Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Já mám kocábku, ty máš kocábku. V kocábce je díra.

V každé kocábce. Navíc se kocábky nezadržitelně blíží do centra uragánu zvaným hospodářská krize. Zatím se jen seznámily s prvními vlnami. Některé jsou již teď zmítány silami, na které nemají sebemenší vliv. Jednu kocábku řídí kormidelník vlevo, jinou vpravo a ohání se znalostmi nabytými rychlokurzem v klidných vodách hospodářské prosperity, maximálně trochu zvířené menšími vlnami. Jsou dva druhy kocábek, státní a soukromé. Státní mají dvě výhody. Disponují největším počtem veslařů a mohou určovat pravidla plavby pro kocábky v jejich teritoriu. Do určité míry.

Vit Safranek

Pak jsou ještě kocábky korporátní, neboli firemní. Ty už jsou lépe připravené a disponují úplně jinými přednostmi. Především ty nadnárodní. Plaví se rozbouřenými vodami již dlouho. Jsou zvyklé bojovat všemi prostředky o své teritorium. Mohou si dovolit využívat těch nejlepších kormidelníků a veslařů, které nabírají do žoldu napříč národními teritorii. Nemusí brát ohled na slabší jedince, jednoduše je hodí přes palubu. V daňových rájích mají ukryté své poklady, jsou zvyklé sledovat jen své vlastní zájmy, jsou zvyklé je prosazovat za každou cenu a nejsou příliš nakloněny demokracii.

Schopný kormidelník v čele korporátní kocábky je výkonnější a levnější, než sněm kormidelníků volených veslaři a palubními dělníky. Takoví volení kormidelníci totiž občas uhýbají z cesty jiným kocábkám v rozporu se zájmy vlastních lodníků. Především pokud jsou argumenty konkurenčních kocábek vhodně podpořeny lepšími kajutami, žoldem a jinými výhodami.

V neposlední řadě v těchto vodách působí přístavy kamenné a mramorové, zvané banky. Ne každá loď v nich může v neklidných dobách zakotvit, ba naopak, občas tu jdou ke dnu kocábky za přispění mateřského přístavu a s nimi i všichni námořníci na palubě. Za lhostejného přihlížení mnoha a mnoha dalších... Občas vlny rozbijí i zdánlivě pevný přístav.

Za této situace, přežijí jen ti nejsilnější a nejflexibilnější. Ti kteří jsou nejméně svázáni pravidly, ti největší a nejbezohlednější. Ti budou po stabilizování situace nadále určovat pravidla. Nebudou hledět na slabé a potřebné, nebude je zajímat kolik lidí se utopí. Prostě poplují dál a vlny, které vytvoří budou dále zhoršovat situaci těch méně šťastných a slabších.

Já osobně nemám příliš strach z krachu velkých společností. Nepotřebujeme je, oni potřebují nás. Stát vybírá nejvíce daní od malých a středních podnikatelů a také od obyčejných lidí. Velké firmy mají daňové úlevy, investiční pobídky a sídla společnosti v daňových rájích.

Mám spíše velkou obavu o nás, obyčejné lidi. O ty stovky tisíc propuštěných dělníků, kteří díky krizi systému nebudou mít na bydlení, jídlo a další základní potřeby. Státní kocábky je budou mít na krku a půjdou o to rychleji ke dnu, nebo se budou muset začít chovat stejně bezohledně jako nadnárodní korporace. V této situaci nemůže pomoci další a další přikládání neefektivního paliva v podobě dalších a dalších peněz na paluby potápějících se (nejen) národních kocábek. Čím těžší náklad, tím rychlejší cesta ke dnu. Bylo by potřeba podpořit ty, kteří přijdou o práci a ne neustále „mazat“ těm velkým. Kam to vede, už vidíme delší dobu.

