Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Charta práv pacienta - to je ten nový toaleťák?

„Pacient má právo být přiměřeně informován o svém zdravotním stavu…“ Kolikrát za své studium jsem už tuto větu slyšela. Asi tolikrát, kolikrát nás některá z vyučujících upozorňovala na jakási práva pacienta. Co o nich vím? Především dvě důležité věci. Zaprvé: Slušní pracovníci ve zdravotnictví pravidla týkající se chování k pacientovi dodržují bez ohledu na to, jestli je někdo sepsal na papír. A zadruhé… Promiňte, ale nechci opakovat příměr z mého nadpisu, protože bych k němu přidala ještě něco sprostějšího.

Nedávno jsem vyposlechla hned dva  rozhovory týkající se velice podobného tématu, totiž poněkud netaktního jednání ze strany zdravotníka. „Ona se mě ta doktorka hned začala vyptávat na co jako chci antikoncepci, když je mi přece teprve šestnáct, navíc se jí ani nezdají ty moje jaterní testy. Přitom mně ta druhá doktorka povídala, že je mám úplně v pohodě.“ O pár dní později jsem si zase vyslechla příběh z diabetologické poradny. „A co jste to proboha jedl? Vždyť vy jste přibral dvě kila!“ „Ale já nejedl nic extra, jen jsem kvůli té zlomené ruce nemohl chodit na tréninky…“ Bohužel, trochu podobnou zkušenost mám taky.

Pokud vás bolí kolena, pak navštívíte ortopeda. Když vás zlobí srdíčko, vyšetří vás kardiolog. Proto když cítíte neúměrně dlouho pocit tísně a smutku, nebo jste prodělali nějaký nepříjemný zážitek jako třeba dlouhotrvající šikanu, navštívíte příslušného odborníka. Protože se objeví taky somatické projevy jako zvracení, několikadenní hladovění střídané přejídáním, nespavost nebo jiné, je nutné situaci řešit a vyhledat lékaře z oboru neurologie, psychiatrie a psychosomatická medicína. Co od těchto osob budete očekávat?

Nejdříve si s vámi o vašich potížích popovídají. Poté zkonstatují, nakolik je váš stav vážný. Podle toho určí jak pomoci, popřípadě zkonstatuje, že jste naprosto zdraví. Svoji diagnózu a další navrhovaný postup vám oznámí. Jenže co když je pacientem teenager? Pak může v tom nejkatastrofálnějším případě takto: „Jaký máš problém?“ Jenže oproti očekávanému zájmu ze strany lékaře nastane jen koukání z okna a evidentní nezájem o tom, co se snaží pacient sdělit. Potom jakési neurologické vyšetření, které se ale nakonec sestává jen z vyšetření patelárního reflexu a hluboký předklon, jehož účel je i člověku, který v oboru není úplný laik, záhadou. A výsledek několika dalších podobných návštěv? Myslím, že už z mého nadpisu lze mnohé usoudit.

Žádné vyšetření zaměřené na získání podrobnějších informací o nespavosti. Žádné EEG. Žádné naordinované léky. A dokonce žádné informace o tom co se vlastně děje. Prostě dodržování všech těch slavných pravidel v praxi. A co takhle stížnost? Vyčerpaný rodič, kterého tato situace samozřejmě taky netěší, se rozhodne, že už radši dítě nikam posílat nebude, a už vůbec ne k ortopedovi, kam ho  ona lékařka poslala. Při vyšetření páteře totiž ,světe div se, pojala podezření na skoliózu, kterou by už jistě poznala (a teď vážně bez ironie) pečlivá dětská lékařka při preventivní prohlídce, která se konala dva týdny předtím. Osoba na prahu dospělosti si už však právě pro svou informovanost uvědomuje, že by asi nějaké informace o svém stavu měla mít. Možná by nebylo od věci podat na postup této „odbornice“, kterou z pochopitelných důvodů nebudu jmenovat, stížnost…

Bohužel, ani téměř dospělý člověk žádnou podobnou námitku proti léčbě, protože mu zkrátka bude osmnáct až za rok. Práva pacientů jako taková sice nejsou zákon, avšak nepřímo je naše paragrafy mají garantovat. A i kdyby se nakrásně zákonný zástupce nespokojený s péčí pro své dítě rozhodl stížnost podat, stejně se obávám, že by celá tato charta nesplnila jiný účel než… Hm, proč je asi ten nemocniční záchod zase ucpaný?

