Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zmizení

Anglické přímořské městečko a několik dívek, které se tu záhadně ztratily. Tímto kraje obchází zlo a vyhlíží svou další oběť. Přijdou detektivové na stopu záludného a tajemného únosce dříve, než bude pro další dívku příliš pozdě?

Německá spisovatelka Charlotte Linková je oblíbenou autorkou detektivních románů, z nichž mnoho vyšlo také u nás. Tím nejnovějším je pak Zmizení, v němž se ocitáme v anglickém pobřežním městě Scarborough, kde se právě na vrchovišti našlo mrtvé tělo pohřešované mladé dívky. Ta zmizela téměř před rokem a od té doby ji nikdo neviděl. Jak odhalí následná pitva, dívka zemřela hladem a žízní. Je tedy zřejmé, že ji někdo dlouhodobě držel v zajetí a poté ji zavřenou nechal napospas jejímu osudu.

Sotva půlhodina strávená v obchodě na nákupu stačí manželům Goldsbyovým, aby i oni začali pohřešovat svoji čtrnáctiletou dceru Amelii. Ta měla čekat v autě, než se matka vrátí ze supermarketu. V autě však není, ani nikde jinde. Slehla se po ní zem. Stala se mladinká Amelie další obětí tajemného únosce? Tuto otázku si kladou rodiče i policie. Detektiv Caleb Hale se pouští do vyšetřování. Postupně mu za zády do řemesla fušuje i londýnská policistka Kate Linvillová, která v městečku tráví dovolenou. Pojí jednotlivá zmizení souvislost? Podaří se najít ztracená děvčata?

Charlotte Linková je jednoduše mistrnou vypravěčkou. Děj líčí nenuceným a velmi chytlavým způsobem. Buduje napětí, klade otázky a nabízí postupné odpovědi. Několikrát čtenáře překvapí zvratem, který vrhá na příběh docela jiné světlo. Dramatické a nervy drásající situace či romantická vsuvka, fragmenty obyčejného lidského bytí a atmosféra přímo hmatatelná, dělají z příběhu hutné čtení, od kterého se nechce odcházet.

Svým postavám dává Linková velký prostor. Jedna od druhé je zcela odlišná. Máme tu zoufalé rodiče, kteří mají poznat mnoho odstínu smutku a zoufalství, dále mladou dívku s popálenou rukou, která se rozhodne přestat snášet domácí dusnou atmosféru a dává se na útěk, máme tu také dva tajemné zachránce, u nichž si zatím nikdo není jistý, jestli jsou skutečnými hrdiny, kterým náleží vděk, nebo proradnými lháři skrývajícími pravdu. A pak tu máme dva sympatické vyšetřovatele, kteří pátrají každý samostatně po totožné věci. Jeden z titulu funkce, druhý na zapřenou.

Postavy projdou za celý příběh velkým progresem. Sympatie si jistě získá seržantka Scotland Yardu - Kate Linvillová. Ta se do Scarborough přechodně vrací proto, aby připravila k prodeji dům po svém zemřelém otci. Poněkud nechtíc se však připlete, už podruhé, do vyšetřování případu, a tak i pod nohy Calebu Haleovi. Kate ale poznáváme také jako ženu. Jako uzavřenou, ostýchavou, inteligentní ženu, kterou okolí považuje za nevýraznou šedou myš, ačkoliv je v ní  mnohem více, než se všem hodnotícím očím na první pohled vyjeví.

Charlotte Linková doslova čaruje a z vlastně už dost pro thrillery omšelé zápletky dělá jedinečný mnohovrstevnatý detektivní příběh, který běží v solidním tempu vstříc zcela překvapivému rozuzlení. Milovníci žánru se u Zmizení, pro jeho komplexnost, vyváženost i řemeslnou kvalitu, v žádném případě nudit nebudou.

Hodnocení: 95%

Autor: Charlotte Linková
Název: Zmizení / Die Suche (2018)
Počet stran: 416
Nakladatelství: Euromedia Group - Ikar
Vydáno: 06/2020

Autor: Eva Šamánková | čtvrtek 16.7.2020 16:54 | karma článku: 9,12 | přečteno: 375x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Gól přes celé Československo

Rozpad Rakouska-Uherska na pozadí velkého klučičího snu - dostat konečně od rodičů pořádnou „merunu“. Protože co jiného může být důležitější než fotbal? To si zkrátka takhle čutáte a najednou bum! Vznikne Československo...

6.4.2022 v 18:29 | Karma: 4,53 | Přečteno: 193x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Slušní lidé

Jste šťastná rodina. V partnerovi máte oporu a pojí vás silné pouto. Vaší nadějí a smyslem života je dvouletý synek. Když jednoho dne na vaše dveře zaklepe cizí muž a tvrdí, že vaše dítě je jeho, zbortí se vám ve vteřině život...

30.3.2022 v 10:52 | Karma: 8,96 | Přečteno: 902x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Léto vlků

Švédské městečko v žáru paprsků probíhajícího léta. Pot po těle se ale místním policistům nebude řinout jen kvůli horku, poprask způsobí nalezení lidských ostatků v těle mrtvé vlčice. Jejich nový případ tím ale teprve začíná...

14.3.2022 v 18:29 | Karma: 8,41 | Přečteno: 255x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Pomalu hořící oheň

Jeden zabitý muž a tři ženy, které nemají společného nic, kromě zášti vůči němu. Co jim provedl a kdo ho skutečně zabil? Jak dlouho mohou v nitru doutnat stará tajemství, než se rozhoří v divoké plameny?

30.1.2022 v 18:01 | Karma: 7,90 | Přečteno: 221x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Hra na vraždu

Krásná honosná vila stojící jen malý kousek od moře. Parta přátel, která se tu sešla, aby oslavila svatbu jednoho z nich. Místo veselí však přišla tragédie a smrt. Nyní po roce se znovu scházejí. Budou hrát hru na vraždu...

17.1.2022 v 18:35 | Karma: 7,65 | Přečteno: 264x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 499x
Kdo jsem? Knihovnice, lektorka "čtenářských dílen" pro děti, začínající kronikářka, autorka dvou regionálních knih... a životními ztrátami omlácený jedinec, kterému knihy přinášejí  malý (velký) únik od všeho...

             

Seznam rubrik