Velká firma díky pobídkám přijde, strhne na sebe pozornost velké části dodavatelů, přitáhne lidi z velké dálky. Díky masivnímu příchodu lidí se zvednou ceny domů, bytů, pozemků. Menší firmy se musí buď přizpůsobit, nebo se přestěhovat jinam. Po krachu-odchodu velké firmy, zůstává celý region v chaosu. Lidé, kteří čerpali hypotéky na nadceněné nemovitosti jsou náhle bez práce. Nemovitost klesne cenou tam, kam patří a po zabavení bankou ani nepokryje cenu úvěru. Lidé zůstanou v dluhu, bez práce a na krku státní dobrovůli.

Proč o tom píšu dnes, kdy se neustále vynořují zprávy o tom jak skvěle dopadly zátěžové testy bank, jak akciové trhy stoupají a jak se znovu ve Škodovce zavádí pracovní soboty? Chybí mi tam jedna podstatná informace. A to informace o tom, že příval lidí na úřad práce skončil a nezaměstnanost aspoň nestoupá, když už nemůže klesat. V Česku se obecně o krizi moc nepíše. A když, tak spíše méně poplašné zprávy, tak abychom se jen pozvolna připravili na možnost, že tu Velká krize opravdu je.

Že neexistuje žádné jednoduché a politicky průchodné řešení této situace je jasné. To už by všechny kocábky plavaly stejným směrem. To nejhorší nás teprve čeká, nafukujme plovací vesty, voda už šplouchá přes palubu.

Autor: Vít Šafránek | úterý 16.6.2009 14:57 | karma článku: 17,62 | přečteno: 1965x
  • Další články autora

Vít Šafránek

Sputnik pro každého, V jako Hybrid

Jedním z cílů hybridní války je ztráta důvěry veřejnosti ve vlastní vládu a instituce. To se nám tady v Czechii daří svědomitě i bez přispění Ruské federace :-)

16.4.2021 v 13:51 | Karma: 15,33 | Přečteno: 360x | Diskuse| Občanské aktivity

Vít Šafránek

Divný roky

Když se nám před sedmi lety narodil hendikepovaný syn s vážnou diagnózou, tak se mi na chvíli zhroutil život. Byl jsem naštvaný na celý svět, bral jsem si to moc osobně.

21.9.2020 v 11:15 | Karma: 18,47 | Přečteno: 918x | Diskuse| Osobní

Vít Šafránek

Proč jsem byl „nejen“ na Letné i já.

Když v roce 2004 vyhrál Václav Klaus volbu prezidenta, tak jsem dočasně „emigroval“ a odjel do Anglie. Nechápal jsem, jak si můžeme zvolit člověka, který od revoluce pracuje na přesunu majetku státu do rukou kamarádům.

1.7.2019 v 12:10 | Karma: 26,87 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Občanské aktivity

Vít Šafránek

Zeman a Šlouf na věčné časy

Dobrý den, dnes vám nabízím k pobavení další obrázek. Sliboval jsem, že se polepším a nebudu se strefovat jen do Klause. Tak zde je můj druhý oblíbenec. Ten první se už totálně odrovnal sám a schytal to i od nás blogerů celkem dost.

11.1.2013 v 14:24 | Karma: 13,53 | Přečteno: 982x | Diskuse| Politika

Vít Šafránek

Čert pro Klause

Dovolím si tu namalovat Klausovu nejmodřejší noční můru. Po poslední sérii výroků a chytrostí si opět hradní dědek zasloužil moji pozornost. Ještě tu pár kresbiček před tím, než se Jeho výsost odsune z úřadu do svého fanklubu mezi Svobodné asi přibude... Odpusťte mi to.

14.12.2012 v 16:11 | Karma: 15,53 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2062x
Žiji teď a tady v ČR. Žeru muziku, fotím pro radost a jsem založením optimista. Co se týče politiky, tak tam to neplatí. I když... Karta se snad začíná obracet! 

V diskuzích mám nickname vteck.