Autor: Sandra Švorcová | úterý 23.2.2010 23:36 | karma článku: 13,06 | přečteno: 1291x
  • Další články autora

Sandra Švorcová

Za blbost se platí

Po delší době jsem opět navštívila Pardubice, a to s nepříliš lákavou vidinou vyřizování administrativy. Jako obvykle mě čekala dvacetiminutová procházka po Třídě míru. A to bych nebyla ženská, aby mi sem tam očko neujelo a neprohlížela si zboží ve výlohách. Oblečení, elektro, knihy... Přitom však dobře vím, že uspokojím právě jen oči a radost si neudělám. Obvykle totiž u sebe jaksi nemám patřičný obnos a můj účet taky zeje prázdnotou. Podobně jako tentokrát, kdy mi obsah peněženky stačí akorát na nákup večeře.

14.7.2013 v 15:48 | Karma: 11,03 | Přečteno: 890x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Dobrou chuť, pokud právě jíte pražskou šunku

Když si někdy chceme dopřát lepší snídani, navštívíme místo hypermarketu pekárnu a řeznictví. Zvláště mužská část rodiny totiž tvrdí, že není nad čerstvý chleba a kvalitní šunku. Třeba tu pražskou, o kterou se v současnosti vedou spory se Slovenskem, Německem a Rakouskem. Konzumenti této lahůdky jsou znepokojení. Euroskeptici jásají, protože jim tato situace přihrála další argument podporující jejich smýšlení.

28.5.2013 v 13:38 | Karma: 11,53 | Přečteno: 667x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Tak tady se to stalo...

Začalo to tak nevinně. Při cestě ze školy mě napadlo, že bych snad na blog opět mohla přidat nějaký svůj důvtipný postřeh. O chvíli později to vypadalo, že je o tématu rozhodnuto. Inu, o kom se mluvívá, nedaleko bývá. S dotyčnou osobou jsem se na nádraží nikdy neviděla, ačkoliv pravděpodobnost setkání byla poměrně vysoká. A najednou: „Jé, ahoj...“ Onen človíček si jistě domyslí a druhým dechem dodávám, že jsem ho nepomlouvala. Nakonec si ale článek o podobných všem tak důvěrně známých příhodách odpustím. Těsně před příchodem domů mě napadla myšlenka zcela jiná, poněkud závažnější.

15.4.2013 v 18:56 | Karma: 7,21 | Přečteno: 346x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Neklepat? Leda na čelo...

Musím se přiznat, že patřím k těm, o kterých platí, že člověk zasvěcený do tajů zdravotnictví bývá nejhorším pacientem. Sem tam však lékaře musí navštívit každý. Asi nejméně příjemné pak pro spoustu lidí bývá čekání. Když jsem se nedávno vypravila na preventivní prohlídku, měla jsem ale celkem štěstí.

6.4.2013 v 14:48 | Karma: 10,24 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Apríl!

„No, ahoj Honzo, co se děje?“ „Hele velikej průser! Něco je s autem. Museli jsme ho nechat odtáhnout do servisu, asi budem muset domů vlakem...“ „No teda to je bezvadný, kolik to asi bude stát?“ „Ha ha, víš co je dneska za den? Ne, už jsme na cestě a všechno je v pohodě...“

1.4.2013 v 20:58 | Karma: 6,32 | Přečteno: 509x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...