Svět jásá nad vykonaným trestem smrti

Svět jsá nad vykonaným trestem smrti nad obávaným teroristou. Je snad připraven i na znovuzavedení trestu smrti?

Svět jásá.nad úspěchem USA, když se jim podařilo, respektive jejich vojenské jednotce zabít nejhledanějšího teroristu..To, že šlo skutečně o teroristu vím jen ze sdělovacích prostředků, ale i vzhledem k jeho vlastním prohlášením prostřednictvím arabské televize nemám důvod pochybovat.

Co mne v této souvislosti trochu překvapuje, je právě ten jásot a schvalování jeho smrti. Co lidí se k tomu pochvalně vyjadřuje. Předem upozorňuji, že já souhlasím, ale to co mne na tom zaráží je, že najednou neslyším všechny ty odpůrce trestu smrti. Proč najednou není třeba zdůrazňováno právo ( dle listiny práv a svobod ) na spravedlivý soudní proces. Proč se američtí vojáci nepokusili tohoto muže zajmout a předvést ho před mezinárodní tribunál. Proč americký president ve společnosti ministryně zahraničí a dalších sledovali přímý přenos popravy člověka, když mají tolik řečí o humanismu a spravedlnosti.

Jak jsem napsal, já s jeho popravou souhlasím, ale měla přijít až po procesu, který by jednoznačně prokázal jeho vinu. Takhle ve mně zůstává, a myslím, že nejen ve mně, pachuť něčeho divného. Okamžitá poprava, a urychlený pohřeb do moře. To může znamenat, že někdo nechtěl žádný proces, žádnou pitvu, žádnou identifikaci těla. Někdo zřejmě nechtěl aby on sám veřejně promluvil?

Vrátím se k tomu o čem jsem chtěl psát v první řadě. Jak je možné, že poprava tohoto teroristy a to bez procesu je pro většinu lidí v pořádku, zatím co trest smrti za prokázané zavrženíhodné trestné činy stále rozohňuje mnoho odpůrců. Jejich vlastní argument je většinou ten, že člověk nemá právo vzít někomu život, ani když se jedná o několikanásobného vraha, proč v tomto případě nikdo neprotestuje. Také se argumentuje možným justičním omylem. Ten se v tomto případě stát nemohl, jelikož byla justice vynechána.

Jsem pro znovuobnovení trestu smrti, jako trestu nejvyšším. Jak je vidět, tak veřejné mínění, tedy společnost včetně našich i světových politiků, kteří jednohlasně schvalují popravu teroristy ( a to bez soudu ) by pro jeho obnovení určitě byli. Udělovat by se měl jen za jednoznačně prokázané závažné trestné činy. Jen bych zachoval to právo na řádný soudní proces.

Autor: Vladimír Samiec | středa 4.5.2011 22:29 | karma článku: 17,32 | přečteno: 1534x
  • Další články autora

Vladimír Samiec

V Brně, v bazénu

7.5.2024 v 13:37 | Karma: 12,67

Vladimír Samiec

Se psem za hranicí rizika

27.10.2020 v 6:31 | Karma: 21,18

Vladimír Samiec

Dala si ODS vlastní gól?

17.3.2019 v 15:11 | Karma: 38,15