Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Potřebuje svět silnou recesi?

Po přečtení článku Svět potřebuje silnou recesi, mi to prostě nedá a musím reagovat. Reagovat musím, protože článek jaksi opomíjí zmínit některé nesmírně důležité skutečnosti a navíc se s tímto, nebo podobným názorem setkávám častěji. V článku autor zmiňuje nutnost recese k celosvětovému ozdravení a návrat z obžerství ke střídmosti. To je v pořádku, proti tomu asi celkem nelze nic moc namítat. Jen bych k tomu dodal, že obžerstvím ve světě trpí pouze Amerika a Evropa, zbylá část světa buď tvrdě pracuje na uspokojení svých potřeb, nebo hladoví. Tedy 1 mld. lidí vs. 5,7 mld. lidí - to je první nepřesnost o tom, jak svět potřebuje zeštíhlet…

Dále se pojednává o pojmu recese jako o přirozeném cyklu, který přichází jaksi očekávaně, nutně a s železnou pravidelností. Také je tam povídání o tom, jak stále větší množství lidí potřebuje větší a větší množství produktů, jak všichni bohatnou a díky tomu se nebojí zadlužovat. A to všechno do doby, než se trh přejí. Pak je třeba zefektivňovat.

O pravidelném cyklu by se dalo polemizovat a možná s ním i souhlasit. Jenže ten cyklus nikdo nečekal a nepředvídal! Pokud se něco pravidelně opakuje, tak by to mělo být předvídatelné. Aspoň trochu. Ještě v červnu loňského roku většina analytiků vůbec nepředpokládala, že se recese nějak dotkne Evropy, nedejbože celého světa! Krize v zemi „hamburgerožroutů“ a kovbojů se nás jaksi netýkala a byla vzdálenou a politování hodnou záležitostí amíků. A ejhle tu máš čerte kropáč. No a někteří špecialisti tomu věřili ještě v listopadu a jestli si nesundali růžové brýle, věří tomu dodnes.

Rád bych také trochu zmínil zefektivňování. Nebo také zeštíhlování. To je noční můrou posledních několika let nejen v čechách. Zeštíhlovat a zefektivňovat výrobu totiž neznamená nic jiného než propouštět. Tzn., že míň lopat nahází větší hromadu písku než před „zeštíhlením“. Nejdříve se propouští v rámci větších zisků, teď kvůli přežití. Lopaty si utáhnou opasky, stát otevře měšec na podpory a jsme štíhlí. Není tam někde háček? Nezapomněl jsem na něco? Jo vlastně ty lopaty, který už neházej. Asi půjdou házet někam jinam, nebo tak něco, ne?

Zpět k jádru pudla. Svět tedy bude efektivně pracovat, občané efektivně hospodařit se svými penězi, dají si dietku. Firmy budou efektivně nakládat s přírodními zdroji, hledat alternativní zdroje energie, nebudou vyrábět zbytečná aut a nebudou stavět zbytečné byty. Vlády se poučí a v dobách krize se lépe naučí hospodařit a vytvářet si rezervy na horší časy. Pak se budeme stimulovat. Tedy vlastně nový hospodářský růst se bude stimulovat. Ve finále, pak za vše můžou média, která nafukují situaci a lidé blbnou a tu krizi, která vlastně krizí není, vyvolají. No a nakonec se všichni mají znovu mít dobře a jestli ještě neumřeli, tak tam spokojeně žijí dodnes. A to vše prosím způsobeno pořádnou fackou. Uff, jsem se celý zpotil a doufám, že se nezpotím víc, až se do mě autor článku „opře“ kvůli mé nevzdělanosti v oboru ekonomiky...

Takže. Až všichni budeme efektivně pracovat, chápu to, že jako vyrábět víc za míň – tak budeme také efektivně hospodařit se svými těžce vydělanými penězi. To bezesporu, protože nám stát bude nucen napařit daně ukrutné, aby měl na podpory pro ty lopaty, které stojí nevyužité v koutě. Když propouštím, tak mají lidé méně peněz. Když mají méně peněz, méně kupují a když méně kupují, tak propouštím. To povede k té kýžené nové rovnováze.

