientem. Sem tam však lékaře musí navštívit každý. Asi nejméně příjemné pak pro spoustu lidí bývá čekání. Když jsem se nedávno vypravila na preventivní prohlídku, měla jsem ale celkem štěstí.

6.4.2013 v 14:48 | Karma: 10,24 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Apríl!

„No, ahoj Honzo, co se děje?“ „Hele velikej průser! Něco je s autem. Museli jsme ho nechat odtáhnout do servisu, asi budem muset domů vlakem...“ „No teda to je bezvadný, kolik to asi bude stát?“ „Ha ha, víš co je dneska za den? Ne, už jsme na cestě a všechno je v pohodě...“

1.4.2013 v 20:58 | Karma: 6,32 | Přečteno: 509x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

V Indii po šesti týdnech skončily parlamentní volby. Očekává se vítězství Módího

1. června 2024  17:30,  aktualizováno  19:44

V sobotu završila Indie po šesti týdnech proces parlamentních voleb, ve kterých současný premiér...

Humorem proti trollům. Evropa se chystá na volby plné dezinformací

1. června 2024  19:27

S rozvojem umělé inteligence (AI) vzrůstá nebezpečí, že se útočníci budou snažit ovlivnit nebo...

KOMENTÁŘ: Atentát na velké rudé zvíře se stal šablonou pro politické procesy

1. června 2024

Premium Před 76 lety, 27. května 1948, jen tři měsíce po komunistickém puči, byl spáchán atentát na...

Propalestinští demonstranti vtrhli do muzea v New Yorku. Zasahovala policie

1. června 2024  18:47

V pátek vtrhly stovky propalestinských demonstrantů do Brooklynského muzea v New Yorku. Nad jeho...