Český dabing je, nebo spíše byl skvělý. A doufám, zase bude.

Proč v nadpisu píši, že byl? Asi proto, že najednou se vrátila doba, kdy jsou někteří dabéři na tzv. černé listině. Najednou, v tzv. době svobody, která si říká demokracie a často se ráda chvástá, jaká je dnes svoboda, se znovu objevují zákazy a změny dabérů jen pro jejich názor vyjádřený podpisem smlouvy s agenturou, která má hájit zájmy těchto herců. Z tohoto podpisu však někteří producenti, či režiséři usuzují, že podepsaný je nějak proti všem producentům a režisérům. Jako by si mysleli, že už jen tím podpisem se herec vyjádří, že chce na dabingu hlavně vydělat a je to v podstatě zlatokop. Nevím, ale zřejmě opak je pravdou. Spíše ti co podepsali tuto tajemnou smlouvu, jsou ti, co mají o český dabing zájem..

   Co mi fakt vadí, je to, že dnes je důležitější, pro nějakého producenta, co kdo podepsal, než aby se zajímal o to, kdo jak dabuje. To, že dnes nezáleží někomu na profesionalitě, schopnostech a umu. Místo toho se opět vrací důležitější kritérium. Servilita. A také zřejmě jít pod cenu se vyplácí.

   Pro nás diváky to není zrovna dobré. Některé televize si zřejmě myslí, že nám je to jedno, že třeba hlavní postavu, respektive, její český hlas změní. Spíše jim je jedno, co si lidé myslí. A já jen doufám, že jim to nejen diváci spočítají tím, že se na to nebudou dívat, ale že jim, a to bude pro ně hlavní problém, opustí sponzoři, kteří si uvědomí, že bez diváků, je reklama zbytečná.

   Mě osobně  opravdu vadí, když v průběhu seriálu vymění dabéra jedné z hlavních postav, nebo když herce, kterého už léta mluví jeden dabér, tak ho najednou mluví někdo jiný. Stane se, že někdo zemře. To je smutné a chápeme, že pak musí mluvit zahraničního herce, který ještě žije, někdo jiný. To je pochopitelné, ale když se nic takového nestalo, tak proč měnit dabéra, na kterého jsou lidé zvyklí, a navíc dabuje skvěle. A to, že by požadovali více peněz, což ani není ten pravý důvod současné situace, dle mého není důvod takového herce přeobsadit.

   Český dabing má jméno a je na celém světě nejuznávanější. Jestli snaha trochu ušetřit, povede k tomu, že tento dabing půjde prudce dolů, tak by si ti, kdo za to mohou zasloužili celonárodní odsouzení. Já jen věřím, že se jim to nepovede a že náš skvělý dabing a naši skvělí herci, zvítězí.

    Závěrem bych chtěl vzdát hold všem skvělým dabérům a hercům, kteří se zasloužili o to, abychom rozuměli hercům, jako je Delon, Belmondo, Louis de Funes, Redford, Neuman, Pitt a dalších. Fandím jim a obdivuji jejich těžkou práci. Přeji jim také, aby jim nebyly házeny klacky pod nohy, jen pro to, že chtějí hájit svoje práva.

   Nakonec svého článku bych rád vyjmenoval alespoň některé herce, kteří si to zaslouží: Filipovský, Tříska, Galatíková, Krampol, Hrušínský, Ráž, Fischer, Moravec, Bruder, Brousek, Brousek ml., Votočková, Moučková, Vaculík, Langmajer, Dlouhý Vladimír, Dlouhý Michal, Brabec, Štastný, Němec, Preis a další a další skvělí čeští herci. Držím všem palce a držím palce také českému dabingu. Věřím v jeho světlou budoucnost a pokračování ve vyšlapaných stopách, které tuto disciplínu a hlavně její českou verzi staví do popředí celého světa jako něco, co je prostě nedostižitelné a ve světě jedinečné. Hodně štěstí všem, kteří se na tom podílejí a kteří pomohou tento národní poklad uhájit.  

Autor: Vladimír Samiec | pátek 25.7.2014 22:56 | karma článku: 13,34 | přečteno: 1249x
  • Další články autora

Vladimír Samiec

Se psem za hranicí rizika

27.10.2020 v 6:31 | Karma: 20,99

Vladimír Samiec

Dala si ODS vlastní gól?

17.3.2019 v 15:11 | Karma: 38,12

Vladimír Samiec

Tak nám kuřáky vyhnali do ulic

31.5.2017 v 19:05 | Karma: 23,58