Dále firmy nebudou vyrábět zbytečná auta (souhlasím) a také nebudou vyrábět zbytečné byty. Tak tady jsem narazil. Jsem totiž hlava dubová a nechápu, proč by někoho mělo bavit bydlet do věku již dávno post studentského s rodiči? Tak jak tomu v čechách velmi často je. Byty jsou předražené a je jich málo, speciálně ve větších městech je stav kritický. Kdyby bylo bytů více, klesla by jejich cena a tak by se staly dostupnější. Nebo se někde pletu? Možná by právě stavba více bytů mohla pomoci překlenout tuto krizi… Není logičtější že by lidé měli práci, posléze bydlení atd.?

O tom, jak se vlády poučí mám také jasno. Ony to prostě nemají v popisu práce. Slovo vláda je od slova oVLÁDAt státní rozpočet a efektivně vypomáhat účtům spřízněných firem a nadací pokrevně příbuzných. Kdo má jiné zkušenosti, nechť podá důkaz!

Dále k té stimulaci. Ještě se v dobách kapitalismu nestalo, aby se ekonomika stimulovala, když lidé začnou šetřit, mít v kapsách méně a banky sedí na prameni. To je nějaké perpetuum mobile, ne? Jak to bude s hledáním alternativních zdrojů, nám také již naznačila prezidentská kancelář svým výrokem, že ekologie bude muset jít dočasně stranou. Jako by snad někdy byla v popředí zájmu. Titul ropák roku Václavovi zřejmě opět udělá radost, nebo minimálně opět oblízne lýtko.

No a nakonec se našel viník celé krize. Jsou to média, která situace mohutně nafoukla hledě vstříc zářným zítřkům vyšších prodejů či sledovanosti a my tupci tupí jsme tu situaci svým chováním vyrobili. Tak je vlastně krize, nebo není? Je to obří mediální bublina? Je pravda, že když mi v Čechách média budou tvrdit, že v Americe je devadesát miliónů nezaměstnaných a doplní to vhodnými obrázky, tak jim to budu věřit. Nemám možnost se tam podívat. Budu muset asi přes plot houknout na sousedku, ta má syna v kdesi v Coloradu a zeptat se jí bez obalu. Hele Jituš, japak se má ten tvůj kluk v Americe, jestlipak mě tady ti kujóni novinářští netahají za nos!?

Autor: Vít Šafránek | čtvrtek 12.2.2009 8:21 | karma článku: 13,97 | přečteno: 1474x
  • Další články autora

Vít Šafránek

Sputnik pro každého, V jako Hybrid

Jedním z cílů hybridní války je ztráta důvěry veřejnosti ve vlastní vládu a instituce. To se nám tady v Czechii daří svědomitě i bez přispění Ruské federace :-)

16.4.2021 v 13:51 | Karma: 15,33 | Přečteno: 360x | Diskuse| Občanské aktivity

Vít Šafránek

Divný roky

Když se nám před sedmi lety narodil hendikepovaný syn s vážnou diagnózou, tak se mi na chvíli zhroutil život. Byl jsem naštvaný na celý svět, bral jsem si to moc osobně.

21.9.2020 v 11:15 | Karma: 18,47 | Přečteno: 918x | Diskuse| Osobní

Vít Šafránek

Proč jsem byl „nejen“ na Letné i já.

Když v roce 2004 vyhrál Václav Klaus volbu prezidenta, tak jsem dočasně „emigroval“ a odjel do Anglie. Nechápal jsem, jak si můžeme zvolit člověka, který od revoluce pracuje na přesunu majetku státu do rukou kamarádům.

1.7.2019 v 12:10 | Karma: 26,87 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Občanské aktivity

Vít Šafránek

Zeman a Šlouf na věčné časy

Dobrý den, dnes vám nabízím k pobavení další obrázek. Sliboval jsem, že se polepším a nebudu se strefovat jen do Klause. Tak zde je můj druhý oblíbenec. Ten první se už totálně odrovnal sám a schytal to i od nás blogerů celkem dost.

11.1.2013 v 14:24 | Karma: 13,53 | Přečteno: 982x | Diskuse| Politika

Vít Šafránek

Čert pro Klause

Dovolím si tu namalovat Klausovu nejmodřejší noční můru. Po poslední sérii výroků a chytrostí si opět hradní dědek zasloužil moji pozornost. Ještě tu pár kresbiček před tím, než se Jeho výsost odsune z úřadu do svého fanklubu mezi Svobodné asi přibude... Odpusťte mi to.

14.12.2012 v 16:11 | Karma: 15,53 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2062x
Žiji teď a tady v ČR. Žeru muziku, fotím pro radost a jsem založením optimista. Co se týče politiky, tak tam to neplatí. I když... Karta se snad začíná obracet! 

V diskuzích mám nickname vteck.