Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Být bláznem je úplně normální

Asi před půl rokem jsem četla knihu od německé autorky Evy Lohmannové Osm týdnů v blázinci. Jak už se dá odvodit od názvu, příběh se odehrává v blázinci, pokud upustíme od hovorové mluvy, tak přesněji na psychosomatické klinice. Mladá, ani ne třicetiletá hrdinka se tady ocitne s diagnózou deprese.

Po mnoha protrápených dnech a nocích, po hromadách probrečených kapesníků, po naprosto marném utěšování od přítele se jednoho dne zkrátka už definitivně zhroutila. Vypnula v práci počítač před koncem pracovní doby, odešla domů, lehla na pohovku a na všechno rezignovala. Ztratila veškerou životní chuť i elán.

 

Vystresovaní blízcí ji odvezli na psychosomatickou kliniku, kde se dva měsíce dostávala z nejhoršího. Antidepresiva a rozhovory s psychologem jí daly možnost nastartovat pochopení toho, co je špatně.

Ač se to v knize nepíše, celkem jednoduše se dá na Googlu zjistit, že nic z toho není vymyšlené, a že ve skutečnosti jde o přepracování deníkových zápisků samotné autorky. V osmi kapitolách tak líčí uvolněně, otevřeně i s humorem jednu etapu svého života a současně se nenuceným způsobem  zamýšlí nad tím, kdo je vlastně vůbec blázen.

 

Zavaleni předsudky se často domníváme, že je to zákonitě někdo, kdo nevnímá realitu, nezvládá svoje tělesné procesy a je naprosto někde jinde. Takoví bezesporu jsou, ale většina bláznů je úplně jiná. Jsme to my všichni. Buď už skuteční nebo zatím potencionální. Protože "zbláznit se" je opravdu hodně snadné.

 

Blázni jsou ti, které přepadla deprese, nezvládli náročné pracovní tempo, zdrtila je smrt blízkého člověka, rozvod či rozchod, mají obsedantně-kompulsivní poruchy, úzkosti atd. Je toho hodně a nikdy si nemůžeme být jisti, co z toho nám někdy v životě zkříží cestu.

 

Proč o tom píšu. Nedávná osobní zkušenost mi ukázala jak moc se na "blázinec" stále díváme skrz prsty. Jaké terno je to například na malé vesnici, kde se všichni znají, a taková zpráva se tam šíří rychlostí blesku. Jak se z vás ze dne na den stane takový malý "ufon". Všichni to vědí, analyzují proč, jak, co, a cítí se na výši jako ti lepší, kterým se nic takového nemůže stát.

 

Pokud se už v blázinci ocitnete, je vám mizerně, jste zranitelní a sami to vidíte podobně. Začít cítit se jako naprostá nula je hodně snadné. Jak se s tím srovná rodina, co na to blízcí přátelé? Vyvstává otázka, jak zařídit všechny praktické věci. Je to děs a hrůza, ale ... Ale postupně zjišťujete, že nikde jinde, než právě v blázinci, vám není momentálně tak dobře. Lidi tam vás totiž berou naprosto normálně, mají chuť si povídat, nesoudí vás, zasmějete se...

Najednou nemusíte nic řešit, odpadnou povinnosti, občas si popovídáte s psychologem a po malých kouscích vám začne docházet, co přispělo k tomu, že jste se dostali do takového stavu, v jakém jste. Na vlastní problémy ale není dobré myslet neustále, proto vás terapeuti zaměstnají během dne prací u koní, v keramické dílně, malováním, sem tam šoupnou nějaký znalostní kvíz, občas promítnou film nebo pustí relaxační hudbu. Ve volném čase se kouknete na televizi, vyluštíte křížovku, přečtete knihu, zajdete v areálu na kafe či zmrzlinu.

 

Že to vypadá jako dovolená? Ona to dovolená vlastně je, protože tělo i duše si potřebují odpočinout. A tak, jak píše i Eva Lohmannová ve své knize, blázinec je vlastně něco na způsob dětského tábora. Pro dospělé.

 

Až tímhle vším projdete a bude vám lépe, zjistíte, že být blázen je naprosto normální věc, žádné stigma. Když budete odcházet a loučit se všemi, s kterými jste tam prožili třeba právě ty dva měsíce, nevyhnete se slzám, ať jste muž nebo žena. Budete odcházet se zvláštním pocitem i příjemným sentimentem v nitru. Bylo tam totiž dobře...

 

Být bláznem není ostudou, posílí vás to a nasměruje na správnou cestu. Život bude zase hezký. Nesoudit, není proč ...

 

 

 

Osm týdnů v blázinci                                                                          

Eva Lohmannová

Vydalo nakladatelství Ikar

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Šamánková | úterý 26.8.2014 18:29 | karma článku: 12,30 | přečteno: 521x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

Svérázný advokát s pojízdnou kanceláří a záplava zoufalých klientů, kteří se stali obětmi hypoteční krize. Případy sice nesou peníze, ale jsou nudnou rutinou. Klientka podezřelá z vraždy hypotečního makléře je lákavější sousto.

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11 | Přečteno: 173x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Noc temných lží

Páteční odpoledne a do konce pracovní doby zbývá jen pár desítek minut. Víkendové plány však vezmou za své. Mrtvé tělo mladé prostitutky, parta mužů z vyšších míst a prezidentské volby za dveřmi. Tato noc bude pekelně dlouhá...

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39 | Přečteno: 349x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

Když vás opustí manžel pro mladší model, truchlíte i zuříte. Když vás chce ještě připravit o společné děti, zhroutíte se a zuříte o to víc. Nakonec možná nezbyde, než se zabít. Nebo někoho zabít...

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62 | Přečteno: 228x | Kultura

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

Na zločiny nejde nikdy zapomenout. A odpustit jejich pachatelům už vůbec ne. Mnohdy si spravedlnost dává načas a nalezení pachatele trvá proklatě dlouho. Co pak, až se to nakonec stane? Přijde trest nebo pomsta?

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21 | Přečteno: 111x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

Figurky jsou rozestavěny a hra může začít. Každý tah je třeba důkladně promyslet. Šachová partie si žádá soustředění. Dáma kontra střelec. Vyhraje partii dáma nebo zvítězí střelec? Kdo bude mít nakonec více štěstí a důvtipu?

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53 | Přečteno: 216x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Žena žila tajně rok uvnitř vývěsního štítu obchodu. Pojmenovali ji střešní ninja

10. května 2024  7:29

V americkém státě Michigan 34letá žena skoro rok tajně bydlela uvnitř vývěsního štítu na střeše...

Vyslýchaný v Paříži sebral policistům zbraň a začal střílet, dva těžce zranil

10. května 2024  6:36

Muž předvedený k výslechu na pařížskou policejní stanici ve čtvrtek večer vážně zranil dva...

Nestačilo ani 14 hodin, ve Sněmovně pokračuje boj o možnost volit poštou

10. května 2024  5:43

Parlamentní bitva o korespondenční volbu pokračuje i v pátek. Ani 14 hodin jednání ve čtvrtek totiž...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 499x
Kdo jsem? Knihovnice, lektorka "čtenářských dílen" pro děti, začínající kronikářka, autorka dvou regionálních knih... a životními ztrátami omlácený jedinec, kterému knihy přinášejí  malý (velký) únik od všeho...

             

Seznam rubrik