Zmizení

Anglické přímořské městečko a několik dívek, které se tu záhadně ztratily. Tímto kraje obchází zlo a vyhlíží svou další oběť. Přijdou detektivové na stopu záludného a tajemného únosce dříve, než bude pro další dívku příliš pozdě?

Německá spisovatelka Charlotte Linková je oblíbenou autorkou detektivních románů, z nichž mnoho vyšlo také u nás. Tím nejnovějším je pak Zmizení, v němž se ocitáme v anglickém pobřežním městě Scarborough, kde se právě na vrchovišti našlo mrtvé tělo pohřešované mladé dívky. Ta zmizela téměř před rokem a od té doby ji nikdo neviděl. Jak odhalí následná pitva, dívka zemřela hladem a žízní. Je tedy zřejmé, že ji někdo dlouhodobě držel v zajetí a poté ji zavřenou nechal napospas jejímu osudu.

Sotva půlhodina strávená v obchodě na nákupu stačí manželům Goldsbyovým, aby i oni začali pohřešovat svoji čtrnáctiletou dceru Amelii. Ta měla čekat v autě, než se matka vrátí ze supermarketu. V autě však není, ani nikde jinde. Slehla se po ní zem. Stala se mladinká Amelie další obětí tajemného únosce? Tuto otázku si kladou rodiče i policie. Detektiv Caleb Hale se pouští do vyšetřování. Postupně mu za zády do řemesla fušuje i londýnská policistka Kate Linvillová, která v městečku tráví dovolenou. Pojí jednotlivá zmizení souvislost? Podaří se najít ztracená děvčata?

Charlotte Linková je jednoduše mistrnou vypravěčkou. Děj líčí nenuceným a velmi chytlavým způsobem. Buduje napětí, klade otázky a nabízí postupné odpovědi. Několikrát čtenáře překvapí zvratem, který vrhá na příběh docela jiné světlo. Dramatické a nervy drásající situace či romantická vsuvka, fragmenty obyčejného lidského bytí a atmosféra přímo hmatatelná, dělají z příběhu hutné čtení, od kterého se nechce odcházet.

Svým postavám dává Linková velký prostor. Jedna od druhé je zcela odlišná. Máme tu zoufalé rodiče, kteří mají poznat mnoho odstínu smutku a zoufalství, dále mladou dívku s popálenou rukou, která se rozhodne přestat snášet domácí dusnou atmosféru a dává se na útěk, máme tu také dva tajemné zachránce, u nichž si zatím nikdo není jistý, jestli jsou skutečnými hrdiny, kterým náleží vděk, nebo proradnými lháři skrývajícími pravdu. A pak tu máme dva sympatické vyšetřovatele, kteří pátrají každý samostatně po totožné věci. Jeden z titulu funkce, druhý na zapřenou.

Postavy projdou za celý příběh velkým progresem. Sympatie si jistě získá seržantka Scotland Yardu - Kate Linvillová. Ta se do Scarborough přechodně vrací proto, aby připravila k prodeji dům po svém zemřelém otci. Poněkud nechtíc se však připlete, už podruhé, do vyšetřování případu, a tak i pod nohy Calebu Haleovi. Kate ale poznáváme také jako ženu. Jako uzavřenou, ostýchavou, inteligentní ženu, kterou okolí považuje za nevýraznou šedou myš, ačkoliv je v ní  mnohem více, než se všem hodnotícím očím na první pohled vyjeví.

Charlotte Linková doslova čaruje a z vlastně už dost pro thrillery omšelé zápletky dělá jedinečný mnohovrstevnatý detektivní příběh, který běží v solidním tempu vstříc zcela překvapivému rozuzlení. Milovníci žánru se u Zmizení, pro jeho komplexnost, vyváženost i řemeslnou kvalitu, v žádném případě nudit nebudou.

Hodnocení: 95%

Autor: Charlotte Linková
Název: Zmizení / Die Suche (2018)
Počet stran: 416
Nakladatelství: Euromedia Group - Ikar
Vydáno: 06/2020

Autor: Eva Šamánková | čtvrtek 16.7.2020 16:54 | karma článku: 9,12 | přečteno: 375x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53